We leven in rare tijden en daar reageert ieder mens anders op. Voor mij is dat niet anders en dus reden Frans en ik diverse rondjes. We bleven uit de buurt van anderen en waren dus veel in de natuur te vinden. Een beetje de boel verkennen en voor mij, uiteraard, fotograferen. We spraken over dat ene belangrijke onderwerp maar genoten net zo goed van hoe mooi Nederland is. Zo enorm als ik uitkeek naar springlammetje in de wei, wist ik ook dat met het verstrijken van de weken ook het virus dichterbij kwam. En dus fotografeerde ik vooruit. Zoveel mogelijk en met constant in mijn achterhoofd, nu vastleggen je weet niet wat er komen gaat. Of nou ja ik had wel zo mijn vermoedens en dus scoorde ik behalve boodschappen ook foto’s.

Wolken rond de heuvels van Groesbeek
Ze zijn een diep droeve ellende om overheen te moeten fietsen, maar ik ben dol op de heuvels van Groesbeek. Dit jaar hebben we er zo verschrikkelijk veel rondgereden dat ik bloemen op zag komen en zag verwelken. En nog verveelt het me er niet. Ook de route erheen, hoe bekend ook, bevalt me. Gelukkig zaten we niet in de Willys jeep toen deze wolken op ons af kwamen drijven. Hoewel de grens dichtbij is in Groesbeek zijn de foto’s allemaal in Nederland gemaakt de Duitse grens was dan wel niet zo goed bewaakt, maar foto’s zijn de discussie nog niet eens waard.

Wat er rest van het oude gemaal aan de Gantel
We kwamen van de pont en reden de Overdiepse polder in. Toen we over dit schiereiland (zou later blijken) keken zagen we wat later geen kapel maar een voormalig gemaal bleek. Het gebouwtje vormde ooit een huisje waar de machinist moest blijven slapen moest de maalperiode ’s nachts zijn. Het gemaal was handbediend en het geheel raakte tijdens de gevechten in 1944 zwaar beschadigd. Op de fundering werd een nieuw gemaal gebouwd waar hier alleen de zijgevel nog van bestaat.

De altijd bijzondere Ooijpolder
Want waarom zou ik rechts gaan waar ik weet dat rechtdoor zoveel mooier is? De Ooijpolder bij Nijmegen is een prachtig stuk natuur waar je vanaf de dijk al prachtige foto’s kan maken en met een beetje mazzel ook allerlei wild ziet. Ook naakt, maar ik vind dieren leuker. De Ooijpolder is ook lekker fietsbaar, genoeg bankjes-met-tafeltjes voor een meegenomen lunch en de kleine strandjes zijn ideaal voor een schitterend zicht op de schepen. Ik ben niet zo van het poedelen en dus reden we door. Zagen half geschoren bomen, hardwerkende boeren die met GPS prachtige strepen ploegen en ooievaars. Eerst alleen circelen boven hun heliplatform en dan na een paar rondjes zie je opeens extra koppies in het nest. Te ver voor foto’s, je moet me maar geloven.

Over Akkerdistels en andere bloemen
Het is me meer dan eens opgevallen, een weiland met gewas en langs de rand een strook bloemen. Deze akkerdistel was er ook zo één. Ergens heeft onze regering ook begrepen dat we bijen nodig hebben en hebben ze in hun almachtige wijsheid besloten dat ze een bedrag betalen wanneer een boer zo’n bloemerig strookje op zijn weiland kwakt. Dat de bijen een paar maanden geleden nog massaal vergiftigd werden door dat gezellige gif wat nog jaren is toegestaan, dat vergeten ze dan maar even. Overigens is de akkerdistel een koppig ding waar ze nog wel een paar jaar last van zullen hebben mochten ze besluiten die meters toch weer vol te zaaien met wat daadwerkelijk de bedoeling is. Overigens hoor je mij niet klagen, velden vol wilde bloemen daar spring ik graag voor uit de auto.

Hoewel de rare tijden misschien langzaam weer de goede kant op lijken te gaan en vakantie in het buitenland misschien lokt. Vind ik deze tijd meer en meer de periode dat je het niet ver moet zoeken. We wonen en leven in een prachtig land en hoewel veel van jullie dat inmiddels echt wel weten. Wilde ik graag laten zien hoe mooi Nederland is, zoals ik al die maanden heb gedaan. En dat nog steeds met een tweedehands spiegelreflex, zonder bergen filters en met drie objectieven een tweedehands 50 mm, een minstens 10 jaar oude 18-55 en een 2 jaar oude 55-250 mm, allen van Canon. Nederland is zo mooi, laten we de lokale ondernemers steunen en hier blijven.