Kerstboom met kluit
Actueel,  Vroegah

Kerstboom met kluit

Stiekem keek ik er al dagen naar uit, het uitzoeken van de kerstboom. Dit jaar wilde we een kerstboom met kluit maar dat bleek lastiger dan gedacht. Tijdens een paar rondjes fietsen had ik er al naar uitgekeken maar de meeste verkopers hadden braaf een berg bomen staan, reeds ingepakt en leunend op een afgezaagde stam. Ik herinner me kerstbomen in een jutezak. In lange rijen stonden ze tegen hekwerkjes aan en met een beetje mazzel hingen er slierten met lampjes boven. Niet van die dunne zoals nu maar grote lampen met peertjes en heerlijk zacht licht.

Ergens in de jaren is dit veranderd. Geen jute zakken meer maar een vuilniszakje om iets van wortels of van die afgezaagde stammen, die laatste hebben we nooit meegenomen. Vroeger stopte m’n vader de boom in de grond maar hoe Frans zijn best ook deed, die bomen stierven nog voor ze de grond haalde.

En daar baalde we beide van want de rommel is vlot opgeruimd maar we hebben liever een levende geurende die we kunnen overhouden. We gingen een paar verkooppunten af en eindigde bij een kerstboomkweker. Had die man nog nooit meegemaakt en hij geloofde ook niet dat het kon, dat overhouden. Maar Frans mocht best zijn eigen boom uitspaaien.

De man, zo één van de oude stempel, was vriendelijk maar wilde niet op de foto, niet genoemd worden en zeker niet met adres voor reclame. Hoewel hij eigenlijk niet wilde dat ik een blog schreef of foto’s maakte kwam hij even later terug lopen en begon uit zichzelf over de bomen te praten. Hij wees me de verschillen en opeens zag ik meer dan de ‘gewone’ kerstboom en de blauwspar die Frans onderwijl aan het uitgraven was.

Hjj liet me de zaadjes zien, wees me terecht dat hij er wel veel aan moest doen en vertelde over de grond die niet bewerkt wordt met gif. Hij maait het gras en haalt onkruid weg. Met 15 euro was de boom niet eens zo duur en werd al snel op de auto geladen om het stukje naar huis te rijden. We zullen zien of we van deze kerstboom met kluit langer dan een paar maanden mogen genieten.

Kerstboom met kluit

35 reacties

 • VillaSappho

  Och wat een ellende moet je een grote emmer hebben en opvullen met zand. Wat een klote zaak ook trouwens verkoop zo’n boom dan aan een vent die zoiets op kan lossen desnoods met een bijl.

 • Nicky

  Ik vind een echte boom het leukst maar ik heb een nepboom. Ik kocht vroeger altijd een echte boom, samen met mijn vader. In het eerste jaar na zijn overlijden ging ik alleen en bleek ik bij thuiskomst een boom met een schuine kluit te hebben. Het ding kukelde eerste Kerstdag om. Ravage! En het was al zo’n rotkerst. Heb de boom weer rechtop gezet en met touw aan de muur vast gemaakt. Dat was de laatste echte boom. Het jaar daarop kocht ik een nepperd.

 • orriens nicole

  Zet je hem na de kerst in je tuin? En kun je hem dan elk jaar opnieuw gebruiken? Wij hebben een super nepperd. Ik ben nogal gemakzuchtig en dit ding gaat jaren mee.

 • Carolien

  Goed bezig! En de meneer wilde uiteindelijk toch op de foto of is dat je eigen meneer, haha?

 • natuurfreak2

  15 euro voor een boom, daar koop je geen boom voor bij ons.Wat Sjoerd zegt klopt, bodem vochtig houden en na buiten planten regelmatig water geven zodat hij vlugger aanslaat.Ik zette vroeger na de kerstperiode de boom in de tuin, van de school.Je moest eens zien welke grote bomen het geworden zijn.Met wat extra aandacht en liefde lukt het zeker als de wortels in de kluit niet te ver afgekapt zijn.Wens jullie veel succes

 • Rianne

  Succes. Vanuit het idee dat die dingen het toch nooit overleven ooit een boom op een ietwat foute plek in de tuin gezet.
  Jaren later een halve dag aan het spitten geweest om dat kreng uit de grond te krijgen.

 • Zo simpel is dan geluk

  Ik ben niet zo thuis in de echte kerstbomen, maar hoop dat die van jullie het lang gaat doen!

 • meninggever

  In het verleden lukt het ons nog wel eens zo’n boom te laten ‘aanslaan’ waardoor we dan een jaar later een grotere boom in huis hadden staan. Maar met die toen verse kluit kwamen ook allerlei dieren het huis binnen. Van torren tot spinnen en wurmen. Sindsdien toch maar een paar compacte boompjes met versiering en lichtjes. Nu maar hopen dat onze drie jonge klatten er af kunnen blijven….

 • Judy

  Ik heb wel gehoord dat die bomen met kluit zoals ze vroeger verkocht werden, al zoveel van hun wortels eraf gesneden hadden, dat ze dat sowieso niet konden overleven. Maar deze ziet er goed uit!

 • John

  Volgens mij is 15 euro goedkoop als er een kluit aanzit. Hier geen boom. AL jaren niet meer. Wel wat versieringen en zo, en gezellig de kids op bezoek, maar verder niets. Veel succes met de boom. Hopelijk houdt hij het goed.

 • BraCom

  mooie verhaal over de aankoop van jullie kerst boom :-)
  hopelijk gaat het lukken om deze langer te laten leven,
  maar na een maand bij de kachel,
  en dan weer naar buiten zal de boom niet echt van opknappen denk ik.

 • mizzD

  Onze eerste boom huurden we bij de Ikea.. die kon je na de kerst terug brengen. Alleen begon het ding al vóór Kerst enorm uit te vallen en toen we hem ná de kerst de tuin in kiepten viel zelfs de hele kluit eraf..! Daar hoefden we niet meer mee terug..! Daarna alleen maar gezaagde bomen gekocht.. nog steeds. We slaan er een houten kruis onder, zoals de bomen die we met m’n pa vroeger gingen kopen en geven niks van water.. de bomen van nu houden het heel goed tot ver na Driekoningen uit.
  Ik vind dat jullie een mooi boompje hebben uitgezocht.. volgens mij is dat geen gewone spar, daar is ie te blauwig en te dik benaald voor. Veel plezier ermee hoor! (krijgen we nog een fotootje van ‘m opgetuigd te zien hier? Wij hebben altijd een hele rode boom.. die van jullie wordt vast rood met witte stippen hahaha!)

 • VillaSappho

  Ja das dezelfde. De kluit staat in een plastic broodkist zegt Frans en ja zit nog aan de boom die binnen staat. Ik tuig niks Frans is er goed in.

 • Ferrara

  Is de boom op de auto dezelfde als die in de kruiwagen en als dat het geval is waar laat je in huis die enorme kluit? Gaat Frans die afsteken en is dat dan wel goed voor een boom die je wilt overhouden?
  Allergisch voor naalden, dat wordt lastig met optuigen. Toch wens ik je veel plezier met deze uit de kluiten gewassen boom. In huize F. zou hij de halve kamer vullen.

 • VillaSappho

  Ik ben dik allergisch voor alles met naalden dus loop de hele dag met slippers aan en het zal me dus lekker jeuken wat het is.

 • Kakel

  Op de voorpagina van de krant van vandaag staat dat de recyclebare kerstboom “hot” is. Na afloop kan de gekochte kerstboom worden teruggebracht bij de kweker en krijg je een deel van je geld terug. Als je wilt, kun je volgend jaar precies dezelfde boom weer kopen.
  Blauwspar is de meest natuurlijke kerstboom en zo te zien hebben jullie een ordinaire spar gekocht. Voor 15,00 euro koop je geen nobilis.
  Veel plezier met de aankoop! En dat is niet cynisch bedoeld.

 • Spontanity

  Ook hier altijd een echt boom gehad.
  Nu een echte nepper.
  Heel mooi, echt.
  Ik zou niet anders meer willen.
  Nu.

 • Karel

  ja met kluit was lange tijd de gewoonste zaak
  en ik hoop dat jullie van deze boom jaren plezier zullen hebben

 • Rob Alberts

  Blauwspar? Als ik goed naar jouw foto kijk hebben jullie een Servische Spar gekozen.

  Ik wens jullie een fijne kerst.

  Stille groet,