Keikapot van de Efteling + fotoserie

Keikapot van de Efteling

Keikapot van de Efteling + fotoserie

Het was nog maar even de vraag maar een weekje geleden ben ik met Frans naar de Efteling geweest. Het zou de ideale dag worden, temperaturen onder de 25 graden, geen regen en geen extreme drukte. Ideale omstandigheden om iemand mee te nemen naar het mooiste attractiepark van Nederland.

In mijn leven ben ik wel 20 keer naar de Efteling geweest, al zolang ik me herinner is Villa Volta favoriet. Frans daarentegen is er als kind geweest, kan zich de sprookjes en een speeltuin herinneren en laten we eerlijk zijn meer was er toen niet. Dus toen we het park naderde verbaasde hij zich al over de parkeerplaats. Eenmaal binnen viel me de enorme drukte op, iedereen sloot aan bij Symbolica, ik wandelde het Spookslot in met Frans. Was die gang altijd al zo donker? Ik genoot in ieder geval van de hoofd-show, het blijft geweldig al die bewegende details en die geweldige muziek. Hier schreef ik al eens over deze attractie.

We lieten de wild waterbaan en elke navolgende achtbaan achter ons. Ik zet mijn camera niet meer op het spel en ook mijn dag niet. Wel bekeek station De Oost. Het thema verwijst naar Nederlands Indië en is opgebouwd in koloniale stijl. Het gebouw bevat behalve de wachtruimte ook nog 5 (afhaal)restaurants en een punt om je telefoon op te laden. In het midden staat een kleine attractie die de moeite waar is te bekijken. Door aan het colaflesje te trekken komt het tot leven. Ik verloor al rap mijn geduld en liep verder. De Pagode lokte, ik genoot van het uitzicht wees mijn favorieten aan en stapte even later met Frans in Monsieur Canibale. Die bijdehand vroeg nog of ik knoflooksaus bij me had. Ik zag zowaar een glimlach op zijn gezicht verschijnen de eerste schok was hij te boven dus werd het tijd voor Carnaval Festival. De rij was kort, de foto die er werd gemaakt dramatisch maar het blijft een heerlijk schouwspel ondanks dat het voor kinderen is.

Marerijk
Het Anton Pieckplein is mijn favoriete deel van de Efteling. Ook Frans genoot enorm van de oude huisjes, op ons gemak liepen we het Eftelingmuseum (de voormalige techniekwerkplaats) door waar Frans zijn hart ophaalde aan de techniek en ik al verlangend uitkeek naar mijn favoriet verderop. Toch maakte we eerst nog een uitstapje naar een restaurant want gevoed en gelaafd is het goed vertoeven in het Lavelaar. Ook hier drukte, maar genoeg ruimte om rond te wandelen en te fotograferen. Ik vertelde Frans dat het Volk van Laaf hier terecht was gekomen omdat ze het te koud kregen op hun Pool en besloten te graven naar een betere plek. Tijdens het jaarlijkse carnaval hoorde ze het ‘Alaaf’ en besloten dat ze hier thuis hoorde.

Eindelijk was het tijd voor Villa Volta, zonder Frans te vertellen wat hem te wachten staat, voor het verrassingseffect, liepen we het vervloekte huis in en namen uiteindelijk plaats op te banken. Ik genoot, maar achteraf gezien had ik Frans beter kunnen vertellen dat dat huis echt niet over de kop gaat. Na een half uur wachten, waarin ik Frans maar even inlichtte, stapten we Droomvlucht in. Nog elke keer snap ik dat Droomvlucht de attractie is waar bijna alle bezoekers van het park ingaan. Frans genoot uiteindelijk nog het meeste van Stoomtrein Moortje, de machinist vertelde dan ook bijzonder trots en vol passie over haar werk.

Sprookjesbos
Toen Frans naar de Efteling ging, was hij een kind en het is dan ook aardig wat jaren geleden dat hij door het park wandelde wat toen niet meer dan Sprookjesbos, Anton Pieckplein en Holle Bolle Gijs was. Hij herinnerde zich de Fakir nog en dat hij toen de touwen al zag. Het voor mij nieuwe sprookjes Pinokkio deed me niet zo heel veel, ben wel gewend aan geuren in de Efteling maar die rotte vis mogen ze houden. Op het Herautenplein zag ik de niet meer gekleurde duiven waarover ik al blogde, wandelde door en langs de aangrenzende sprookjes, at een ijsje en bekeek ook de rest van het Sprookjesbos.

Symbolica
De hele dag hield ik in de Efteling app al in de gaten hoe druk Symbolica, de nieuwe attractie, was. Symbolica is een familie attractie waar je als bezoeker op audiëntie gaat bij de koning. Symbolica is gebouwd aan het einde van de Pardoespromenade, middenin het park. Het is de duurste attractie tot nu toe en dat is absoluut te zien. Na een half uurtje wachten mochten we eindelijk het kasteel in. Een krappe ruimte met een grote trap. Het leek een briefing te worden maar al snel werd die door Efteling mascotte Pardoes onderbroken en toverde hij de trap in tweeën. Wat volgde was een smalle trap die zich het beste laat omschrijven als krap, bedompt en slecht afgewerkt.
De wachtrij werd nog onprettiger toen we in 3 rijen stonden te wachten om in te stappen wat een krappe ruimte dit. We hadden de keuze gemaakt voor de muziektour maar kwamen achterin het voertuig terecht. Wat die mensen voor ons deden ik heb geen idee. Het verhoogde het plezier bepaald niet. Een donkere attractie waar je langs verschillende bijzondere ruimtes komt, waar ik de bibliotheek en de Koningszaal absoluut kon waarderen en zeker de verwijzing naar mijn favoriete restaurant, maar toch het gevoel een beetje miste.

Ik hield me er maar even niet mee bezig en wandelde vlot naar Fata Morgana. Terwijl de watershow Aquanura bezig was sloten we aan in de rij. Deze attractie opende in 1986 en nog steeds kan ik genieten van deze attractie, de houterige bewegingen, de ezel die niet over de ingestorte brug wil en de troonzaal. Steeds weer zie ik daar nieuwe dingen. Na een volle dag lopen en verwonderen was het tijd om naar huis te gaan. Want zoals altijd was ik weer keikapot van de Efteling.

32 thoughts on “Keikapot van de Efteling + fotoserie

 1. Ben sinds lange tijd weer eens naar de winterEfteling geweest. Moet zeggen heb genoten, maar hoef er echt niet elk jaar naar toe. Heb het nu wel weer gezien voor de komende jaren.

 2. Het is al weer een poos geleden dat we naar de Efteling zijn geweest. Jij vergat Frans te vertellen dat Villa Volta niet echt over de kop gaat … ik vergat mijn gozer te vertellen dat de python wel over de kop gaat (was ik gewoon vergeten, hoewel ik de achtbaan wel tig keer ingeweest ben). Ach.
  Mooie foto’s. Het ganzehoedstertje is een van mijn favo sprookjes :)

 3. Ja das zeker een goede omschrijving ik mis het gevoel enorm.

 4. Ja, leuk leuk! Wij zijn er gisteren nog geweest.
  Ondanks de prijs blijft het een van de leukste parken.
  Ik snap je gevoel helemaal bij Symbolica. Ik had precies het zelfde. Mooi maar toch, zo’n dure attractie en ik kan mijn vinger er niet op leggen maar er mist iets. Het is net of je in een complete chaos terecht komt waarvan ik nog niet begrijp wat ik precies heb gezien.

 5. Het is inderdaad een prachtig park. Droomvlucht is mijn favoriet. Ik ben al zolang niet geweest dat ik veel attracties niet ken, merk ik nu.

 6. Alweer een paar jaar geleden dat ik daar was, met zoon en kleindochters! Leuk verslag, ik hoef voorlopig niet hoor.. pffff…

 7. Dan moet je wel met 4 personen zijn om als jarige gratis te mogen. Symbolica vind ik het wachten niet meer waard.

 8. ?Efteling.
  Wij gaan alleen op studiedagen en zo ook afgelopen februari. We hebben alle vormen van symbolica ondergaan. Het was leuk maar de kosten zitten volgens ons in de hoogte van de attractie en het besturingssysteem van de wagentjes die niet over een rails gaan. Het blijft een magisch park, schoon en vriendelijk personeel. Als je jarig bent mag je 2 weken daarvoor en 2 weken daarna op 4 personen gratis naar binnen!
  Groetjes

 9. Mijn oma nam me tijdens mijn kindertijd mee. We gingen toen zelfs met een touringbus. Een hele belevenis. Later ben ik er nog met mijn kinderen een paar keer naar toe geweest. Maar nu is het toch weeral een eeuwigheid geleden. En wat ik hier zo lees… er is precies wel heel wat veranderd!

 10. Ik ben ook steeds betoverd door de Efteling.
  Zelf ging ik vorig jaar in Symbolica, na meer dan een uur aan te hebben geschoven en ik vond het niet super.
  De Efteling is top!

 11. Ik was er 6 jaar geleden voor het eerst van m’n leven. Dat kwam omdat onze zoon het zijn zoon Sebastain graag wilde laten zien met ons. Het viel me reuze mee, ( ik ben niet zo van de attracties en wachten) Het is zeker een bezoekje waard maar volgens mij heb ik nog niet de helft gezien.;-)

 12. Prachtig park natuurlijk. Als je inmiddels niet meer zo moe bent: prachtig festival bezig nu in mijn gemeente.

 13. Heerlijk park, gisteren nog de hele dag geweest. Symbolica moet je eigenlijk echt voorin zitten, i.v.m. het interactieve deel.
  Symbolica, Fata morgana en Droomvlucht zijn toch wel mijn favorieten (ik geef niks om de achtbanen)
  Hadden voor gisteren voor de zekerheid een mindervalide pas aangevraagd (ivm 35 weken zwangerschap /rolstoel) aangezien de verwachting was dat het druk zou zijn. Het was behoorlijk druk in het park, vooral veel scholieren (schoolreisjes) maar de wachttijden vielen heel erg mee (stond bijv. 35 min, maar was in werkelijkheid max 15 min)

 14. Ik vond er nooit zoveel aan. Maar dat zit hem in een paar factoren die niet zo relevant zijn. Het is een geweldige magneet voor gezinnen met kinderen en ik snap wel dat je daar dan heen gaat. Gewoon relaxed genieten van alle attracties en sprookjes. De keer dat ik het er leuk vond was ergens in de jaren zestig toen Sabena er met een helicopter (Sikorsky S58) rondvluchten maakte. Kijk, ik was daar niet meer weg te slaan. Mocht niet mee, want te duur vonden mijn ouders……

 15. Wat een heerlijke en mooie foto’s! Ik ben al zólang niet in de Efteling geweest…. Vond het vroegâh fantastisch ;-) (vooral die prullenbakken haha)

 16. Ik ben er geboren.. EN ben er ook zo vaak geweest, ik ken er het pad.

 17. Tijden geleden. En ik voel niet direct de behoefte om er heen te gaan, gezien de drukke tijden. Sfeervolle foto’s

 18. ik leef mee met Frans
  die enorme drukte en vreselijke decibellen die dat geeft , zelfs wandelaars stoort die om dat park wandelen pppffftt
  fijn weekend groet

 19. Prachtig verslag het komt weer helemaal tot leven. Ik had de “mazzel” dat mijn dochter rolstoel gebonden was. Nooit wachttijden. Zo heeft ieder nadeel zijn voordeel en andersom. (Johan C).

 20. Ik ben – ongeveer- van de generatie van Frans. Sprookjesbos dus. Holle bolle Gijs en Langnek. En jazeker – de Fakir. Immens lang geleden. Er was ook een vijver geloof ik. Mijn moeder roeide, mijn broertjes en ik waren ongelooflijk trots op haar, dat ze dat kon! De Efteling van de attracties ken ik niet, maar het is fantastisch dat zoveel mensen er net zoveel pret aan beleven als ik vroeger bij het huisje van de heks van Hans en Grietje.

 21. Ik heb er eens meer dan een half uur in een rij gestaan voor een attractie, daarna was voor mij de lol eraf.

 22. Wat een mooi en uitgebreid verslag.
  Ik ben er ook als kind geweest, daarna nooit meer maar hoor vaak hoe geweldig het is.
  Werkt Frans daar? ☺

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top