Silhouet foto's maken
Fototips

Fototip: Silhouet foto’s maken

Er is iets wat een mooie silhouet foto met me doet, misschien het algehele gebrek aan mimiek of juist het mysterieuze ik kan echt genieten van een goede silhouet foto. Silhouet foto’s maken maken een leuke uitdaging is deel ik mijn tips met jullie en vertel ik waarom dit jaargetijde perfect is om het eens te proberen.

Licht
Iedereen heeft wel eens een silhouet foto gemaakt, al dan niet per ongeluk uiteraard. Weet je nog waardoor dat kwam? Een silhouet vormt zich omdat de achtergrond, meestal de lucht met zon, lichter is. Om een silhouet foto te maken moet de achtergrond lichter zijn dan je onderwerp ervoor. Fotografeer je iets tegen het licht in? Grote kans dat dat een silhouet vormt.

Silhouet portret fotoshoot
Iedereen heeft al van die idyllische foto’s van gezinnetjes die de zon vast houden gezien. Complete ladders worden er gebruikt. Prachtig, maar een locatie vinden kan nogal eens een probleem zijn. Wil je silhouet foto’s maken met mensen, zorg dan dat je locaties kent. Het strand met de zon weer spiegelt in de zee zal zeker werken, maar zakt de zon wel in de zee? Ik kan je 1 tip geven als je silhouet foto’s van een gezin wil maken: zoek een mooie heuvel waar de zon achter staat of onder gaat en zorg dat je als fotograaf op een lager punt kan gaan staan. Zorg dat je je locatie kent door desnoods met proefpersoon eerst te gaan kijken.
Heb je silhouet foto’s maken eenmaal onder de knie dan is het een waardevolle toevoeging aan portret fotoshoots vooral ook omdat je ook met rekwisieten kan werken. Denk maar aan ene groot hart voor een verloofd stel of één van de echtelieden die op één knie gaat. Overigens hoef je voor een silhouet foto niet altijd buiten zijn. Je onderwerp kan ook voor een raam of deur staan waar genoeg licht binnen valt.

Onderwerp moet vrij zijn
Doordat je weinig informatie in de donkere delen hebt (het silhouet is tenslotte (bijna) zwart) is het belangrijk dat het niet samenvalt met iets anders. Jij weet dat het een bal is, maar op de foto lijkt het misschien alleen een rare uitstulping die uit een hoofd groeit. Zorg dat je onderwerp vrij is van iets anders.
Als deze twee mensen hieronder op de foto net achter de brug hadden gelopen dan had het een volkomen vreemde foto geweest. Als ik deze mini dennenappeltjes een stap naar rechts had gefotografeerd dan hadden ze onherkenbaar geweest door de tak erachter.

Maak het jezelf makkelijk zorg dat je onderwerp voor de lichtbron bevind

Instellingen
Als je scherp stelt op een donker onderwerp zal de automatische functie in je telefoon of camera als snel zorgen dat de rest overbelicht is. Zet dit uit, schuif met je instellingen. Vaak werkt het ook als je je camera net even kantelt tegen het licht in. Zet wel ten alle tijden de flits uit, je wil het onderwerp niet belichten. Hou ook je iso laag, teveel ruis maakt het niet mooier en omdat je onderwerp silhouet is zal die extra opvallen.

Jaargetijde
Je kan elk jaargetijde mooie silhouet foto’s maken, maar de laagstaande zon die je nu veel ziet maakt het extra mooi omdat het licht en de bewolking vaak zeer bijzonder zijn. Ook het moment van op en ondergaande zon is veel meer in de tijden dat mensen buiten zijn. Hoewel het mooie weer ons in deze tijd ook in de steek laat, maakt het bijzondere licht en de weerspiegeling van de natte grond dat je goed aan de gang kan met bijvoorbeeld straatfotografie.

In een mooie silhouet foto hoeft niet alles silhouet te zijn.

Denk ook aan mist
Omdat mist wit grijzig is zijn de meeste dingen buiten de mist donkerder. In de mist wordt je wereld kleiner en juist dat is fotogeniek. Een simpel paadje wordt opeens omgeven door silhouetten van bomen. Of de wereld achter die boom bestaat opeens niet meer. Overigens kan mist ook heel verraderlijk zijn, lees er in deze blog meer over.

Onderbelichten
Soms moet je onderbelichten om de lichte achtergrond mooier te krijgen. Dat maakt silhouet foto’s ook meteen zo leuk. Ook als de zon onder is kan je nog lekker door met foto’s maken. Uiteraard kan je in je nabewerking bepaalde delen nog net even meer aanzetten door het contrast te verhogen.

26 reacties