Waarom ik geen Museumkaart heb

Waarom ik geen Museumkaart heb

Waarom ik geen Museumkaart heb

De tip is me al zo vaak gegeven inmiddels dat ik er wel eens over moet bloggen, de Museumkaart. Elk jaar kijk ik ernaar en elk jaar trek ik dezelfde conclusie. Lees hier waarom ik geen Museumkaart heb maar waarom zoveel musea er wel aan meedoen.

Museumkaart
De Museumkaart is samenwerking van de Nederlandse musea zelf en bestaat sinds 1981. Museumkaart is ongesubsidieerd, heeft geen winstoogmerk en vormt een vereniging. Het totale bedrag wat de Museumkaarthouders binnen brengt wordt in één pot gestopt en verdeelt over de musea. Dat houdt in dat een museum nooit het volledige entreebedrag per museumkaartbezoeker krijgen maar het staat wel garant voor 10% van de inkomsten van de musea in Nederland. Overigens zit daar natuurlijk ook nog een stuk reclame voor de musea aan vast.

Waarom ik geen Museumkaart heb
Als je naar de kosten per persoon kijkt dan praat je over €64,90 per persoon per jaar. Gebruik je de kaart als abonnement op het Openluchtmuseum in Arnhem en woon je in de buurt dan heb je de kaart er zo uit. Alleen ik woon daar niet, sterker nog als ik kijk naar de hoeveelheid musea die ik bezoek dan valt dat zelfs tegen. Ik ben dit jaar namelijk 8 keer naar een museum geweest. En daarmee had ik wel de Museumkaart eruit gehad, maar dat wist ik niet zeker. En dat houdt mij tegen.

Mag ik een bonnetje uit jullie Voordeelagenda?

Budgetteren
Als ik een dagje weg ga, is Frans er altijd bij. Jup wij zijn zo’n plakstel walgde ik vroeger ook van maar met Frans is het gewoon lekker. En het is ook wel makkelijk dat ik niet eerst een bus hoef te nemen of een stuk hoef te fietsen naar een treinstation. Omdat Frans andere rekeningen betaald, betaal ik ook de benzine en de dagjes weg. Neem van mij aan dat is een goede deal voor mij en dus mopper ik niet. Dus als er een museumkaart zou komen wat dit jaar wel voordeliger zou zijn geweest. Dan zou ik die Museumkaart ook moeten betalen. En dan is het in één keer €129,80. Kan ik leien hoor daar niet van, maar dan moet ik het eruit halen want ik ben een Hollander.

Het moeten
En daar heb je het probleem, dan moet ik opeens naar het museum. En ik hou niet van moeten. En ik ben het type wat heus graag naar een museum gaat, maar niet een rot eind weg en niet als het mooi weer is. Daarbij woon ik niet bepaald lekker in het midden van het land en zijn er dus minder musea in deze omtrek en heb ik ook de neiging me graag bij mijn interesses te houden. Ik heb zo’n vader die me al heel wat musea heeft laten zien, van glasblazert tot pottenbakker, dus dat hoeft allemaal niet zo van mij. En ja door zo’n kaart wordt de drempel lager, maar eerlijk gezegd heb ik daar toch al weinig moeite mee.

Bijbetalen
Steeds vaker zie je ook dat er voor speciale tentoonstellingen bij moet worden betaald. Wat is €3,50 euro voor een met moeite bij elkaar getoverde collectie zou je denken. Ik denk vooral dat dat precies het bedrag is wat ze normaal van de entree niet krijgen. Waarom kan je het Openluchtmuseum wel gratis in maar een erg druk bezochte tentoonstelling niet? Wordt die alleen drukbezocht door mensen met een Museumkaart? Ik geloof het niet. Wat ik wel weet is dat musea ook winst moeten blijven maken. En ze dat (missende) geld dus hard kunnen gebruiken.

Museumkaart haal je het eruit?
Als je meerdere musea bezoekt in een jaar haal je de museumjaarkaart er makkelijk uit. Wel moet je er aan blijven denken dat je die kaart hebt en moet je er rekening me ehouden dat niet alle musea meedoen. Woon je in de buurt van een Openluchtmuseum zoals Arnhem of het Zuiderzeemuseum dan ben je na een paar bezoeken aardig op weg om je museumkaart eruit te halen. Ik vind de Museumkaart een flinke uitgave, maar je kan hem er zeker uithalen, zeker als je bewust dagjes weg gaat om musea te bezoeken.

Korting
Als je een beetje terugkijkt op mijn blog zie je dat Frans en ik heel veel dagjes weg doen maar eigenlijk niet zo heel veel musea. Ik ga ook graag naar dierentuin (joh), bioscoop, theater, slenter graag door vestingstadjes en over het strand en dan geef ik een deel van het geld voor dagjes weg dus uit aan benzine, parkeren en een broodje en/of een aardigheidje. Veel van die dingen doen we niet zo heel vaak en anders met korting. Bonnen en munten die jullie me opsturen maar ook kortingen die ik zelf regel. Zou ik die bijna 130 euro uitgeven aan 2 museumkaarten dan moet ik verdomde goed opletten dat ik die musea ook daadwerkelijk bezoek. Daarom betaal ik met liefde de entree van die musea die ik daadwerkelijk bezoek gedurende het jaar in plaats van een kaart terwijl ik nooit van tevoren weet of ik hem er wel uithaal.

30 thoughts on “Waarom ik geen Museumkaart heb

 1. Ik begreep het vrij snel hoor. Heb zelf alleen niet zo veel met dat soort winkels. Maar het is een goede vorm van sparen, veel rente.

 2. Wij sparen zegels van de PLUS (moet je die natuurlijk wel in de buurt hebben), maar daar krijg je 50% rente op.
  En die zegels kopen, merk je amper bij je boodschappen. Wat dat de maken heeft met de museumjaarkaart ???
  Nu wij kopen van die gespaarde zegels altijd de 2 museumjaarkaarten, zodat je sneller het/een museum binnen stapt.

 3. In en rond Amsterdam zijn zoveel musea en exposities dat we het geld van die kaarten er wel uit halen. Elk jaar weer. Helaas is de constatering wel waar dat men bij de grote musea voor speciale exposities tegenwoordig een toeslag vraagt wat natuurlijk idioot is. En als die trend zich doorzet stoppen wij ook met die kaarten. Maar tot zo lang het gaat zoals nu blijven we er veel genoegen uit ontlenen…

 4. Dat móeten. Dat staat mij ook tegen. Als ik een museum persé wil zien, koop ik wel een kaartje.

 5. Precies ik zou het wel halen, maar ik vind de gedachte dat die musea hun inkomsten niet helemaal halen niks. Die paar die ik bezoek betaal ik graag als ik er ben of een beetje korting als ze het bieden.

 6. Wij hebben de kaart opgezegd. Het leek eerst zo’n goed idee, maar ik heb uitgerekend dat we tachtig euro (huil) hebben laten liggen in de afgelopen drie jaar. Erg jammer. En het halve land afreizen alleen voor een museum doe je ook niet zo snel, uitzonderingen daargelaten.

 7. Twee jaar een kaart gehad, op dit moment niet meer.
  En ik moet zeggen, voor twee personen vind ik het ook een hoop geld.
  En ook wij zouden het wel kunnen betalen, maar denk niet dat ik ze er uithaal.

 8. Ik heb er ook geen, maar dat is omdat hier in de Achterhoek niet zoveel musea zijn. En ik ben nogal een huismus, waardoor ik ook niet bij musea in grote steden kom.

 9. Ik bezoek weinig musea. Als ik al op pad ga dan wil ik daar niet in een gebouw rondlopen, of hooguit een kwartiertje. Zelf zie ik oude binnensteden als musea.

 10. Ik heb er wel eentje, maar een Belgische. Ze kosten hier 50 euro en ik kreeg hem vorig jaar kado van mijn moeder. Ik weet niet of ik hem uit mezelf gekocht zou hebben, maar uiteindelijk heb ik hem toch gebruikt en het zet me aan om meer naar musea te gaan. Dat doe ik sowieso graag maar in eigen land net iets minder dan ik stiekem zou willen. Ik heb hem dus met plezier verlengd ;) .

 11. Ik heb ook geen museumjaarkaart. Om dezelfde reden als jij.

  Ben je al naar het Designmuseum geweest eigenlijk naar de expo nu? Ik vond het een bijzondere ervaring.

 12. Mensen die zeggen: “Dit boek moet je beslist lezen,” of “Je moet echt een museumjaarkaart kopen.” Daar word ik dan heel dwars van, want ik wil niet wat ik moet.
  Toen ik naar Groningen ging voor de Bowie-tentoonstelling, moesten abonnees van de museumjaarkaart een tientje bijbetalen! Die enkele keer dat ik naar een museum wil/ga, maak ik me niet druk om de kosten.

 13. Als ik makkelijker kon reizen zou ik er toch een willen hebben.
  Al vind ik het ook ’n beetje nep dat er bijbetaald moet worden voor sommige exposities.

 14. Ik heb een museumkaart. Voor het tweede jaar. Mocht ik de kaart er dit jaar niet uithalen, dan stop ik er volgend jaar mee. Nu, met al die vrije tijd, is het wel makkelijk en lonend.

 15. Mij lijkt zo’n kaart juist een goede motivatie om wat meer musea te bezoeken. Ik ben dol op musea, expo’s en dergelijke, maar beken dat het er veel te weinig van komt. Zo’n kaart zou een goede stok achter de deur zijn voor mij. ?

 16. Met de Museumkaart ga je gratis en met die bon die je me stuurde ga je voor bijna 50%.

 17. ik als buiten mens , bleef nu ook met liefde thuis , was flink verkouden
  deed wat extra klusjes in huis , zo ook nog de komende dagen , komt het betere weer dan weer , is ikke weer pleite :)
  ja oud collega’s verliezen komt nu zeg maar met de leeftijd , en zo 1 als hij was telt dubbel :(

  zag dat ik via abonnement van Burgers Zoo ook 25 % korting heb bij het openlucht museum , kan volgens mij geen museum kaart tegen op

 18. Die kaart heb ik ook een aantal jaren gehad, maar ben er mee gestopt. De Musea hier in de buurt, heb ik zo ongeveer gehad, en net wat jij aangeeft, veel zijn er gewoon voor mij te ver weg.

 19. De fa. F. gebruikt de kaart al jaren, naar tevredenheid. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen gemak heeft van die kaart. Als je geen liefhebber van musea bent en je reist niet veel, dan levert hij inderdaad zijn geld niet op. Maar als je zoals wij regelmatig met de caravan door Nederland toert, loop je met de museumkaart wel even makkelijk een museum in. ’s Winters gebruiken we het openbaar vervoer en dan kun je met je extra reisdagen en museumkaart ook voordelig op pad. Zo waren we vorige week in Zutphen waar we met veel plezier, zonder bij te betalen, de expositie van Jo Spier bezochten.

 20. Er is altijd wel ergens korting te vinden voor een museum. Zelf deed ik al mee met de giro/bankloterij en kreeg een pas waar ik naar veel musea gratis kan en zelfs niet hoef bij te betalen. Ik was vrijdag in de Hermitage en kan er gratis in maar de mevrouw met wie ik was moest met haar museumpas 2,50 betalen. Dus ik gebruikte ook voor haar mijn pas want op mijn kaart mochten er 2 gratis naar binnen. Ik heb een hekel om teveel te betalen als het niet hoef. Die 2,50 is dan weer een kopje koffie denk ik dan. Ik snap dus niet zo goed waarom mensen een museumkaart hebben want echt met altijd en overal de korting die je kan krijgen ben je veel goedkoper uit zonder kaart.
  Voor mij is de kaart die ik heb ideaal. Af en toe mag me 3 mensen meenemen en vaak een introducée tel uit je winst. En je kan ook nog eens miljonair worden ;-)

 21. Ik heb een abonnement bij de zoo en een voordeel kaart voor de tram die hungeld meer dan waard zijn en als ik naar een museum ga is het omdat me aanspreekt en niet om mijn kaart er uit te halen Begrijp heel goed

 22. De museumjaarkaart gaat ten onder aan zijn eigen populariteit. Het idee was om meer mensen naar het museum te krijgen met de verwachting dat de meeste mensen de kaart niet optimaal zou gebruiken. Kassa. Maar door de jaren heen begon hij steeds meer aan populariteit te winnen en namen veel mensen een kaart. Daardor werd de spoeling wel erg dun en is de prijs van de kaart in rap tempo omhoog gegaan inclusief het moeten bijbetalen voor sommige tentoonstellingen.
  De Rembrand tentoonstelling in de Hermitage vorig jaar was een dure tentoonstelling o.a om logistieke redenen. Daar moest je flink bijbetalen.
  Wij hebben hem eruit gedaan omdat op deze manier de kosten behoorlijk opliepen en je iid meende te moeten gaan om hem eruit te krijgen. Het werd ons te veel geld allemaal.

 23. Ik heb er dit jaar ene aangeschaft en haal die er het eerste jaar zeker uit… Daarna stop ik, want in het zuiden is het te karig met musea.

 24. Met de kinderen had ik toen ze jong waren wel een museum jaarkaart.
  Maar we besteden dan ook altijd een consumpties en een aandenken van het museum omdat de kinderen dat leuk vonden. Hans

 25. Ik heb sowieso een hekel aan kaarten en kortingen. Ik heb zelfs geen bonuskaart. Ik betaal liever dan dat ik met een kaart moet lopen.

 26. ook ik dacht er over sinds ik met pensioen ben , maar kom nog minder in een museum dan jij
  wel heb ik een abonnement genomen bij Burgers Zoo , en die heb ik er al uit :)
  en via die krijg ik ook korting bij andere dierentuinen o.a wildlands waar ik het al gebruikte , en scheelt dan 50% , kijk dat zie je terug

 27. Om precies dezelfde reden ben ik er nooit aan begonnen. Ik haal het er niet uit, maar zou me wel ‘verplicht’ voelen dat dan te doen en dan gaat het plezier er snel af. Overigens hadden mijn ouders vroeger een paar jaar een abonnement op een dierentuin. Dat was destijds echt een succes. Als er dan bijvoorbeeld jonge dieren waren, gingen we op zaterdagmiddag even kijken. We gingen een paar keer per jaar en zagen lang niet altijd alles, maar we vonden het echt leuk.

 28. In grote lijnen ben ik het gewoon gloeiend eens met je. Er is best wel over nagedacht dat er niet ál teveel mensen flink van profiteren. Iets met statistieken en zo!

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top