Eindelijk weer naar het museum
Actueel,  Museum,  Tweede Wereldoorlog

Eindelijk weer naar het museum

Dat corona veel dingen verandert heeft hoef ik niemand te vertellen. Niet naar een museum kunnen vond ik één van de minste problemen die ontstond door Covid-19 maar dat zegt niet dat ik de musea niet miste. Ik ben dol op museums en was dan ook erg blij met regelmaat dingen voorbij te zien komen op Facebook. Ik ben geen groot fan van deze media, volg daar geen mensen maar des te meer organisaties. Oorlogsmuseum Overloon was er daar één van en toen ik zag hoe hard zij bezig waren de complete inrichting te veranderen wist ik binnenkort kan ik eindelijk weer naar het museum en dat wordt de eerste.

Kaarten en reserveren
Groot nadeel aan de huidige situatie is de bijkomende regels. ’s Morgens besluiten naar het museum te willen en in de auto stappen, dat kan ik sterk afraden. Je moet namelijk een tijdslot reserveren. Uiteraard kan je op de website meteen kaarten kopen maar ik deed dat via Ticketveiling. Ik blijf een Hollander. Vervolgens moet je naar de website, daar gaf ik aan reeds kaarten te hebben zette alle digitale papieren op mijn telefoon en besloot dat het nog niet eens zoveel moeite is.
Ook in het museum was het allemaal snel geregeld. De entree is ruim maar toch liepen er meer mensen rond dan ik verwacht had. Afstand houden en gewoon van het museum genieten. Ze doen moeite, overal staan de regels en ook de schermen achter de balie doen vermoeden dat er goed opgelet werd.

Stippen
Dat ik het museum vrij goed ken zorgt dat ik meer voor mij kijk, dan naar mijn voeten. Wat op zich ook wel handig is als je afstand wilt houden. In het eerste deel van het museum waar veel vitrines zijn, vond ik het dan ook lastig ook nog op de verplichte route te letten. Je mag niet terug. Op een bepaald punt liep ik een nagebouwde barak in en zag pas om de hoek twee mensen beelden stonden te kijken. Op afstand passeren ging niet en dus liep ik tegen de richting in terug. Een beveiliger kwam me stante pede wijzen op de regels. De bezoekers worden in de gaten gehouden en dat lijkt me ook niet meer dan normaal. Op zijn verkeerde toon en de niet overzichtelijke situatie heb ik het museum in een e-mail gewezen.

Op zijn verkeerde toon heb ik het museum in een e-mail gewezen

Nieuwe corona veilige route
We vervolgden onze route, eenmaal het eerste deel door aanschouwde we nog de Willys die wel verplaatst is maar niet meer toegankelijk en liepen toen de grote hal met materieel in. Duidelijk was te ruiken dat al die zware machines inclusief het vliegtuig, pasgeleden verplaatst zijn. Met enig rondkijken vonden we onze route. Een route die goed duidelijk is aangegeven door kettingen en waar je nog amper op stippen hoeft te letten. Hier en daar hielden we even in om mensen ruimte te geven maar met vernieuwd zicht bekeek ik alle voertuigen.

De route voerde ons tussen de wagens door, voerden ons door het museum die tot mijn top drie behoord ook nu de tijden veranderd zijn en ook nu er een vaste route is. Eindelijk weer naar het museum kunnen is een verademing, zeker als er zo aan ieders veiligheid gedacht wordt.

27 reacties

 • meninggever

  Gelukkig heb ik het museum in de afgelopen recente jaren een keer of drie bezocht. Prachtige collectie, indrukwekkende expositie over hoe oorlog een land kan verlammen en in de greep van de terreur houden. Alle musea waar ik van houd zijn momenteel toch nog een beetje op slot. Was gewend om met de MJK gewoon even binnen te wippen als een expositie aantrekkelijk leek of de plek waar we waren min of meer om de hoek. ‘Gelukkig’ is Overloon dat niet meteen voor ons en raken we minder snel gefrustreerd dat we er niet ‘even’ heen kunnen. Maar een aanrader is en blijft het…

 • Saralien

  Gelukkig kan het weer. En als het wat rustiger is is dat eigenlijk ook wel prettig….

 • Nicky

  Fijn dat je er weer heen kon! Wij zijn afgelopen zondag naar het Oranjehotel geweest (indrukwekkend, overigens) en we waren de enige bezoekers. Toch wel heel gek.

 • orriens nicole

  Wat fijn dat je weer naar het museum kunt. Zeker als je dat normaliter graag doet. Ik herken dat het allemaal wat minder relaxt is, dat heb ik zelf erg met de bieb. Maar goed, iets is beter dan niets.

 • Ilona Wielinga

  Tof fijn dat je er weer heen kan, ondanks dat er inderdaad grotere problemen waren/zijn. Toch fijn dat het allemaal weer een beetje normaal wordt.

 • Naomi

  Dit klinkt heel goed en doordacht. Het zal voor de mensen die er werken ook behoorlijk schakelen zijn geweest, maar geweldig dat ze er zo hun best voor hebben gedaan.

 • Irma

  Wel heel fijn dat je weer naar het museum kan, al vind ik zoals het nu moet wel een heel gedoe hoor.
  De foto’s zijn prachtig.
  Wij zouden toen de corona uitbrak naar het rijksmuseum gaan, dat is dus niet door gegaan, wel spijtig want wij zouden met zijn vieren gaan, ik zie dat nu zo snel niet gebeuren, we zouden met de trein gaan.
  Ik ben bang dat we dit dus niet meer zomaar gaan doen, echt heel jammer.
  Groetjes Irma

 • John

  Ik heb helemaal niets met het museum. Ik heb dus werkelijk niets gemist op dat gebied, maar concerten, dat is wat anders.

 • Rietepietz

  Jammer van die verkeerde toon al is het een feit dat veel publiek ook ongenoegen afreageert op mensen die de regels moeten handhaven.

 • Hans

  Overloon daar wil ik altijd nog een keertje heen.
  Het spontane is er door de corona wel af, maar zo rustig aan gaan we de goede kant op. Hans

 • RenéSmurf

  Ja, jammer dat de toon verkeerd viel, toch een minpunt. Het weerhoudt mij er wel van om ergens naar toe te gaan.

 • Di Mario

  Dat is een mooi museum. Ik ben er ooit één keer geweest en op dit gebied zeker een hele mooie.

  Love As always
  Di Mario

  ps. Geen bloemenzaden bij de action vandaan maar Ecostyle vlindertuinbloemzaden. Dat moet wel goed gaan.

 • willyfotoblog

  hier is het niet anders Liesbeth

  het is dus wennen bij een museumbezoek

  zelf heb ik Muzee in Oostende bezocht, en in sommige zalen liep ik er alleen

  groeten

 • fotografiemijnlangleven

  ik denk dat ik terug naar een museum,expositie enzo zal gaan wanneer er een werkend vaccin is. Met zo’n afgebakende regeltjes zal ik daar geen plezier aan beleven.
  De Nationale plantentuin bij ons is terug open… Reserveren op voorhand en maximum 30 minuten binnen. Mij zullen ze daar niet zien hoor :-)

 • VillaSappho

  De foto’s die gemaakt worden, mogen ze zonder toestemming gebruiken. Dat vind ik al raar. Professionele foto’s mag je nooit zonder toestemming maken. Groot voordeel, ik heb geen KVK, noch een bedrijf en verdien ook niks met mijn blog. Ik ben dus zelfs niet semi professioneel.

 • Karel

  ja de bovenste foto is een pracht
  dus net als in de dierentuinen is het ook hier een tijdslot reserveren
  ik vind het goed te doen , maar wat je zegt die route aanhouden valt soms niet mee
  ben benieuwd of je nog bericht terug krijgt , over de toon van die beveiliger
  ik genoot gister weer enorm , kon de mensen goed op afstand houden , en heb geen besmetting opgelopen door familie van de nerts :)

 • mizzD

  Het spontane van een bezoek gaat er zo wel af, maar het is even niet anders en voor de veiligheid zullen we ons er inderdaad bij neer moeten leggen. Beter dit en wat kunnen bezoeken, dan helemaal niks hè.
  Het museum zag er weer goed uit.. mooi vastgelegd.

 • Sjoerd

  Whow, de eerste foto vind ik al een juweeltje. Alleen het reserveren en een tijdslot ben ik niet echt een voorstander van.