Barak 1B
Museum

Barak 1B

Regelmatig hoor ik dat veel mensen het bezoeken van een voormalig concentratiekamp te zwaar vinden en ondanks mijn ervaring met dit onderwerp kan ik me dat heel goed voorstellen. Daarom bezocht ik zelf na lange tijd Barak 1B weer eens. Deze enige nog bestaande en gerenoveerd barak is ingericht als museum en belicht specifiek alle bewoners van Kamp Vught en hun overeenkomsten. Hoewel deze barak wel zijn geschiedenis kent, is het geen barak met een nare voorgeschiedenis. Het bezoeken van deze barak is minder intensief als rondlopen in voormalig Kamp Vught, maar geeft wel een speciale kijk op de bewoners van de barak.

Barak 1B is de enige nog in tact zijnde barak van voormalig Kamp Vught en werd net zoals de andere barakken in 1943 van Joods geld gebouwd. Deze Joden vluchtte uit Duitsland en werden onder gebracht in wat nu bekend staat als Kamp Vught. Nederland nam hen op als vluchteling en zij betaalde zelf aan hun onderkomen. Dat Barak 1B er nog staat komt vooral doordat de barak verschillende (speciale) doeleinden kende. Begin 2000 is Barak 1B verbouwd en in gebruik genomen als onderdeel van Herinneringscentrum Kamp Vught.

Barak 1B

Barak 1B gaat over de verschillende bewoners van Kamp Vught en hun overeenkomsten:
Concentratiekamp 1943/1944: Joodse bewoning en concentratiekamp
Opvangkamp 1944/1945: Duitse burgers uit het gebied bij Selfkant (bij Sittard)
Interneringskamp 1944/1949: Vermeende NSB’ ers, Rijksduitsers, moffenmeiden etcetera.
Molukkers 1951/heden: Molukse ex- KNIL-militairen en hun gezinnen.

In de expositie, die ‘Als muren konden spreken’ heet, komen deze 4 groepen aan het woord. Aan de hand van foto’s, spullen, verhalen en beeldmateriaal wordt het verhaal van deze tienduizenden lotgevallenen verteld. Je leest over de vertwijfeling van NSB’ers die bang zijn voorgoed buitengesloten te worden, over de Molukkers die altijd zijn blijven hopen op terugkeer, over de geëvacueerde bewoners van Selfkant die bang waren hun waardevolle bezittingen en hun huis voorgoed kwijt te zijn en over de Joden die hoopten op werk en overleving in Kamp Vught. Barak 1B belicht de 70 jaar dat hier noodgedwongen mensen moesten verblijven op een toegankelijke manier en verteld daarnaast over de geschiedenis van de omgeving en de barak zelf die op wonderbaarlijke wijze in oude staat is blijven staan.

Betaalbaar: 7,50 euro (samen met herinneringscentrum Kamp Vught)
Kindvriendelijk: Ja voor kinderen vanaf groep 6/7 met begeleiding.
Bereikbaarheid: Bushalte in de straat, ov-fiets vanaf het station
Combineren met: Kamp Vught, het Geniemuseum of het bos.
Voorzieningen: Toilet. (Gelegenheid tot koffie in Kamp Vught)
Website: Barak 1B

12 reacties