Elk jaar kijk ik ernaar uit en inmiddels is wel duidelijk dat heel Nederland bedekt gaat worden met een leuk laagje sneeuw wat ook nog blijft liggen. Gevaarlijk maar goed dat we in lockdown zijn en thuiswerken dan kunnen jullie allemaal sneeuwfoto’s maken. Maar lees voor die tijd mijn tips voor goede sneeuwfoto’s maken door en wees voorbereid!
Fotografeer iets anders dan natuur
Maar sneeuwfoto’s maak je niet alleen in de natuur, wel eens aan een stadse serie gedacht? Mensen die vechten tegen een sneeuwstorm, slippende fietsers maar ook spelende kinderen en sneeuwpoppen. Mocht je het bij natuur houden, zoek dan behalve het perfecte landschap ook naar mooie details, liefst met iets van kleur erin.
Sneeuwfoto’s kan je om de hoek maken, een park, spelende kinderen of de hond van de buren. Allemaal goede onderwerpen.
Fotoshoot
Omdat de sneeuw langer blijft liggen hoef je dit jaar misschien geen keuzes te maken en heb je ook nog tijd een paar modellen te zoeken voor een fotoshoot. Bedenk wel dat je veel minder tijd hebt dan normaal als je portret fotoshoot maakt. Modellen staan stil en zijn vaak minder warm gekleed. Neem een warme deken die vuil mag worden mee en vraag je model kledingsets mee te nemen die makkelijk te wisselen zijn. Een ander vest, andere handschoenen en het haar los/vast geeft weer een ander plaatje. Zorg dat je weet wat je wilt en laat modellen niet te ver lopen door sneeuw en zorg dat ze een paar droge schoenen hebben om thuis te komen.
Morgenstond
Of het gaat lukken is nog maar de vraag maar verse sneeuw tijdens het gouden uur is wel een summum van fotografie. Bedenk dat je zodra de zon opkomt al op locatie moet zijn en dus vroeg op moet. De tijden van het gouden uur kan je op deze website vinden. Uiteraard kan je ook fotograferen als de zon ‘s middags onder gaat, de sneeuw is vaak belopen maar wie weet tref je wel wat sneeuwpret in dat mooie licht.
Vergeet jezelf niet
In je haast te gaan fotograferen wil je het wel vergeten, maar het gure weer wat voorspelt wordt vraagt om een goede voorbereiding voor jezelf.
- Draag extra èn warme kleding. Thermo ondergoed, legging, dikke sokken, muts, moonboots, sjaal, handschoenen. Handschoenen zonder vingers werken handig maar draag daarover handschoenen met vingers tegen de koude. Je uiterlijk is even van minder belang.
- Neem een extra paren handschoenen mee. Je hebt je handen nodig!
- Neem eten en drinken mee, je verbrandt meer energie dan je denkt. Slotontdooier hoort in huis of in je tas.
- Het is niet de tijd om van de gebaande paden te wijken. Denk vooral aan je eigen veiligheid er zijn ook nog overstroomde gebieden. Onderkoeling is een heel serieuze vijand.
- Zet de GPS op je telefoon aan als je eigenwijs bent en toch de natuur in trekt. En laat iemand ook weten waar je heen gaat.
- Mocht je auto stilvallen dan houden 2 waxinelichtjes je auto best warm. Zeker als je ook een dekentje hebt meegenomen en een aansteker voor die lichtjes uiteraard.
- Vaseline op je neus en lippen voelt smerig maar is heel verstandig.
- Bedenk wat je wil fotograferen en neem dat objectief plus 1 mee. Wisselen kost tijd en dat heb je niet zoveel.
- Wees eerlijk tegen eventuele metgezellen als je sneeuw gaat fotograferen heb je weinig aandacht voor anderen.
- Neem een niet opengeknipte vuilniszak mee. Je kan er met je knieën op leunen draai de nattigheid naar binnen en gebruik hem thuis als vuilniszak.
Je camera tegen sneeuw en vocht beschermen
Ook je camera heeft wat aandacht nodig. Accu’s gaan sneller leeg als het koud is. Draag je accu’s op je lichaam en neem genoeg volle mee. Zorg dat je genoeg ruimte op je geheugenkaart hebt, al dat wisselen kost tijd en die is toch al beperkt.
Neem vooral een microvezeldoek of een theedoek mee waarmee je camera droog kan maken. Er bestaan plastic hoezen maar met enige handigheid maar je een tijdelijk van een plastic tas. Feit is wel dat je je camera min of meer blind moet kunnen bedienen.
Laat je camera even wennen aan de kou en gebruik zoveel mogelijk een zonnekap. Die beschermt je objectief tegen sneeuw. Bewaar je lensdoek veilig maar in de buurt, sneeuw haal je van het glaswerk met een schone veilige doek.
Kijk heel regelmatig of je sneeuwfoto niet blauw of grijs is. Je sensor raakt in de war van zoveel wit.
Sneeuwfoto’s zijn blauw of grijs
Ik heb het al vaker gezien mensen komen thuis en zien dan pas dat hun sneeuwfoto’s blauw of grijs zijn. Zeker grijze foto’s hebben met onderbelichting te maken. De sensor in de camera herkent het wit van de sneeuw als veel licht en gaat onderbelichten. Het is een kwestie van de witbalans (WB) van je camera instellen voor sneeuw. De meeste kleine camera’s hebben daar het sneeuwvlokje voor.
Camera instellingen voor sneeuw
Met een spiegelreflex gaat dat weer net anders. Zoek voor je vertrekt al naar de witbalans, het wolkje wil al heel wat doen. Ook de stand schaduw, wat meestal de vorm van een huisje heeft, kan je vooruit helpen. In veel gevallen zal je (een aantal stops) moeten overbelichten. Mocht je het histogram kunnen vinden, gebruik die dan. Een piek links of rechts betekent flinke onder- of overbelichting. Juist omdat er veel licht binnen valt door je sensor (niet echt maar sneeuw is wit en wordt als veel licht gezien door je sensor, zal die ook een lage ISO uitzoeken. Stel je ISO ook zelf in en denk bij bewolking al snel aan 400-640. Sneeuwt het? Laat je flits uit en ga over naar ISO 800 of hoger.
Maar het allerbelangrijkste sneeuw fotograferen moet leuk zijn, bereid je voor en geniet!
Kakel says
Mooie foto’s maken laat ik aan anderen over. Die zijn daar véél beter in dan ik (-:
Die van Mickey spant de kroon!
meninggever says
Handige tips…..alleen dat thermo-ondergoed vind ik niks hoor….Beetje vent kleedt zich goed aan….maar dat ondergoed doen we gewoon zoals altijd. Daarna laag o v er laag…winddichte jas en hup…foto’s maken….
fotografiemijnlangleven says
:-)
Giovanna Jansen says
Goede tips en mooie foto’s!
Nicole Orriëns says
Wat komt daar nog veel bij kijken zeg! Ik doe altijd maar wat, en dat is helaas ook wel te zien aan mijn foto’s vrees ik. Maar dit zijn goede aandachtspunten!
Mijnnikonenik says
Een serieuze informatieve log! Top.
Tamara says
Heel erg leuke tips! Hier blijf ik toch ook liever binnen, maar eigenlijk is het best een uniek tafereel om foto’s van te maken.
marjoleintjevanhetpleintje says
Bedankt voor deze tips
Naomi says
Dankjewel voor deze tips. Mijn telefoon bedacht net, toen ik smurrie in een sloot stond te fotograferen, dat ik op het strand was. Weer heel wat anders dan sneeuw;).
Liesbethblogt says
Kijk dat weet ik wel ik wel, maar de meeste mensen die mijn blog lezen zijn amateurs met telefoon of simpele camera. Die hebben gesn raw of weten niet hoe te gebruiken. Thuiskomen met mooie foto’s die niet pnderbelicht of blauw zijn lijkt me voor de gemiddelde een goed begin.
fotografiemijnlangleven says
Als je in RAW werkt en sneeuw fotografeert, overbelicht je foto’s vanaf de bron 1 tot 1,2/3 licht stops en de sneeuw zal lekker maagdelijk wit zijn, zoals onze ogen het zien :-) .
En nooit niet te ver gaan… in eigen buurt is méér dan genoeg te zien én te beleven :-)
Veel sneeuw fotografe pret !
willyfotoblog says
Interessante tips, waar ik rekening zal mee houden Liesbeth
prettige zondagavond
Mrs. T. says
Je gaat vast en zeker prachtige foto’s maken. Ik beperkte me vandaag tot mijn telefoon die het op een gegeven moment zo koud had dat ie uitviel.
picpholio says
Inderdaad gouden tips Liesbeth, bedankt om ons er aan te herinneren.
Ferrara says
Goede tips. Veel plezier. Ik blijf binnen.
Edward McDunn says
Goede tips Liesbeth, ze kunnen meteen in praktijk worden gebracht.
Aukje says
Mooie tips.
Ben je al op pad geweest?
Nicky says
Dank je wel! Ik ga mijn best doen!
Jenn says
Goeie tips, ik ben zeker wel van plan om een paar plaatjes te schieten.
די מריו says
Ik lees net dat foto’s niet gemaakt kunnen worden.. ;-) Iets met vroeg opstaan, in de sneeuw, in de kou. Brrrr.
Love as always
Di mario
logbankje says
Morgen kun je helemaal los, eigenlijk vannacht al.
Want foto’s in het donker als het sneeuwt zijn bijzonder leuk om te maken. Hans
Sjoerd says
Nog een tip, vergeet niet om zelf ook plezier te maken, daar kun je weer warm van worden.
rietepietz says
Mooie tips voor de enthousiaste winterfotograaf, dat ben ik niet. Ik knip alleen af en toe af ;-)
natuurfreak3 says
Hier in België zou he meestal maar 1o cm worden, Afwachten dus. Veel pret bij fotograferen van sneeuwlandschappen
Karel says
ja er is een weekje winter weer aangezegd
ik ben benieuwd wat het echt gaat worden , en zal ook weer eens de camera opzoeken
veel foto plezier