Sneeuwfoto’s maken

Paarden in de sneeuw

De eerste dikke laag is alweer gevallen en verdwenen en op moment van schrijven legt koning winter een nieuwe laag aan. Prachtig om te zien, maar sneeuwfoto’s maken dat is lastiger. Foto’s worden blauw, grijs, te licht of te donker. Sneeuwfoto’s maken, lees hier mijn tips en trek er deze winter nog op uit.

Blauw, grijs maar niet wit
Ja de eerste grijze en blauwe foto’s heb ik alweer voorbij zien komen, nou was het gister ook wel heel grijs weer maar toch is dit te voorkomen. Dat komt door de witbalans in je camera, die is gemaakt om een bepaalde hoeveel grijs in een foto te verwerken en raakt enorm in de war van al die sneeuw. Stel je camera in op ‘schaduw’ of ‘bewolkt’ en als je het op je camera weet te vinden, let dan goed op je histogram. Als de piek aan de rechterkant zit, gaat het goed. Rechts is namelijk wit, links is donker. Een blauwe of grijze foto is meestal onderbelicht.

Bescherming
Camera’s is welke maat dan ook zijn duur spul, bescherming tegen Moderne sneeuwfoto's makenkou en regen is daarom belangrijk. Heb je een zonnekap voor je camera? Neem die dan mee, de sneeuw valt zo niet op je lens. Ook zijn er plastic hoezen speciaal voor spiegelreflexcamera’s te koop groot voordeel is dat er geen vocht op je camera komt maar het grote nadeel is dat je je camera eigenlijk blind moet kunnen bedienen. Ik heb meerdere doeken bij me en leg die over mijn camera, wordt de neerslag te bond dan gaat de camera terug in de tas.
Daarnaast is de bescherming van batterijen en accu’s geen overbodige luxe met koude temperaturen. Batterijen gaan dan veel minder lang mee. Draag batterijen en accu’s op je lichaam en zorg dat je reserve bij je hebt.

Vroeg opstaan
Ja, vroeg opstaan dat is het devies. Fotograferen met het ochtendlicht is normaal al prachtig maar met sneeuw erbij wordt dat helemaal fantastisch. Fotografeer tegen de zon in en gebruik daarbij een hoger F-getal en je zal zien dat de zon een sterretje vormt in je foto. De nog ongerepte sneeuw is het mooiste dus let goed op dat je niet door je eigen plaatje heen loopt! De gouden gloed in je foto’s is prachtig, maar ook als de dag al wat vordert is kleur een mooie toevoeging in je sneeuwfoto’s.

Afwisseling
Iedereen neigt er met sneeuw naar van die prachtige landschappen te fotograferen. Maar bedenk dat sneeuw meer is dan dat. Zwart wit foto’s met sneeuw kunnen heel bijzonder worden zeker als je het richting architectuur zoekt. Een schoongemaakt plein, een dak maar ook de eerste sporen bij een verder nog leeg station. Het is het ijs op takken bloemen en ijzerdraad. Het zijn de spelende kinderen maar het is ook de ellende op de weg. Afwisseling maakt fotograferen leuker en zorgt ervoor dat je net die andere foto maakt dan dat je normaal zou doen.

MensenPortret in de sneeuw
Mensen fotograferen in de sneeuw is ontzettend leuk om te doen. Denk maar aan spelende kinderen die van een helling glijden, de voorzichtige fietser op een nog besneeuwd fietspad of de mensen in strooiwagens. Ik kwam tijdens een winterse dag een ijssurfer tegen maar er worden meer sporten beoefend als er sneeuw of ijs ligt. Stuk voor stuk echte winterplaatjes. Uiteraard kan je het nog een stap verder gaan en een model zoeken. Een paar warme vesten, een mooie winterjas en wat verschillende sets mutsen en sjaals en je komt al een heel eind.

Denk ook aan jezelf
Eigenlijk is dit een tip die ik zelf ter harte moet nemen. Meer dan eens ben ik na een rondje winterse foto’s maken, verkleumd thuisgekomen. Blauwe benen, bevroren vingers en tenen het gaat wel weer over maar echt gezond is het niet. Let goed op dat je niet onderkoeld raakt en zoek het allemaal niet te ver van huis als je lopend bent. Koop een paar handwarmers, neem eten en drinken mee en een stuk plastic zodat je niet met je knieën de sneeuw in moet. Draag handschoenen met zonder vingers en neem een extra paar mee. Ook handschoenen met vingers over je handschoenen zonder vingers dragen kan handig zijn, zo heb je nog iets aan als je fotografeert. Uiteraard zijn goede schoenen een must, denk niet aan hoe lelijk moonboots zijn maar hoe handig. Ik was er dit jaar maar wat blij mee!

26 thoughts on “Sneeuwfoto’s maken

 1. Mijn camera kan in de automatische witbalans prima met sneeuw overweg. Mijn ervaring is dat je minstens een volle stop mag overbelichten bij een sneeuwlandschap maar het hangt er ook maar helemaal vanaf hoe je zo’n landschap zelf wil laten zien

 2. In ieder geval is jouw foto prachtig, de tips zijn niet heel erg ter zake doend met met automaatje maar oke, ik pretendeer ook niet dat ik mooie foto’s maak. ;-) Maar jij kunt het hoor!

  1. Ja op automaat gaat die sensor dus in de war, kijk eens ff of je hem ergens op het ijssterretje in kan stellen?

 3. mogge Liesbeth
  goede tips
  ik moet mijn gemaakte foto’s van gister nog bekijken , liep een rondje op de hei
  trof zelfs een Torenvalk met een muisje , maar die was mij weer te snel :)
  geniet de dag

 4. Hier lag een uurtje sneeuw op zondag, daarna niets meer… te weinig om er op uit te trekken.

 5. Het is best een hele kunst om een mooie foto te maken, monochrome is met sneeuw ook erg mooi.
  Het vroege opstaan is wat lastiger met de kou. Hans

 6. Ik heb zo’nplasrtiek hoezen maar vind het heel moeilijk werken.Heb liever ook een extra doek mee.Dat moonboots niet galant zijn ,lap ik aan mijn laars mijn voeten blijven heerlijk warm en zo’n handwarmertje is super en het duurt ti 3 u eer het staafje is opgebrand.Fijne tips.heb je aan iedereen mee gegeven

 7. De handschoenen zonder vingers kocht ik meteen via internet! Die mis ik echt bij het fotograferen. Zodra ze er zijn en ik vrij heb, ga ik ermee op pad! Helaas is de sneeuw hier ondertussen zo goed als verdwenen.

  1. Oe je haf beter ff naar action kunnen gaan of wibra zijn ze goedkoop in verschillende kleuren en gaan net zo lang mee.

 8. Je hebt de juiste kleurtemperatuur nodig. Met veel camera’s kun je foto’s in RAW maken (Nikon bijvoorbeeld heeft zijn eigen NEF-formaat). Die foto’s kun je met een paar klikken een andere witbalans geven, voor het echte sneeuweffect.

  Hartelijke groet en succes, Blewbird

  1. Ik probeer mn foto’s zo te maken dat het meteen goed is. Raw vind ik vaak nep overkomen en daarbij schrijf ik tips die meer mensen kunnen gebruiken.

Comments are closed.