Bergen op Zoom

Een molen op een watergemaal op Molenplaat Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

Het stond al een jaar op mijn lijstje maar het kwam er steeds niet van, vandaag wel want ik bezocht Bergen op Zoom een prachtige stad bij Roosendaal. Ik was niet eens zo heel lang geleden ook al in BoZ maar bezocht toen alleen het theater ook een tip trouwens. Met een half uur extra reistijd, bedankt NS, kwam ik aan en regelde uiteraard een ov-fiets. Ik had meerdere dingen die ik wilde zien en besloot als eerste naar het ravelijn te gaan, een drijvende brug verbind de vesting met dit voormalige verdedigingswerk. Helaas was de brug afgedreven, er waren werkzaamheden.

Het heet niet voor niets Bergen op Zoom

Uiteraard had ik op mijn weg de Peperbus al gezien, de toren van de Sint-Gertrudiskerk. De kerk stamt uit 1370 en is nog steeds in gebruik. Achter de kerk ligt een parkje met wat bijzondere kunst het is ook de ideale plaats om even tot rust te komen. Ik trapte vermoeid door de vestingstad, wat ik even vergeten was, was dat de straten glooien en dat ik daar met mijn niet eens zo slechte fiets tegenop moest trappen. De Brabantse Wal is een verhoging in het landschap van soms wel 20 meter boven NAP. Bergen op Zoom is waarschijnlijk door deze rand ontstaan doordat de bewoners hier geen last kregen van hoog water. Dwalend kwam ik langs de Markiezenhof en de enige nog bestaande stadspoort. De laatste, de Gevangenpoort is zeer goed bewaard gebleven, ondanks de vele branden die de stad geteisterd hebben.

Terwijl de zon al aardig zakte besloot ik richting de boulevard te fietsen. De straatnamen in de wijk verwijzen naar door de tijd verdronken dorpen wat ik best een mooie manier van eren vind. Na de wijk rij ik over een prachtig fietspad, het Markiezaatsmeer is een belangrijk natuurgebied er leven verschillende soorten vogels en het is één van de grootste wetlandgebieden. Na een prachtig gesprek met 2 zussen fiets ik verder en vind op hun advies een adembenemend maar totaal verlaten gebied. Een leeg bankje die volgens de kaart al in Zeeland staat, nodigt me uit en terwijl de door wolken bedekte zon de prachtigste kleuren achter laat, eet ik een broodje tot ik heel heel in de verte een kerkklok hoor die zegt dat het tijd is om naar huis te gaan.

12 thoughts on “Bergen op Zoom

 1. Zitten in de trein terug van Bergen op Zoom. Veel gezien en geleerd. Hele goede top. Bedankt we hebben er van.genoten
  Natuurlijk volgt er nog een blogje van. ? ? ?

 2. Je hebt mooi foto’s gemaakt tijdens je bezoek.
  Het kleine witte huisje is wel heel leuk om te zien. Hans

 3. Mooie foto’s,vooral die met het windmolentje vind ik mooi. Bij mij staat landgoed zoomland al een tijdje op m’n lijstje om heen te gaan…maar weet niet zo goed of dat een strak plan is in m’n eentje. Mijn vriendinnen bleven er in ieder geval in….

 4. Ik ken het niet en was er nog nooit..Wat me wel opvalt is dat he foto’s telkens weer heel knap zijn,niet alleen van kwaliteit maar ook van compositie.

 5. Idd een erg fotogenieke stad met veel geschiedenis die tot uiting komt in kerken, stadspoort en honderden eeuwenoude huizen. En bovendien met een mooie omgeving. We zijn er eens twee weken met vakantie geweest en hadden iedere dag weer iets nieuws te doen en te zien.

 6. pracht foto’s bij een mooi beschreven bezoek aan een mooie stad
  ook een stad met rijke geschiedenis
  dat van de watersnood daar wist ik niet

  ja ik fiets nu lekker rustig hoor , maar heeft lang geduurd voor dat zo ver was
  zat diep in de genen denk ik om te racen :)
  slaap wel groet

 7. Mooie kiekjes. Ik was er nog nooit, en het is niet eens zo ver… Dank voor de tip!

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top