Boeken en films

De Jonge Geuzen: De kinderserie die me raakte

Als kind al las ik boeken over de Tweede Wereldoorlog, het ene na het andere boek en toen ik de kinderafdeling uit had mocht ik verder met de volwassen afdeling. Een reeks die me altijd bij is gebleven maar die ik nooit helemaal gelezen heb is De Jonge geuzen serie. De schrijver U.G. de Jong, schreef 20 delen.

De Jonge Geuzen
De schrijver Uiltje Geert de Jong werd op 13 mei 1925 geboren en hield tijdens de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij werd journalist en vond dat de kennis die hij over de Tweede Wereldoorlog had moest delen met jongere generaties. Hij schreef diverse (Friese) boeken maar werd vooral bekend door de serie die ik ook zo graag las.
De Jonge Geuzen gaan over drie vrienden en klasgenoten genaamd Auke, Klaas en Frans die in een gehucht in Friesland wonen tijdens WO2. De drie knullen hebben allemaal een ander karakter, de één banger de ander opvliegender, maar trekken er graag op uit om zichzelf in hachelijke situaties te werken.

Eigenlijk dacht ik al jaren aan de serie maar de prijzen op internet waren om te huilen. Niet alleen de vraagprijzen, de biedingen ook. De kenmerkende vlag op de ruggen van de boekjes maken het zoeken ernaar eigenlijk best makkelijk als ze in de kast van een kringloopwinkel zouden staan. Maar hoe goed ik ook zocht pas vorig jaar vond ik een eerste deel. Ik verslond het, maar vond het niet zo fantastisch als vroeger.

De serie bleef toch in mijn gedachte en pasgeleden kon ik de twintig delen zeer betaalbaar kopen. De boeken moesten nog wat aandacht maar uiteraard heb ik een paar boeken al verslonden en ik kan niet anders zeggen dan dat ze nog net zo leuk zijn als vroeger!