In bad
Tirade

In bad

Thuis had ik geen bad. Als kleintje wel maar daar herinner ik me bitter weinig van. Zo’n plastic geval op pootjes is ook niet bepaald iets waaraan ik aan terug wens te denken. Jaren heeft het dus geduurd eer ik eens kon badderen. Mijn favoriet is uiteraard bij Frans maar ook ik merk dat tijd een kostbaar iets is en dus douche ik meestal. Das ook een stuk veiliger want in bad gaan na een nachtdienst zal er op neer komen dat ik goddelijk snel in slaap val en zo net niet verzuip. Dat laatste uiteraard omdat ik prima pas in Frans zijn bad maar door een paar in ruime mate aanwezige delen grotendeels blijf drijven.

Door mijn algehele badloze jeugd moet ik het ook stellen met de algehele afwezigheid in vaardigheid een bad goed te vullen. Dat doet de kraan zou u zeggen. Maar het is dat ik u het uitzicht wil besparen maar neemt u gerust van mij aan. Ik vul dat bad, in ruime mate ook al zeg ik het zelf. Dat water das maar bijzaak. Maar als ik die kraan en de daarbij horende aanhangsel op zolder hun gang laat gaan dan brand ik mijn poezelige billetjes tot in Harderwijk en terug. En dus moet er op een bepaal moment koud bij. Je zou denken maak het meteen op temperatuur. Al geprobeerd moest er warm bij want een bad koelt razendsnel af.
Maar goed het bad wordt gevuld en als je zoals ik weinig ervaring hebt dan vergeet je dat bad uit te spoelen. Gelukkig was ik daar op voorbereid want mijn beider mannen gebruiken het bad. Vriendlief voor allerlei poetsklusjes en Doezel vooral om tactloos zijn waterbak om te gooien. En omdat hij pas daarna zijn pootjes wast, Doezel niet Frans, ligt er altijd zand in. Ze zeggen dat zand de maag schuurt nou mijn reet ook en lekker is dat niet.
Maar dat bad dat is gevuld, uiteraard liep het de eerste keer dat ik dat deed nog net de rand niet over en feliciteerde ik mijzelf met een ouderwets grondputje in de badkamer.
Tsunami afgewend geen groot alarm nodig. Dan de grote vraag waarmee vul je, behalve met water en jezelf, het bad? Wel goddelijk geurtje voeg je toe? Kent u van die stilistisch prachtige badkamers met perfect bijpassend flesjes en zo’n geïmpregneerd waterafstotend plank erover waar je behalve je glas chardonnay ook je badgeurtjes zo perfect naast de badspons kan organiseren? Zo ziet mijn bad er niet uit. Naast mij staat een stoel waarop mijn boek vochtig ligt te worden achter me de gebruikelijke mandjes rommeligheden en ergens daartussen staan wat flessen. Zeer beperkt want zowel Frans als ik zijn kieskeurig. Ik haalde bij de hofleverancier een enorme fles en doe daar al lang genoeg mee. Ik had nog een olietje maar dat was niet bepaald Frans zijn smaak en dus was het exit met het olietje. De enorme fles met twijfelachtig blauw dopje bevalt me prima. Schuimt behoorlijk dus toevoegen als het water er nog een poos inklettert is niet verstandig. Het bedekt dan wel weer fijn de 2 eerder besproken drijvers maar als je zoals ik samenwoon dan hoeft dat allemaal niet zo. Ze weten hier allemaal hoe het eruit ziet.
Ik liet een deel weglopen plonsde erin zag het badmatje en mijn jesusnikes wegspoelen, greep nog net mijn badeendje en besloot me er niets van aan te trekken. Badderen dat is ontspanning en dus gleed ik onderuit en dacht even aan helemaal niets. Met nadruk op even want nog geen minuut later stond de eerste van de harige huisgenoten aan de badrand te mauwen of ik hulp nodig heb. Onbegrijpelijk vinden de dames het dat ik dat voor mijn plezier doe.

En eigenlijk hebben ze ook gelijk. In bad gaan zou een rustgevende bezigheid moeten zijn. Even helemaal niets. Gewoon dobberen en af en toe zelfs met de oren onder water om alle nog aanwezige geluiden met een demper erop te horen. Even de spieren rust geven, opwarmen, genieten. Zo’n fantastisch moment voor jezelf even de tijd stilzetten even ontspannen en dan zo half soezerig aan mooie dingen denken. Aan fijne ritten met de jeep aan mooie momenten met Frans even de week overzien etcetera u vult daar vast uw eigen momenten in. In mijn geval is dat relaxen een farce een droom van de minder goede soort want ik lig in bad en typ een blog over hoe in bad gaan hoort te zijn terwijl ik zweet van het warme water en de zenuwen dat ik, al kuttend op dat toch al niet grote scherm, mijn telefoon in bad laat flikkeren en vervloek dat ik altijd inspiratie krijg op het verkeerde moment. Morgen stap ik gewoon weer onder de douche.

18 reacties

 • meninggever

  In ons huis zit geen bad. Er zou een heftige verbouwing voor nodig zijn om dat voor elkaar te krijgen. Dus dat is het bedrag niet waard. Maar als we onderweg zijn dan moet een bad in de hotelkamer het gemis goed maken. Zeker na een dag lang shoppen/slenteren in een of andere stad ben ik toe aan een bad. Van niet passen heb ik weinig last, maar er zijn wel baden in soorten en maten. De ene kuip is de andere niet, en het is en blijft leuk om samen te kunnen ontspannen….Maar dat is niet altijd gegeven…

 • Nicky

  Haha! Geweldig! Ik ben badloos nu. Heel jammer want ik was een kei in in bad gaan. Met een boek, een glas wijn (Oké, twee of drie) en een muziekje op kon ik úren dobberen. In mijn smoking days rookte ik daar ook nog een sigaretje bij (Oké, da’s best erg, vind ik nu). Maar man, wat was dat zálig.

 • Trees

  Heerlijk hilarisch beschreven weer.. ik heb weer genoten.
  Nee, ook niks voor mij voor elke dag. Een enkel keertje vond ik het wel fijn. Echt de tijd nemen, heerlijk water, met een boek erbij, en dan steeds bijvullen en bubbelen, ik had eenmaal in mijn leven een eigen bubbelbadje. Als je het koud hebt is het ook lekker, even helemaal tot van binnen aan toe warm worden. Dat is dan wel lekker.. Maar ik douche veel liever!

 • Joke Pallada

  Aan mij is een bad ook niet besteed. Ik herinner me van vakanties naar Centerparkparken in de vorige eeuw dat ze daar altijd een bad hadden. Vond ik toen wel lekker, maar met kinderen, en ik had er twee, kom je er nauwelijks aan toe. Op een gegeven moment hadden we een nieuw huis met en bad, maar toen had ik er geen tijd voor, want druk druk druk met werk, studie, kinderen naar school en weer terug, iedereen moest eten, het huis moest ook nog schoon en de tuin had ook zo zijn wensen. Dus even douchen was wel zo handig. Na nog drie huizen met een bad, besloot ik in mijn huidige appartement het bad eruit te laten slopen. Ik heb nu zo’n heerlijk inloopdouche met een regendouchekop en ik kan het aanbevelen. Alleen voor mijn kleindochter, die af en toe komt logeren, heb ik een grote wasmand gekocht waar zij (2,5 jaar oud) wel lekker in baddert. Want kleindochter onder de douche? Ze dacht het toch niet!

 • Vlinder

  Hahaha! Wat heb je dat weer poëtisch verteld! LOL!!! Ik heb geen bad. Geen geduld voor.

 • karel

  ook aan mij is een bad niet besteed , en al zeker niet als ik alles zo lees wat er komt kijken voor je er in kan hihi
  gewoon een lekkere niet te warme douche

 • Sjoerd

  Doe mij maar een bad, lekker even helemaal ontspannen, alle spieren komen tot rust en als ik er na een uur uitkom, helemaal verkleumd, ben ik ook meteen weer wakker…

 • John

  Ik douch. Heerlijk vind ik dat. Een bad is aan mij niet besteed. Kost ook nog eens de nodige liters water.

 • Hans

  In mijn kinderjaren was er nog de tobbe.
  Later een woning met bad, maar ben er te onrustig voor om te wachten dat hij vol is.
  Dus ik vind een douche wel zo fijn. Hans

 • Matroos Beek

  Wij hebben het bad eruit gegooid. Na nog geen vijf minuten was ik er telkens weer uit en vaak op heel slappe benen want van een warm bad daalt mijn van nature lage bloeddruk nog meer en ben ik voor de rest van de dag geen fluit meer waard. Er gaat niets boven een verkwikkende, lauwe douche voor mij.
  Vroeger kon ik er wel van genieten en ging ik dagelijks met mijn dochter in bad – toen ze nog klein was en we nog beiden in het bad pasten. Met ouder worden had ik er gewoon ook geen geduld meer voor.

 • Aukje

  Hier geen bad.
  Hoeft van mij ook niet.
  Douche is goed genoeg voor mij.
  Zit wel eens in een vakantiehuisje met bad.
  Kom ik thuis en bedenk me ineens dat ik helemaal niet in bad ben geweest :)

 • AnneMarie

  Niet aan mij besteed. Ben het meestal zo zat. 5 min badderen en een half druk met vullen, leeg laten lopen en schoonmaken. Geef mij maar een douche, liefst wat ruim en met stortdouche.

 • Rob Alberts

  Precies al dat gedoe voor een moment ontspanning in een bad is niets voor mij.
  Om wakker te worden en de dag te beginnen geniet ik elke ochtend van mijn douche.

  Of mijn bolle buik mij laat drijven in een bad?
  Ik betwijfel het.

  Schone groet,

 • Rietepietz

  Je leert het nog wel hoor. Gewoon beginnen met de kraan “ergens”op een middelmatige temeratuur zetten . Te koud, ietsje warmer zetten en zo nodig de volgende dag wéér ietsje warmer zetten, net zo lang tot je de juiste temperatuur hebt. Die moet je richting zomer én winter sowieso nog beetje aanpassen omdat het bad zelf dan warmer of kouder is. Vooral niét te vol doen zonde van het water dat dan wegloopt als je erin duikt. ( b.w.van spreken) Héérlijk. Toen wij pas getrouwd waren gingen we naar het badhuis om een kuipbad te nemen, dié waren pas heerlijk groot en diep.