De narcistische collega

De narcistische collega

De narcistische collega

Een narcist is iemand die geobsedeerd is met zichzelf. Veruit de bekenste narcist is degene die alleen met eigen uiterlijk bezig is, veel minder herkenbaar is degene waarmee je werkt. De narcistische collega heeft charisma, is behulpzaam en lijkt een aanwinst, totdat hij niet langer het heertje is, niet langer veren in zijn reet gestoken krijgt. Lees hier over de narcistische collega en ik vertel je hoe je hem of haar herkent en vooral wat je eraan kan doen.

De narcist lijkt succesvol, voor even.
De narcist is behulpzaam, vriendelijk en charismatisch maar voor een ander bezig zijn, dat zit niet in zijn aard. Dat is om je zand in de ogen te strooien, je te verblinden voor zijn echte karakter. Vol lof verteld hij over al zijn successen en wat hij of zij binnen dit bedrijf allemaal gaat doen. Ondertussen zal hij/zij altijd iemand geweldig vinden of haten waarbij dat geweldig vinden vooral is als diegene vrij weinig eigen inbreng mening en ruggengraat heeft. De narcist is de collega die dit antwoord op: Iedereen vergeet wel eens iets. ‘Ik niet hoor’. Want hij is zo’n goede collega hij doet alles goed en nooit iets fout. En om dat bij te zetten zal hij ook maar zelden op iets gewezen kunnen worden.

Arrogantie
Hij zal er alleen nooit over twijfelen om jou op fouten te wijzen of het door te geven aan wie het horen wil, de baas in het bijzonder. Ondertussen is de narcist degene die je afzeikt, grote bekken geeft om de kleinste dingen en enorm vals kan worden als je hem of haar eens wijst op een fout. Het zijn degene die moedwillig kosten maken omdat de gang van zaken hen niet aanstaat. Hij heeft namelijk geen inzicht in de risico’s die hij neemt. Het zijn degene die moedwillig dingen in het honderd laten lopen zeker als hem of haar niks te verwijten valt. Hij is degene die de vervelende klusjes afschuift, want daarvoor is hij te hoog opgeleid. En omdat iemand anders die klusjes oppakt èn de baas hem zo’n fijn mens vind, ondervind de narcist ook maar zelden de gevolgen van zijn wangedrag.

Herken de narcistische collega
De narcistische collegaHij/zij is de beste niemand doet het werk beter dan hij/zij
Heeft geen geweten en kunnen zich niet inleven in anderen
Willen een speciale behandeling
Reageren agressief bij kritiek
Manipuleren om hun doel te bereiken (roddelen, stoken, deining veroorzaken)

De narcist maakt kapot wat er is opgebouwd
Als hij dwars kan liggen dan doet hij het. Weet hij of zij dat jij iets niet weet dan zit hij net op de wc als je het hem wil vragen. Hij zal nooit iets doen omdat dat normaal is. Even die mensen rondrijden omdat hij ziet dat het bij die ander niet past. Nee laat maar kloten. Iemands vragen fatsoenlijk beantwoorden, een grote mond kunnen ze krijgen zeker als de ontvanger niet belangrijk is. Als je hem iets vraagt te doen dan is er een ultimatum. Eerst dit doen of eerst eten. Ik kom zo. Zijn reet likken of zijn bolletje aaien misschien dat hij dan komt. Als hij maar de reddende engel of het heertje is. Als hij maar aandacht krijgt. Als hij maar een speciale behandeling krijgt. Ondertussen blaft hij klanten af, verziekt de sfeer op het werk en mocht hij intelligent genoeg zijn dan fraudeert hij ook nog even.
De narcist heeft de neiging deining te zoeken tussen collega’s, merk je dat er opeens irritatie is ontstaan binnen een groep waar normaal nooit iets mee is? Merk je dat er meer ziekte is op een afdeling met een nieuwe collega, blijven mensen thuis die zelden ziek waren. Vang je op dat mensen weg willen terwijl er binnen het bedrijf niets veranderd is dan die nieuwe collega? Grote kans dat er gestookt wordt, dat iemand wordt voorgetrokken die dat nog niet verdiende en dat mensen geziekt worden die zich eerst nog geweldig inzette voor het bedrijf.

De narcist kleineert en pest
Het is degene die tegen de baas enorm aardig doet zijn reet likt omdat hij de baas nodig heeft. De rest is gepeupel waar hij of zij boven staat. Ze hebben vaak één slachtoffer waar ze laag bij de gronds en wreed tegen zijn. Zij zijn superieur. Het ergste? Mensen wennen aan het gedrag en accepteren het langzaamaan. O zo is hij/zij. Te belachelijk voor woorden, want wat hij/zij niet doet, moet een ander oppakken. De verdwenen klant, die moet een ander terughalen of nieuwe voor vinden. Lukt dat? Dikke kans dat hij met de eer strijkt en degene die zijn werk heeft gedaan het leven zuur maakt opdat diegene netjes zijn mond houdt en uiteindelijk vertrekt. Hij walst over iedereen heen en pakt de zwakste schakel want die uit geen kritiek, want daar kan hij niet tegen. Diegene is mak en zwak, het ideale slachtoffer. Zolang hij maar beter is. Bij een narcist staat altijd een slachtoffer.

De narcist ontmaskeren
Iedereen die de narcist beu is die moet je naast je hebben als je besluit hem of haar te willen ontmaskeren en confronteren. Helaas is de aanval dus niet de beste verdediging. Je hebt je volgers op de hand nodig, van baas tot leidinggevende zoveel mogelijk en van alle lagen in het bedrijf. Is het een slimme narcist dat praat hij zich eruit en bewaard zijn agressie tot je die groep niet naast je hebt staan. Zijn/haar woord tegen het jouwe etcetera. Spaar daarom alle bewijzen op, alle duistere zaken en vergewis je ervan dat de narcist je leidinggevende niet medeplichtig heeft gemaakt. Een narcist die zich aangevallen voelt verliest al zijn respect en zal er alles aan doen om zich eruit te praten. Helaas hebben narcisten weinig fantasie, ze zullen liegen en bedriegen maar als je het gesprek op zou nemen dan zou je de leugens eruit kunnen pikken. Als je ze niet al meteen hoort. Verwacht alles, van agressie tot driftbuien ze doen alles om de situatie weer onder controle te krijgen. Narcisten zijn slopend, maar ze vallen hoe dan ook door de mand zijn ze niet intelligent dan doen ze dat meteen als je hem/haar als groep aanspreekt. An public, de schande kan niet groter. Dat de narcist op de werkvloer opeens niet meer het heertje is zal er voor zorgen dat hij/zij vertrekt.

Hoe kan je ermee omgaan
Niet, is het eerste wat iedereen zou moeten denken. Narcisten verdraaien, liegen en bedriegen ook als je eerst het maatje was. Ze kiezen altijd voor zichzelf zeker als het moeilijk wordt. Als de aandacht tijdens de confrontatie bij hem/haar weg moet zodat er nagedacht kan worden dan duwt je zogenaamde beste vriend je zo de afgrond in. Wil je echt met een narcist omgaan, wil je er echt mee blijven werken? Meedoen, knikken ja en amen zeggen dat is de sleutel. Maar als dat niet in je aard ligt dan vertrek je vanzelf, op tijd of misschien als je compleet overspannen thuis zit. Wetende dat de volgende collega aan de beurt is, of dat de narcist opeens door de mand valt omdat iemand opmerkt dat het allemaal mis ging toen de narcist er kwam werken.

Voor werkgevers
Erken dat je personeelslid een narcist is, realiseer je dat je er iets mee moet doen observeer gedrag en vergaar informatie om meer van dit soort gedrag te herkennen. Heb absoluut geen empathie of medelijden. De narcist maakt daar gebruik van terwijl hij of zij het er zelf naar gemaakt heeft. Gebruik geen emotie bij gesprekken. Hou het bij feiten en ga niet in op tranen. Zorg dat je altijd iemand bij het gesprek hebt zitten. Vrouwelijke narcisten schuiven je misbruik en verkrachting in je schoenen als ze geen andere uitweg meer zien. Ze gaan nooit zonder slag of stoot. Probeer de narcist niet uit te leggen wat normaal is, voor hen is hun gedrag normaal.

De narcist heeft rechten die een ander niet heeft
Juist ja, hij mag altijd die fijne diensten draaien, hij hoeft nooit die rotklus op een vrijdagmiddag te doen. Hij doet dingen waarop je hem of haar al vaker hebt aangesproken maar hij gaat ermee door. Narcisten eigenen zich rechten toe die ze niet hebben. Als het hen maar goed uitkomt. Mag hij of zij altijd eerder weg terwijl daar geen reden (zoals kinderen ophalen, trein halen etc) voor is, bedenk dan goed dat hij/zij dit voor elkaar krijgt omdat jij er niets mee gedaan hebt. Tot grote irritatie van je personeel uiteraard.

Hou afstand en stel grenzen geef consequenties aan het foute gedrag en hou je eraan. Zorg dat je voorbereid bent want ook jouw leidinggevende kan ingepakt zijn door de narcist. Ook als leidinggevende heb je back-up nodig. Geef de narcist geen ruimte en draag een pokerface. Bespeuren ze twijfel dan ben jij je baan kwijt. Maak een narcist niet belachelijk laat ze eervol gaan maar geef ze geen ruimte meer. Niet in woorden, niet in werk. Hun superieure gedrag is een farce voor enorme onzekerheid die zich uit in wanprestatie, pesten en alleen met zichzelf in plaats van het bedrijf bezig te zijn. De narcist is een parasiet voor een gezin, land of bedrijf de enige manier om er vanaf te komen is van hem of haar afkomen.

12 thoughts on “De narcistische collega

 1. Ik weet hoe je je voelt en ik denk dat steeds meer Amerikanen het inmiddels ook begrijpen.

 2. Heb wel eens een collega gehad die in veel lijkt op bovenstaande.
  Maar of het echt helemaal een narcist was….dat weet ik niet.
  Maar het was een rotmens.

 3. IK had meer last van kantjes-er-af-lopers of mensen die dachten dat een langere scholing garant stond voor het gelijk aan hun kant. Of zij die zonder degelijke ondergrond meenden dat jij het na 20/25 in de branche echt bij het verkeerde eind had. Ik had vaak ruzie met dit soort lieden, maar ook met bazen die vanuit dezelfde domheid opereerden. Narcisten hadden het bij mij nooit vol gehouden…dwarsligger als ik ben….:)

 4. ik heb ze tijdens mijn werk nooit mee gemaakt , wel 2 onder kennissen , zonder het te weten

  ff over de kachel hier , die is van begin ’70 of net eind ’60 , dus echt wel oud , met een asbest kraag waar het de schoorsteen in gaat , klopt wat de gasleiding aangaat , ging erg snel , maar ze maakten geen bende er van hoor
  maar in dit geval is het erg dubbel hoor , deze kachel is om te beginnen al eens verhuisd , en nadien vele malen weg voor de schoorsteenveger en gewoon schoonmaken , dus als het nu opeens niet mag hihi
  maar ik heb me er bij neer gelegd , kost me niks en het levert op zeg marktplaats ook niks op , deze oudjes zo rond de 60 euro , als je het al krijgt

  fijne avond groet

 5. Ik heb veel collega’s gehad, ook irritante, maar echte narcisten kan ik me niet voor de geest halen. Zelf vermoed ik dat narcisme een beetje in elk mens zit en af en toe de kop op steek. Alleen is dat bij sommigen dan zo vaak dat je er naar van wordt. Vraag me ook af of het meer iets is onder vrouwen dan onder mannen. En dat vrouwen zich er misschien meer aan storen dan mannen.

  Tijdens m’n werk had ik meer last van waardeloze managers. Voor mij hoort een manager in een manege. Managers zijn voor mij chefs die niet de verantwoording nemen over het personeel waar ze boven staan. Het lijkt op narcisme en het zal narcisten aantrekken. Toch denk ik eerder dat er structureel iets fout is met die functie.

 6. Je zal het binnen je relatie treffen. Niet mee te leven, maken dat je wegkomt en dan nog, als er kinderen bij betrokken zijn, is er geen einde aan de ellende.

 7. Je komt ze wel eens tegen, nu heb ik er niet zoveel last meer van.
  Maar ze kunnen behoorlijk irritant zijn. Hans

 8. Ik heb er in mijn 42 jarige loopbaan velen gekend. De meesten halen het toch niet en verdwijnen van het toneel…

 9. Gelukkig heb ik dat soort collega’s nooit gehad. Voordeel van ouder worden is dat je mensenkennis opdoet en tijdig herkent hoe mensen in elkaar zitten.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top