Eindelijk een rondje met Willys

Zoveel mooie dagen en toch niet met de jeep kunnen rijden. 2020 is een raar jaar en normaal als dingen raar gaan rijden we een ritje en het liefste met Willys. Uitwaaien en zo. Frans en ik waren inmiddels wel toe aan een ritje Willys jeep en vonden het ook veilig genoeg om eindelijk een rondje met Willys te rijden.

Lekker begin
Veilig is uiteraard een ietwat vreemd begrip als je in een open auto zonder gordels zit maar weet je bij de eerste betuttelende teringdrempel werd ik nog even gelanceerd en daarna was het weer als vanouds. Blijkbaar is meerijden in zo’n wagen toch een instinct wat je niet verliest. We waren inmiddels ons dorp uit en reden een voor ons beruchte bocht door. Het is een 60 kilometer weg met daarlangs grint. In de buitenbocht staan regelmatig voetgangers deze keer weken we met uit voor 2 elektrische fietsbejaarden in de binnenbocht. Volgens mij heb ik nog met rijles gehad dat je in een bocht niet moet inhalen. Nou weet ik heus wel dat die 2 debielen daar op de fiets niet aan het inhalen waren maar je zal ze maar aanrijden. Je bent als chauffeur nog fout ook. Enkele voordelen aan de Willys ze is klein, wendbaar en heeft een goede chauffeur. Daarnaast geen dak en dus konden ze het prima verstaan toen Frans ze uitschold. Elke andere chauffeur had ze finaal aan gort gereden omdat die wagens minder wendbaar zijn en die die bocht harder nemen.

Elke andere chauffeur had ze finaal aan gort gereden

Lekker begin noemen ze dat, wat je vervolgens hebt is dat je ook met een open auto afstand wil houden. We keken vrijwel meteen de zijwegen in op zoek naar rustige paden. Willys is gemaakt voor dat soort weggetjes. We reden op ons gemak door. Haalden ruim in om de fietsers die wel achter elkaar reden (wat meestal het geval is trouwens) op veilige afstand in te halen. In Veghel zagen we de drukte nog voor we in het centrum waren. Zelfs bij het met bloemen bedekte monument stond teveel volk. Ik vind het wel een mooie plek voor foto’s, maar je lokt toch volk naar zo’n mooie wagen als Willys is. En dus reden we vlot het grote dorp uit.

Eindelijk een rondje met Willys
Hoewel we de dame aan alle kanten hadden bijgevuld, aangevuld en opgevuld had ze toch dorst. Krijg je na zo’n verlengde winterdip. We tankte in Oss en toen wilde Willys niet meer. Nukkige oude dame is het. Frans reed een parkeerplaats bij zo’n infobord op en sleutelde. Ik keek ondertussen naar het volk wat er voorbij reed, ze reden gelukkig allemaal fijn door. Frans fixte Willys genoeg om naar huis te rijden. Na een vlotte maaltijd en nog wat gesleutel was het tijd voor eindelijk een rondje met Willys deel 2. Het mooie licht liet me vrijwel meteen uitkijken naar een fotoplek. Historisch mogelijk of correct is dan mijn uitgangspunt en deze keer parkeerde Frans Willys op mijn verzoek langs het Defensiekanaal bij één van de vele kazematten. Dit bepaald niet brede kanaal werd in 1939 gegraven en was onderdeel van de Peel-Raamstelling. Ondanks felle gevechten onder andere bij Mill, werd de stelling al op de eerste oorlogsdag gebroken.

Met heerlijke rustige wegen om ons heen kachelde we op ons gemakkie naar huis. Het eerste rondje met Willys is een feit en hoop er dit jaar nog vele te kunnen rijden.

27 Reacties

 1. Ik heb helaas geen talent in die richting, ben ook te dik voor die op kleine Amerikaanse knullen gemaakte Willys dus nee. Ik zou wel iets richting WO2 willen, musea, tours, betaalde lessen op scholen. Ik heb nog geen ingang anders dan vrijwilligerswerk gevonden.

 2. Fijn dat je weer een lekker tochtje hebt kunnen maken!

 3. Dat werd wel weer eens tijd. Heerlijk dat jullie er op konden!

 4. En kan je je ook nog herinneren hoe je met die wagens omging? Willys is aangepast, Frans is zich goed bewust van wat nu ecologische voetafdruk wordt genoemd. Waar anderen naar Frankrijk rijden of een vliegvakantie nemen, rijden wij een trippie en slapen ’s avonds thuis. De echt slechte oorlogsvoertuigen zijn van na de oorlog maar geven Willys wel een slechte naam.

 5. dikke merci voor je antwoord.
  Ik heb tijdens mijn legerdienst met zo’n Willys gereden, die dronken toen 4x meer !

 6. Prachtige wagen en rijden zonder dak in zo’n geschiedenisvolle wagen trekt natuurlijk de aandacht.

 7. Dat moet een heerlijk ritje geweest zijn. Ik had er trouwens niet over nagedacht, maar inderdaad logisch dat je, als je stopt, ook ‘publiek’ trekt. Goed over nagedacht dus!

 8. Nou Willy was in de WO II al een heel betrouwbaar werkpaard.
  Daar kunnen sommige auto’s van nu nog niet tegenop.
  Haha en dan te bedenken dat je door een drempel wordt gelanceerd en men toen er mee over slechtere wegen door de bossen scheurde.
  Maar Willy zal altijd een legende blijven. Hans

 9. Was dus bijna feestrijden. Wie weet gaat het deze zomer vaker lukken.

 10. Niets is zo lekker als rustig zonder dak binnendoor te rijden…

 11. Lekker toch, dat zijn wel de auto’s 0m in te rijden. En het weer is er mooi genoeg voor.

  Love as always
  Di mario

 12. Dat hoop ik voor jullie! Dat je er veel mag van genieten.

 13. Zou bijna een hindernisrit worden? maar het viel mee. Gelukkig had je een sleutelaar bij je, idee voor jou om zelf ook iets te leren in die richting?
  Natuurlijk ken ik het Duits lijntje, heel bekend in de omgeving.

 14. 10 liter maximaal zegt de eigenaar. Willys is gemodificeerd.

 15. Gewoon een vraagje, hoeveel drinkt zo’n Willy jeep gemiddeld per 100 km ?

 16. Wij gaan maar niet bij jullie in de buurt fietsen :(

 17. Wanneer was dat ritje dan? En zo druk in V? Gossie …

 18. Lijkt me zalig om met zo’n mooi weer in zo’n willys te rijden.

 19. Staat daar heel goed bij die kazemat ja!

 20. Rustig, zo bedoel ik dat niet. Geniet van je voertuig en jullie tochtjes!

 21. Hilarisch weinig kennis van voertuigen als deze maar wel commentaar. Bijzondere combinatie.

 22. en dat laatste wens ik jullie van harte toe

  groeten

 23. Noem je onze Willys nou een vervuiler?

 24. Een vervuiler op de weg ?. Fietsers zijn zwakke weggebruikers en ik weet het….

 25. Dat gun ik je van harte hoor en gaat vást wel goed komen….mits de nukkige oude dame het niet wéér op de heupen krijgt.

 26. dat Defensiekanaal ken ik richting Griendsveen , mooi om te wandelen
  stonden die 2 fietsers stil in de bocht ? heel dom :(
  maar Willys was er ff uit en nam jullie mee voor een fijn ritje , met een klein euveltje

Reacties zijn gesloten, jammer joh!.