De varkens van Brabant

Eén van de Brabantse varkens die het wel goed heeft

De varkens van Brabant

Lief hè, zo’n snurkend varken met vuile snuit en bedekte oogjes? Vind ik nou ook. Er wonen heel veel varkens in Brabant, maar zo fijn leven als deze hebben de meeste niet. De varkens van Brabant wonen namelijk als legbatterijkippen in grote loodsen. Zes miljoen om precies te zijn. Een belachelijk hoog bedrag als je je bedenkt dat er 2,5 miljoen mensen in Brabant wonen. Daar zitten ook varkens tussen maar dat is een ander soort.

Megastal
Waar in Nederland steeds minder boerenbedrijven bestaan, stijgt het aantal varkens in Brabant de laatste 15 jaar. Er zijn namelijk 300.000 varkens bijgekomen terwijl er maar rond de 1630 bedrijven zijn. Een simpel rekensommetje verteld dus dat er per megastal ruim 3680 varkens wonen. En de overlast even daargelaten, die dieren zien het daglicht nooit.

Gezondheid
Uiteraard komt dat de gezondheid van die dieren niet ten goede, maar ook zeker die van de mens niet. Omwonenden en dan vooral diegene die in de directe omgeving van 20 tot 30 bedrijven wonen hebben een lagere longfunctie. Ook hoesten zij meer en hebben vaker een piepende ademhaling en longontsteking dan de rest van Nederland. Uit een recent onderzoek (van Unece Cleaner Air) blijkt dat de luchtverontreiniging is toegenomen en dat meer dan helft van vroegtijdige sterfte met luchtverontreiniging door de landbouw te maken heeft. Om maar even aan te geven de chemische industrie mag veel minder uitstoten omdat er van hun bekend is wat de gezondheidsrisico’s zijn.

Overlast
De varkens van BrabantToch is het niet direct zo dat de norm van stankoverlast wordt overschreden per bedrijf, maar als er 3 bedrijven in de omgeving van een woonhuis staan dan is die norm voor die bewoners wel overschreden. Je zou dan kunnen zeggen dat die bewoners maar moeten verhuizen, maar dat is hetzelfde als tegen mensen in Hoofddorp zeggen dat ze moeten gaan omdat ze last hebben van Schiphol. Toen zij er kwamen wonen 20 jaar geleden werd er minder gevlogen en lag die ene baan in hun windrichting er misschien nog niet. De uitstoot is de laatste 15 jaar toegenomen omdat het aantal varkens toenam, iets wat de gemeente, de provincie en de staat hebben goedgekeurd in de meeste gevallen. Recentelijk nog in juni werd er goedkeuring gegeven voor een megastal met 18.000 varkens in Nijnsel. Een dorp met 2600 inwoners en dat terwijl de gezondheidsrisico’s en overproductie al bekend waren.

Oplossingen
Zoals Brabant voor veel mensen net zoals Groningen een ver van het bed show is, moet ik jullie toch nog even een dingetje meegeven. De fijnstof in grote steden is maar 10 tot 25% van wat daar daadwerkelijk geproduceerd word. De rest kom uit het omliggende gebied. De fijnstof, methaan en ammoniak doen niets goed voor de gezondheid van de mens of van het milieu. En als dat vlees nou in Nederland geconsumeerd zou worden, maar nee driekwart van het varkensvlees gaat naar het buitenland een mooie verdienste maar wat er rest is behalve die 2,4 miljard die ermee verdient word is een steeds groter wordend gezondheidsprobleem.
Om de stank en vervuiling tegen te gaan wordt er gebruik gemaakt van onder andere wis-wasinstallaties. De controle of deze installaties wel volcontinu aanstaan is onvoldoende, het stinkt dan ook altijd als je in de omgeving van een (mega)stal komt (of er woont!). Een directe oplossing is er niet, als idee is aangedragen nieuwe systemen te ontwikkelen die de vervuiling tegen moeten gaan. Minder varkens zodat ook de overproductie en het welzijn van de dieren wordt aangepakt word niet als oplossing gezien en dat is jammer zeker voor de varkens die onder de prijs worden verkocht en nooit daglicht zien.

14 thoughts on “De varkens van Brabant

 1. Wij eten nauwelijks varkensvlees en minderen ook met andere vleessoorten. Ook nog beter voor de spijsvertering en het milieu en zeker voor de dieren.

 2. De vleesindustrie trekt zich van de gezondheid van de mensen niets aan. In die varkenskwekerijen en slachthuizen gaat het er erg wreed aan toe. Geen mens die zich daar iets van aantrekt. Alles draait om geld.

 3. Ik denk dat ”fialas” wel eens gelijk kan hebben. Enorm veel van die varkenstransporten gaan richting buitenland. Stoppen met vlees eten lijkt me ook niet nodig maar af en toe een dagje overslaan is helemaal geen gek idee. Zelf woon ik niet tussen de varkens maar met lassen, slijpen en schuren kom ik, net zoals veel andere producerende Nederlanders ook wel aan mijn dagelijkse dosis fijnstof :(

 4. Je kunt kiezen om varkens te eten die wél een goed leven hebben gehad zoals ze bijvoorbeeld bij de Berkshire Slager verkopen. Deze varkens worden gekweekt bij boerderij Walnoot & Wilg. Je betaalt er wat meer voor, maar de dieren hebben een goed leven en jij een veel beter stuk vlees. Ditzelfde geldt voor rund- en kippenvlees. Zoals al vaker op mijn blog geschreven eten wij enkel rundvlees van Schotse Hooglanders die ergens in een natuurgebied staan en eens in de zoveel tijd worden geslacht. Voor kippen hebben wij nog niet echt een adres. Overigens zijn wij flexitariërs: dus we eten niet elke dag vlees.
  Overigen worden varkens niet enkel voor het vlees gekweekt. In heel veel producten zitten producten van varkens (gelatine bijvoorbeeld, honden- en kattenvlees, make-up, ed). Dus stoppen met varkens eten zal het verschil niet maken.

 5. En toch blijven we met zijn allen vlees eten omdat het zo lekker is… Roken omdat we het niet kunnen laten… Auto’s rijden voor onze vrijheid…. Drinken om ons goed te voelen…

 6. ja het is schrijnend om deze dieren zo te mishandelen voor het gewin
  de enkele boer die het wel goed doen wegen er bijna niet tegen op , maar ik ben blij dat ik enkele van hen trof op mijn wandelingen
  politiek en het grote geld zijn 2 handen op 1 buik
  zal je zien als die vent waar 20000 varkens onlangs verbranden
  in Duitsland heeft hij al een beroeps verbod , hier mag hij waarschijnlijk weer beginnen , bah

 7. Arme varkens in Brabant.Ik zag ooit in de ardennen een plek maar dieren wel een goed leven hebben.Ze liepen daar in een wei met elk een apart hok.Als ze mij binnen moesten opsluiten zou ik dat ook niet overleven.De v

 8. 70% van dat vlees wordt geëxporteerd, waaronder heel veel levende biggen. ik zie die enorme transporten voorbijkomen op de A2., tegenwoordig zijn die wagens gesloten, zodat je de aanblik van die stumperds wordt bespaard.Van de miljoenen eieren die Nederland produceert daar wordt ook 70% uitgevoerd, tot aan Hongkong toe.
  Het maakt niet veel uit of wij vegetarisch of veganistisch gaan leven, het is gewoon een industrie. Een industrie waar Nederland flink aan verdient. De kosten van schade aan gezondheid en milieu worden door die industrie niet gedragen maar zijn voor rekening van de belastingbetaler. Het voer voor al die dieren komt voor groot deel uit z/o Azie en Brazilië, waar bossen worden gekapt ten behoeve van sojaplantages. Als wij in ons land zelf het veevoer moesten verbouwen zou de veehouderij niet zulke waanzinnige proporties hebben kunnen krijgen.

 9. Gewone kleine boeren worden de overheid dwarsgezeten, en weggepest dat is mede de oorzaak van die megastallen.. het scharrelvarken is al ongeveer uitgestorven helaas.

 10. Geen dier meer eten is het kleine beetje dat ik hier in kan veranderen.

  Bezorgde groet,

 11. Wij wonen in Oost-Brabant en ja, de varkens- (en kippen-)houderij is niet altijd een pretje. Niemand zou nog varkensvlees moeten eten, misschien dat dat helpt tegen dierenleed en stank . De luchtwassers in ieder geval niet, het schijnt dat ze niet altijd gebruikt worden.

Comments are closed.

Back To Top