Banjeren in Brielle

Banjeren in Brielle

Banjeren in Brielle

Ergens lang geleden fietste ik een flink stuk en kwam in Brielle terecht. Dit aan een stuk afgedamde Maas gelegen vestingstadje op Voorne stond alweer een hele tijd op mijn lijstje en pasgeleden vonden we eindelijk de tijd om te banjeren in Brielle.

In naam van Oranje doe open die poort

Brielle vol geschiedenis
Iedereen die maar enigszins uit de omgeving van Den Briel komt kent de uitspraak op 1 april verloor Alva zijn bril. Een ezelsbruggetje om kinderen te leren dat Den Briel op 1 april werd ingenomen door de Watergeuzen. Klinkt alsof ze er niet blij mee moeten zijn maar dat waren ze wel. De heersende macht (Alva) was bepaald niet prettig, de Spanjaarden heersten over Holland, waren nogal duur qua belasting en als je niet minimaal deed of je Rooms-katholiek was dan eindigde je op de brandstapel. Geschiedenis herhaalt zich, ze hebben blijkbaar nog niet genoeg belasting geheven. Overigens werd Rotterdam daarna door de verdreven Spanjaarden aangevallen en dat leverde een bloedbad op. Gezellige tijd.

Kalknacht
Inmiddels staat de poort van Den Briel al jaren gastvrij open en dat was ook te zien. De kleine winkelstraat was druk en ook de terrassen zaten vol. Behendig laveerde we tussen de drukte door en al vlot viel me op dat er overal harten op ramen waren gekalkt. Briellenaren zijn een apart volkje op 1 april vieren ze hun bevrijding en de nacht ervoor kalken ze ramen onder. De harten waren overal te zien maar waren vroeger grappige leuzen. Het kalken is verboden maar daar trekken ze zich daar vrij weinig van aan.

Banjeren in Brielle
We banjerden verder. Bij een restaurant voor de kerk en achter de schandpaal mocht ik moeiteloos naar het toilet. Toen dacht ik nog dat ik met een half uurtje banjeren door Brielle zou zijn. Dat zette ik na ruim een uur wel uit mijn hoofd want behalve dat Den Briel ook een zeer groot aantal monumenten kent, is er ook niet heel veel aan de vesting verandert. Van de gezellige bewoners tot de idyllische straatjes, we hebben kilometers door het Den Briel gebanjerd en zijn er nog niet uitgekeken.


35 thoughts on “Banjeren in Brielle

 1. Prachtige stad, wij komen er vaker sinds vrienden van ons daar wonen.
  Je hebt het mooi in beeld gebracht.

 2. Ik ga nooit in het weekend aangezien ik ook de volledige week vrij heb. Voor vrijtreinendagen is dat buiten de zomervakantie lastiger, die mag je niet in de spitsgebruiken. M’n fiets mag in de spits ook niet mee.

  Had me idd vergist; de halte in Maassluis doet het gewoon. Uit deze website hoekselijn.mrdh.nl/agenda-overzicht had ik begrepen dat vergaderingen daarover waren opgeschoven naar september-2020 en daaruit bedacht ik dat dat ding nog steeds niet klaar was. Fietsen vanaf Delft leek me ook wel mooi, maar mijn fietsconditie is nog altijd niet op pijl. Zou ik wel kunnen doen op de terugweg.

  Eerst maar afwachten tot Rotterdam-Rijnmond het beter doet qua corona. Voor mij code oranje, aangezien de besmettingsgraad net zo hoog is per inwoner als in Barcelona. Dwz 14x zo hoog als in de regio Alkmaar.

 3. De Hoekselijn bestaat niet aar de metrp rijdt. Met je fiets in de metro tot Spijkenisse en dan fietsen. Of de metro naar Maassluis en de pont naar Rozenburg en dan fietsen. Ga niet in het weekend.

 4. Een mooi stadje, waarvan de victorie nog eerder begon dan in Alkmaar of Leiden.

  Ben er een jaar of 30 geleden geweest op de terugweg via Dover. Nu is het voor mij een stuk lastiger. De Hoekse lijn is nog steeds niet gereed en ik zou dan het beste in Delft op de fiets kunnen stappen. Misschien wacht ik wel tot Den Briel CS klaar is. ;-)

  Onlangs heb ik er wel virtueel rondgekeken op streetview omdat ik wilde zien hoe hun stadspoorten er uit zien. Dergelijke vesting stadjes zijn ook prachtig vanuit de lucht.

 5. Prachtig stadje . De naam kennik natuurlijk wel maar het stadje totaal niet.
  Is iets om te onthouden. Bedankt voor de tip.

 6. Een vriendin van ons trouwde er.
  Zijn er voor terug gekomen vanuit Frankrijk, want ja, ik was de fotografe :)
  Daar overnacht ergens, en weer terug gevlogen naar Zuid Frankrijk, jaren geleden.
  En je kon er toen, heerlijke kibbeling eten.

 7. Kijk, dat heb ik 25 euh… 35 jaar geleden niet gezien toen ik Den Briel was. Andere prioriteiten wsl.
  Je hebt het weer mooi vereeuwigd.

 8. Het lijkt me echt een plek waar je uren kan slijten. Bedankt voor het toelichten van de historische achtergronden van dit stadje.

 9. Prachtige serie van een mooi stadje vol historie. Wil je die historie zien herleven, dan moet je er op 1 april heen!

 10. Den Briel was bij mij regelmatig onderwerp van mijn lessen, maar ik ben er nooit geweest. Wat is het daar prachtig zeg! Nooit geweten.

 11. Op de brandstapel als je niet….. Wat een barbaren waren het toen. Ik zou ook blij zijn als ik daarvan verlost werd.

 12. Inderdaad erg mooi, zeg! Ik heb er familie wonen dus Brielle staat op de to do-list.

 13. Mooie beelden van een mooie vestingsstad. Knappe details ook . Vooral die ene foto met zoveel verschillende daken. Goed gezien. De fa. Ferrara heeft er meerdere malen gewandeld/gefietst op jacht naar gevelstenen en andere bezienswaardigheden.

 14. In Brielle woonde Annette.. een van de liefste bloggers die ik ooit gekend heb. Moet meteen aan haar denken.

  Love As always
  Di mario

 15. Lijkt me een leuk stadje om eens te bezoeken.
  de spanjaarden onder Alva hebben in ons lage Belgenlandje ook serieus het beest uitgehangen…

 16. Werkelijk práchtig , al helpt het natuurlijk dat jij wel hóe je iets in beeld moet brengen op de foto. Ik heb nog véél te veel niét gezien van Nederland.

 17. ik ga er door komen op mijn wandeling van Sluis naar Hoek van Holland , als het weer wat veiliger kan :)
  mooie opnamen van zeker een mooi stadje met een enorme geschiedenis
  zag ook vele mooie bloemen

  jij wat heide in huis gehaald
  ik wacht tot het eind volgende week koeler is en dan hoop ik wel ook droog en wandel dan 2 heide wandelingen

 18. In 2015 was ik er.. en het enige wat ik jammer vond, was, met het oog op een eventueel bezoekje met de hond, dat die de vestingwallen niet op mag. Zelf erop komen is ook nog niet zo eenvoudig, want de helft van de houten trapjes die je over het prikkeldraad moeten helpen is verdwenen. Maar dat je daar boven op die graswallen dan schaapjes tegen kunt komen is dan wel weer leuk.
  Prachtige straatjes, monumenten en hofjes inderdaad.. ik was vooral verrast door het Zeemanshof.
  Ben je nog op de kerktoren geweest? ook de moeite!
  Leuk om het terug te zien door jouw lens.. óók heel erg de moeite! :-)

Comments are closed.

Back To Top