Die kutkies

Dit wordt geen blog voor mensen met een tandartsenfobie. Een maandje geleden begon het met een bultje op mijn tandvlees. Onschuldig niet pijnlijk wel bij een bekende kies. Bultje ging niet weg en omdat ik niet dom ben vond ik dat de tandarts dat bultje weg mocht halen. Uit en thuis een uur inclusief ikbenzieligenmagnaardekringloopboeken kopen-rondje dacht ik. Het werd iets langer.

De eerste behandeling had ik achter de rug toen ik smerig verkouden werd en de tweede afspraak afzei. Een verminderde weerstand en zulk geëtter in mijn mond dat is niet verstandig. De verkoudheid ging en kwam weer terug en ondertussen was er was rottigheid, groene rottigheid. Ik zat overduidelijk in een vicieuze cirkel en mijn tandarts heeft een speciaal luchtreinigingsapparaat, een spatscherm waar de gemiddelde lasser nog jaloers op is en een lampje waardoor je hem niet aan kan kijken en ook nog een mondkapje. Plus dat spoelen met afbijtmiddel hij is beter beschermd dan de bejaardenzorg in dit land.

WKB twee
Met minder stress ging ik naar mijn tweede afspraak. Hij vroeg hoe mijn bultje was, plat eergister nog doorgestoken was groenig. Vond ‘ie heel wat, waren niet veel mensen die dat durfden. Hij jutterde mijn drie 19mm diepe (lange?), volgens hem, hele mooie kanalen uit en goot ze vol met wc-reiniger. Ik rook ondanks verkoudheid nog prima om dat thuis te brengen. Hij deed er een vulling op die aanvoelde als een stuk hard geworden kauwgom en ik toog naar de kringloop.

Nood tandarts
Kort na het diner ging het mis. Kloppende pijn, uitstraling ik nam een dosis paracetamol en ibuprofen en ging een slapeloze nacht tegemoet. Ik belde ’s morgens mijn tandarts die niet op vrijdag werkt en vroeg zijn voicemail of de pijn normaal was en hoorde niets meer. Ik hield het de dag vol, maar ’s avonds was de pijn dermate erg dat ik de noodtandarts belde. Ik kon die avond, gisteravond, meteen terecht in Den Bosch en keek geschrokken naar de vers geschoten foto. De ontsteking was gegroeid en het was helemaal niet vreemd dat ik pijn had. Zou je denken? Die donkere vlek zat er gisteren nog niet! Ik woog mijn opties stelde alle vragen die ik had en ging enigszins huiverend, zou je denken, in de stoel liggen. Ik ben namelijk de gelukkige eigenaar van al mijn tanden en kiezen, zelfs mijn verstandskiezen mochten blijven. Oftewel het laatste wat er getrokken is zijn mijn melktanden- en kiezen en had al het vermoeden dat mijn vader met een zakdoek niet helemaal vergelijkbaar was.

De tandarts, een Zuid-Afrikaanse vrouw zette de muziek wat harder en begon eraan. Ze wiebelde op geniale wijze de verdovingen erin, ik voelde er niets van maar ja ik stierf al van de pijn in mijn bek. Geduldig hield ze me in de gaten en terwijl de verdoving werkte hoorde ik opeens Pink beginnen, welk nummer is dat ook alweer..? De tandarts neuriede geconcentreerd mee en even later schalde Pink there is so much wrong there is so much wrong door de ruimte. Om zoveel sarcasme moet ìk zelfs lachen maar niet als boer en met heel wat minder kiespijn.

34 Reacties

 1. Jakkie, ik krijg er rillingen van.

 2. Hoewel ik nieuwsgierig ben, durf ik deze post inderdaad niet te lezen. Ik ben namelijk inderdaad nogal bang voor de tandarts. En als ik dit lees, dan vrees ik dat ik deze problemen zal krijgen!

 3. Antibiotica doet z’n werk. En dat van die verdoving hoorde ik achteraf, had die niet gewerkt dan had ik geen kies laten trekken.

 4. Aaaargh…
  Maar de verdoving werkte! Dat is al een klein wonder op zich.
  Nu maar hopen dat de ontsteking het definitief heeft opgegeven.

 5. Je weet er een lollige draai aan te geven met je Pink! maar wat een ellende, zeg! Jij hebt wel drie kringlooprondjes verdiend, vind ik.

 6. Hopelijk gaat het inmiddels beter met je.

 7. Ah, jij hebt ook zo’n kies. Dat doet zó vies zeer. Letterlijk vies ook… Hoop dat je er inmiddels van verlost bent.
  (Was ik ook na maanden, een wortelkanaalbehandeling en een hoop geld en toen schoot mijn vulling eruit. Not amused. Ze hebben de boel gratis gerestaureerd. Dat sierde ze dan weer.)

 8. heel vervelend Liesbeth

  hopelijk ben je van de pijn inmiddels verlost

  prettige zondagavond

 9. Lijkt me héél verstandig dat je er niet mee door bent blijven lopen.
  Hoop dat je ondertussen helemaal pijnvrij bent. Kiespijn is hel.

 10. Sterkte Liesbeth.
  Ik was er van de week ook.
  Dikke prima, sorry!
  De noodkroon zit erin, over anderhalve week de echte.

 11. Och nee, wat een verhaal …………. en wat zal jij een pijn gehad hebben zeg. Wens je nu een voorspoedig herstel toe.

 12. Jeetje, wat een ellende! Goed van je dat je aan de bel hebt getrokken. Hopelijk heeft de laatste behandeling geholpen.
  Zelf helaas ook al een tijdje zoet met een kies die zichzelf opeet. Inmiddels ben ik een endodontoloog, paradontoloog en geslonken bankrekening verder. Nu eerst toch een wortelkanaalbehandeling en daarna weer afwachten of het dan hersteld kan worden. Gelukkig is de pijn bij mij te doen, tenzij de gevoelig plek rechtstreeks wordt aangeraakt, dan vlieg ik door het plafond.

 13. Zekerheidshalve heb ik je tekst slechts diagonaal gelezen, en daar laat ik het ook maar bij.
  Heel veel sterkte en beterschap ermee!

 14. Gezien ikzelf ontzettend last heb van tandartsfobie is dit uiteraard een horrorverhaal voor me.
  En brrr, ik moet op 6 december naar de tandarts. Van een Sinterklaasgeschenk gesproken…

 15. Als ik dit zo lees ben ik blij, dat mijn gebit ‘s-nachts in een glas water gaat.

 16. Getverdemme, wat een verhaal en verhalen van je volgers. Ik zelf vind het altijd heel vervelend dat gefrummel in mijn mond. Sterkte ermee!

 17. Wat een ellende allemaal en dat in je mond Liesbeth
  nu ik dit lees hoop ik dat het inmiddels weer en stuk beter met je gaat.

 18. Over tandartsen en pijnlijke kiezen kan ik ook wel wat verhalen vertellen maar doe het niet. Je hebt al genoeg geleden. Hoop dat het nu beter met je gaat…

 19. Sterkte!
  “Toevallig” had mijn oudste gisteren dienst, hij vertelde vergelijkbaar verhaal over een patiënt, helaas was deze niet te verdoven ….. Au.

 20. Ja dat zijn lastige en niet onschuldige mondkwalen. Hopelijk is het vlug weer in orde hoop ik.

 21. O jee…. ik ga voorlopig maar niet.

 22. Nou een gebit kan flink opspelen wat tand of kiespijn betreft.
  Gelukkig geen tandartsfobie. Hans

 23. Goed dat je hier niet het weekend mee in bent gegaan..

 24. Nou met Pink wil ik best wel een stukje meelopen. Dat doet vast geen pijn aan de kiezen.

  Love As Always
  Dimario

 25. Vervelend en pijnlijk, ik snap het.
  Dinsdag moet ik erheen maar dit zal ik niet meemaken bij een contrôle van deels echte en deels kunst.

 26. Klinkt tamelijk gruwelijk, Liesbeth. Ikzelf ben gezegend met een redelijk sterk stel tanden, maar toen mijn mondhygieniste vond dat mijn laatste verstandskies eruit moest (ik wist niet eens dat ik die nog had), greep mijn tandarts braaf de verdovingsspuit en de tang en begon te trekken, dat al snel over ging in rukken, toen vloeken en uiteindelijk gaf met behulp van de assistente die met beide armen mijn benen vasthield mijn verhemelte de kies prijs. ‘Kijk’, hijgde de tandarts en hij hield me een slagtandachtig voorwerp voor. ‘Dat is de wortel. Beetje krom.’ Hmmm, ok. Thuis ging de pijn niet weg, niet na een dag, niet na twee, na drie. Ik belde maar eens met de praktijk. Komen. Kijken. O jee. Ontsteking. (In feite zei de tandarts: ik zie het al, een beetje onrustig. Onrustig!) Kun je tegen antibiotica? Hier is een recept, meteen beginnen, kuur afmaken. O ja, en bestel een kruiwagen paracetamol voor tussendoor. Niet meer dan dertig per dag, of zoiets denk ik te hebben verstaan. Na een week was het gelukkig over, net als, als ik het goed begrijp, jouw tandellende.

 27. Ooit maakte ik dat ook mee, was een serieuze abces ! Behandeld in het ziekenhuis, gelukkig heeft de tand zichzelf terug weten vast te zetten. Echt ernstig te nemen hoor.
  Wens je het allerbeste toe.

 28. Dan zal ik mijn verhaal maar niet vertellen. 17 jaar was ik, 51 jaar geleden, Weg alle tanden…

 29. Oei, ik heb ook een bubbel op mijn tandvlees en de afspraak met de kaakchirurg is al drie keer uitgesteld. Gelukkig voel ik (nog) niks van pijn.

 30. Ik voel met je mee. Een maand geleden ook één moeten laten verwijderen met een bubbel op. Toen ik het voelde direct gebeld. Pas na twee maand kies eruit en naaien maar in tussentijd was de ontsteking erger en erger geworden. Dus ook flink gespoeld. Februari implantaat erin als het onmiddellijk lukt met dat kaakbeen van mij.
  Hopelijk ben jij er nu echt van verlost! Succes.

 31. Bah, dat lijkt me erg pijnlijk. En vervelend. Deze week lag ik ook anderhalf uur op de tandartsstoel voor vier nieuwe vullingen. Vervelend maar niet pijnlijk.
  Hopelijk nu beter met die pijn in je kies!

 32. film ken ik niet , tandarts niet nodig
  suc6

 33. Dat klinkt echt als een film die ik niet ga kijken.

 34. Echt wel een horror verhaal hoor…
  Dat doet me denken aan die tandartsboor martel scene met Dustin Hoffman in de film ‘Marathon Man’ 🥶

Reacties zijn gesloten.