Babel + Zwijmel

De Toren van Babel in openluchtmuseum Orientalis Heilig Landstichting

Babel + Zwijmel

Eén van mijn favoriete verhalen uit de Bijbel is de Toren van Babel en op de foto’s uitgebeeld in Museumpark Orientalis. De Toren van Babel is maar een klein stukjeDe Toren van Babel in openluchtmuseum Orientalis Heilig Landstichting in de bijbel en vertelt over een dal in Babylonie waar rondtrekkende mensen terecht kwamen na de zondvloed. Je weet wel dat verhaal over Noach en zijn ark, die vloedgolf die alleen de familie van Noach en wat beestjes overleefde. Ze wilde na deze ramp graag bij elkaar blijven en besloten een stad met een toren tot in de hemel te bouwen. Ze zouden daar wonen, aanzien krijgen en zo niet verspreid raken over de aarde. Ze maakten de stenen van klei en plakten die aan elkaar vast met teer. Dat alle mensen dezelfde taal spraken en van hetzelfde volk waren was wel zo makkelijk en zorgde ervoor dat het keigoed ging met die toren. Zo goed dat de Heer besloot dat dat niet kon. Want als de mens dit kon, wat zouden ze zich dan in hun hoofd halen? Wolkenkrabbers? Hij zorgde dat iedereen een andere taal sprak (de Babylonische spraakverwarring) en verspreidde de bouwvakkers over de hele aarde.

De Toren van Babel is typisch zo’n verhaal waar je van alles uit kan halen. Het verhaal an sich is prachtig, het gaat over samenwerking, over bij elkaar willen blijven, over opbouwen na een ramp, over een vreedzaam volk. Dat dat volk zo arrogant is dat ze denken een toren tot in de hemel kunnen bouwen das maar bijzaak. Tegenwoordig is meer zijn dan een ander, een betere naam en een groter huis de norm en vergeten we hoe snel dat als de Toren van Babel weer instort.

15 thoughts on “Babel + Zwijmel

 1. Ohhh… dus zo zat het precies met die toren van Babel.
  Mooie foto. Mooie song. En supergave clip.
  Ik heb genoten van je zwijmel.

 2. Oh jee… ik kende dat hele verhaal niet. Of in elk geval niet meer. Ik vind ‘m mooi.

 3. De bijbel heb ik al jaaaaren geleden uitgekotst maar het verhaal is me bekend, en er zit wel een mooie symboliek in … zoals in zoveel Bijbelverhalen trouwens

 4. Mooie clip, goede muziek!
  Bij het verhaal van de toren van Babel heb ik als kind nooit verder doorgedacht, maar later vroeg ik me af hoe dat kon: als alle mensen behalve Noach en zijn gezin waren weggevaagd door de zondvloed, waar kwamen al die volken met een andere taal dan vandaan…?

 5. Het verhaal ken ik natuurlijk, en je kunt zeker uit bijbelse verhalen een moraal halen, vaak dezelfde als je uit sprookjes kunt halen maar dat zullen niet alle gelovigen met me eens zijn.
  Voor het muziekje heb ik de koptelefoon erbij gepakt want ook dit is weer muziek “die je moet voelen”. Geweldig!Ik doe nog een rondje;-)

 6. De Babylonische spraakverwarring is op deze blog niet van toepassing. Mooi gedaan.

 7. Goeie combi, je verhaal en deze muziek! Ik ben blij dat je het verhaal ook uitlegde, want ik wist het echt niet meer.. ;-)

 8. De toren van Babel, ik had er volgens mij een kinderboek van.
  Eens aan mijn moeder vragen.
  Hoewel ik ergens wel zeker weet dat zij het zich niet meer zal herinneren.

 9. Er zit een kern van waarheid in het verhaal van Babel. Wat je zegt, alles kan zo weer instorten, en we zijn hard op weg.. Gave foto.

 10. Helaas heeft de toren van Babel wel gezorgd voor de spraak verwarring. Hans

 11. ha die Liesbeth
  je vond een goed passende clip bij je verhaal over de toren van Babel
  fijne avond groet

Comments are closed.

Back To Top