Fototip: Silhouet foto’s maken

Silhouet foto's maken

Fototip: Silhouet foto’s maken

Er is iets wat een mooie silhouet foto met me doet, misschien het algehele gebrek aan mimiek of juist het mysterieuze ik kan echt genieten van een goede silhouet foto. Silhouet foto’s maken maken een leuke uitdaging is deel ik mijn tips met jullie en vertel ik waarom dit jaargetijde perfect is om het eens te proberen.

Licht
Iedereen heeft wel eens een silhouet foto gemaakt, al dan niet per ongeluk uiteraard. Weet je nog waardoor dat kwam? Een silhouet vormt zich omdat de achtergrond, meestal de lucht met zon, lichter is. Om een silhouet foto te maken moet de achtergrond lichter zijn dan je onderwerp ervoor. Fotografeer je iets tegen het licht in? Grote kans dat dat een silhouet vormt.

Silhouet portret fotoshoot
Iedereen heeft al van die idyllische foto’s van gezinnetjes die de zon vast houden gezien. Complete ladders worden er gebruikt. Prachtig, maar een locatie vinden kan nogal eens een probleem zijn. Wil je silhouet foto’s maken met mensen, zorg dan dat je locaties kent. Het strand met de zon weer spiegelt in de zee zal zeker werken, maar zakt de zon wel in de zee? Ik kan je 1 tip geven als je silhouet foto’s van een gezin wil maken: zoek een mooie heuvel waar de zon achter staat of onder gaat en zorg dat je als fotograaf op een lager punt kan gaan staan. Zorg dat je je locatie kent door desnoods met proefpersoon eerst te gaan kijken.
Heb je silhouet foto’s maken eenmaal onder de knie dan is het een waardevolle toevoeging aan portret fotoshoots vooral ook omdat je ook met rekwisieten kan werken. Denk maar aan ene groot hart voor een verloofd stel of één van de echtelieden die op één knie gaat. Overigens hoef je voor een silhouet foto niet altijd buiten zijn. Je onderwerp kan ook voor een raam of deur staan waar genoeg licht binnen valt.

Onderwerp moet vrij zijn
Doordat je weinig informatie in de donkere delen hebt (het silhouet is tenslotte (bijna) zwart) is het belangrijk dat het niet samenvalt met iets anders. Jij weet dat het een bal is, maar op de foto lijkt het misschien alleen een rare uitstulping die uit een hoofd groeit. Zorg dat je onderwerp vrij is van iets anders.
Als deze twee mensen hieronder op de foto net achter de brug hadden gelopen dan had het een volkomen vreemde foto geweest. Als ik deze mini dennenappeltjes een stap naar rechts had gefotografeerd dan hadden ze onherkenbaar geweest door de tak erachter.

Maak het jezelf makkelijk zorg dat je onderwerp voor de lichtbron bevind

Instellingen
Als je scherp stelt op een donker onderwerp zal de automatische functie in je telefoon of camera als snel zorgen dat de rest overbelicht is. Zet dit uit, schuif met je instellingen. Vaak werkt het ook als je je camera net even kantelt tegen het licht in. Zet wel ten alle tijden de flits uit, je wil het onderwerp niet belichten. Hou ook je iso laag, teveel ruis maakt het niet mooier en omdat je onderwerp silhouet is zal die extra opvallen.

Jaargetijde
Je kan elk jaargetijde mooie silhouet foto’s maken, maar de laagstaande zon die je nu veel ziet maakt het extra mooi omdat het licht en de bewolking vaak zeer bijzonder zijn. Ook het moment van op en ondergaande zon is veel meer in de tijden dat mensen buiten zijn. Hoewel het mooie weer ons in deze tijd ook in de steek laat, maakt het bijzondere licht en de weerspiegeling van de natte grond dat je goed aan de gang kan met bijvoorbeeld straatfotografie.

In een mooie silhouet foto hoeft niet alles silhouet te zijn.

Denk ook aan mist
Omdat mist wit grijzig is zijn de meeste dingen buiten de mist donkerder. In de mist wordt je wereld kleiner en juist dat is fotogeniek. Een simpel paadje wordt opeens omgeven door silhouetten van bomen. Of de wereld achter die boom bestaat opeens niet meer. Overigens kan mist ook heel verraderlijk zijn, lees er in deze blog meer over.

Onderbelichten
Soms moet je onderbelichten om de lichte achtergrond mooier te krijgen. Dat maakt silhouet foto’s ook meteen zo leuk. Ook als de zon onder is kan je nog lekker door met foto’s maken. Uiteraard kan je in je nabewerking bepaalde delen nog net even meer aanzetten door het contrast te verhogen.

26 thoughts on “Fototip: Silhouet foto’s maken

 1. Goede tips. De eerste keer dat ik per ongeluk zo’n foto maakte vond ik het een vreselijke misser. Ik had tegen het licht in gefotografeerd. Inmiddels weet ik beter en kan ik jouw tips gebruiken om ze (nog) mooier te krijgen.

 2. Die eerste foto is om te zoenen. . En wanneer ik verder lees vind ik aardig wat tips om het op jou manier eens te proberen. Nooit te oud om bij te leren.
  ps dank voor je bezoek aan mijn blog. Eindhoven is toch echt niet zo ver van Brugge ! Doen zou ik zeggen!

 3. Goeie tips én mooie foto’s. Want je moet de elementen wel goed in beeld hebben natuurlijk. Ik vind de man met hond prachtig en ook die met de vlieger. Juist omdat de figuren zo mooi opgesteld staan. Die twee staande mensen en ene zittende ertussen – schitterend. Hetzelfde geldt voor de brugfoto. Dat gebaar van die vrouw is geweldig (precies in de hoek van die schuine brugdelen) en ze moeten ook daar tussen die schuinten staan, daar en nergens anders. Dat vergt een heel goed oog voor plaatsing en dus weten wanneer je afdrukt.

 4. Ik denk dat je enige ervaring nodig hebt om vervolgens, zoals ik, gewoon dit soort foto’s te maken. De bovenste is van laatst en schoot ik tijdens een rondje fietsen. Je moet het licht herkennen en je camera kennen om het te zien en dat moet je zeker oefenen.

 5. Ik hou dan toch persoonlijk meer van toevalstreffers, als je speciaal opzoek moet gaan voor dat ene plaatje dan vind ik het minder mooi dan dat je zoiets zomaar tegenkomt. Ook net wat je wilt natuurlijk, mooi om naar te kijken is het meestal wel, dat zeker.

 6. Ik hou wel van silhouet foto’s, mag ze graag maken.
  Meestal neem ik er een aantal en zoek dan de mooiste eruit.
  In deze digitale tijd is dat makkelijker dan het analoge tijdperk. Hans

 7. De foto met de tank liet je al zien dacht ik, blijft een echt prachtige foto met die kleuren achter die silhouetten. Tips waar veel liefhebber iets aan hebben denk ik. Zelfs ik betrap me er wel eens op dat ik aan ergens in mijn achterhoofd één van jouw tips hoor als ik de camera pak, meestal kom ik niet verder dan er aan dénken met mijn automaatje;-)

 8. Als je bewust kijkt en dan bedoel ik tegen het laagstaande licht in, dan kan je er mee spelen dus oefenen.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top