Foto’s maken kan iedereen. Tegenwoordig is het niet meer dan op goed gelukt op het knopje drukken. Camera’s en telefoons doen steeds meer en kunnen steeds meer maar de 7 grootste fotografie fouten die lossen ze niet voor je op.
Zoomen in plaats van bewegen
Zeg ze nou dat ik moet bewegen? Jup dat zegt ze. Zoomen is makkelijk maar je levert in op kwaliteit. Dus tenzij je onderwerp boos wordt of oplazert, loop je er gewoon ff heen.
Onscherpe foto’s
Of het nu komt door verkeerd scherpstellen, je poten niet stilhouden of een te lange sluitertijd. Onscherpe foto’s zijn op een enkeling na meestal niet mooi. Dus tenzij je het bewust doet zijn onscherpe foto’s niet de bedoeling. Zorg dat je zelf stevig staat, hou je camera met twee handen vast, leun desnoods tegen een vast object aan en hou je armen tegen je lichaam. Dat betekent dat je ellebogen zo ongeveer onder je oksels zitten, kijk door de zoeker en druk af. De camera op armlengte van je afhouden omdat je het allemaal niet meer ziet is niet alleen dom het ziet er ook niet uit. De zoeker van camera’s is in veel gevallen in te stellen en kan je ook doorheen kijken als je bril draagt. Door je lichaam stevig neer te zetten en je armen bij je te houden creëer je als het ware een statief.
Veel techniek
Je ziet ze wel eens in de dierentuin. Mensen die rondsjouwen met de mooiste camera’s maar duidelijk geen gebruik maken van al die techniek. Puur zonde want een spiegelreflex valt of staat met het objectief en degene die hem bediend. Geen zin om de techniek te leren? Prima, koop dan ook de camera niet.
Gebrek aan zuinigheid
Van de week gezien, een vrouw met een relatief nieuwe compact. Zo’n camera met behuizing tot en met de lens en dat aan één stuk en dat droeg ze ‘omdat die zo lekker in de hand ligt’, zonder camerariem. En ook de lens zelf had geen mogelijkheid tot een uv-filter. Ze poetste haar camera rustig af met een zakdoek en die kwam uit een open jaszak. Voor uw beeldvorming het stormde op het strand, de golven sloegen over de pier en we stonden beide in een laagje water. Hoewel ik zelf nogal eens struikel en een ongeluk gewoon in een klein rothoekje zit, kan je er wel alles aan doen om je spullen te beschermen. Gebruik een lensdoek en zorg dat die schoon is. Een beschermende filter over je lens is een investering van tientjes tegenover de prijs van een nieuw objectief of compactcamera. Bedenk dat een foto niet altijd meer waard is dan je camera of je leven.
Snapshot alert
Hoewel dat ratelend verlengstuk aan m’n arm ook zijn clicks wel maakt, probeer ik toch steeds een mooi beeld te vormen. Lukraak schieten en hopen dat er iets bij zit gaat je foto’s niet verbeteren. Kijk wat je doet en probeer met deze tips je foto’s beter te maken.
Geen nabewerking
Vroeger toen rolletjes nog gewoon waren ontwikkelde de fotograaf je foto’s en bewerkte hier en daar de fouten. Tegenwoordig is die tussenschakel weg en zal jij even aan de gang moeten. De horizon rechtzetten, pukkels en stofvlekken maar zeker ook de kleuren en het contrast. En dat hoeft niet perse met Photoshop zoals je hier kunt lezen.
Teveel bewerken
Misschien nog wel een grotere fout dan niet bewerken, teveel bewerken is altijd zichtbaar en maakt je foto niet beter. Maak je foto ineens goed en neem daar de tijd voor in plaats van de rampen proberen op te lossen met belachelijk veel Photoshop.
Geen kennis van de instellingen
Hoe vaak ik niet op camera’s van alle maten heb gekeken om iemands probleem op te lossen. De flits die maar af blijft gaan in een museum waar dat niet mag of de zoeker die niet scherp is. De antwoorden staan in het boekje die bij de camera geleverd wordt. Lees het eens en laat de vaste flits van je camera maar meteen uit.
Bonus: Niet genoeg foto’s
Er worden niet genoeg foto’s gemaakt. Goede foto’s bedoel ik hè. In de blogwereld zie ik met grote regelmaat dezelfde foto’s voorbij komen op verschillende websites. Mijn mening: liever een (slechte) foto die je zelf gemaakt hebt dan een onpersoonlijke van een stock website.
En herkennen jullie de 7 grootste fotografie fouten?
VillaSappho says
Ik kan me de tijd herinneren Henk en ben blij dat dat voorbij is.
henk50 says
Mooie tips, Liesbeth! Ik vind het wel luxe. Vroeger met 3 fotorolletjes voor 36 foto’s op stap. Drie of vier foto’s op een dag. Thuis moest je maar kijken wat er van terecht was gekomen (na een week lagen de foto’s afgedrukt bij de fotozaak voor ruim één gulden per stuk). Was een reeks mislukt, bijvoorbeeld door een foutieve instelling of water in de lens, dan had je meteen ook eens geen mooie foto’s meer van de vakantie…
Leidse Glibber says
Heel herkenbare tips en misschien nog een kleine aanvulling het belangrijkste van een mooie foto maken is kijken, kijken en kijken :-)
VillaSappho says
Ik snap dat mensen ene beetje opletten als het gaat om welke foto’s er zomaar online komen, maar familie daar zou je van denken dat ze gewoon even op het scherm kijken of ze een foto mooi vinden of niet. Gelukkig zijn de meeste van mijn modellen zeer lieve dieren en mekkert Vriendelief nooit.
Blewbird says
Ik schiet weer JPEG, omdat het bewerken vanaf RAW (NEF) mij teveel tijd kost. Stilhouden is m.i. vooral een issue met een macrolens. Daarmee wil ik volgend voorjaar weer meer aan de slag. Voor dagelijks werk volstaat een 50mm. De meeste van je zeven zonden doe ik ook:-).
Evi says
In het verleden maakte ik ook wel eens de fout om te zoomen in plaats van dichterbij te gaan staan. Maar sinds ik zag wat voor effect dat heeft op mijn foto’s ben ik daar met gestopt. Verder hele nuttige tips!
Henk Jonkvorst says
Best fijn om een zoomer met groot bereik van 28 tot 300 mm te hebben maar als je steeds weer merkt dat je foto’s soms flink aan kwaliteit inboeten kies ik waar mogelijk voor vastebrand.
VillaSappho says
Geduld, er bestaan nog mensen die niet de hele dag met telefoon bezig zijn.
Ilona Wielinga says
Fijn lijstje! En ik geef je helemaal gelijk. Ik schiet vaak uit de losse hand, maar heb dan mijn cameraband alsnog om mijn arm gewikkeld. Ik wil geen onnodige risico’s lopen.
natuurfreak2 says
Alles mooi en overzichtelijk op een rijtje gezet
Dhyan says
Je kunt niet zo best tegen kritiek hé.
Spontanity says
Wat kan ik hier nog aan toevoegen?
Sommige herken ik zeker wel.
Dat van de ruimte tussen de zoeker en de lens wist ik niet.
Maar snap het wel :)
Ximaar says
Voor mij zijn foto’s momentopnames. Camera moet dus snel gereed zijn om het moment niet te missen. Rond 1975 liep ik jaarlijks met een zwerfgroep natuurkampeerders mee. Onderweg hadden ze het alleen over hun goede aankoop, en die zat dan in een fototas met en paar kilo meuk. Als er een foto gemaakt moest worden, dan waren ze te laat. Eerst de tas op de grond, dan openen, dan de losse belichtingsmeter gebruiken. Vervolgens een lens kiezen en in stellen. En dan was dat evertzwijn al kilometers verder. Daar hielp geen zoomlens tegen. ;-) Ik heb daarna altijd compactcamera’s gebruikt. Maak ook geen foto’s voor een fotowedstrijd. Ga ook zeker niet over dat ding opscheppen. Als het even kan zien anderen niet dat ik m’n camera gebruik. Flits, en camerageluiden staan dan ook standaard uit. Als het belangrijk is maak ik meer foto’s en kies daar later de beste uit. Aan nabewerking doe ik ook met fotofiltre. Meestal is dat bijsnijden of wat beter belichten.
Dhyan says
Ik had een digitale Nikon spiegelreflex gekocht omdat het me leuk lijkt om mooie foto’s van onder andere mijn kleinkinderen te hebben, maar kreeg opmerkingen van mijn schoondochter dat ze niet op de foto wilde, dus moest ik gaan opletten dat zij er niet opstond. Mijn neven en nichten, inclusief de kinderen hielden onmiddellijk hun hand voor het gezicht wanneer ik mijn camera op ooghoogte bracht. Toen ik bij een beeld van paard en wagen met wat kinderen op de wagen met een mooie zoninval wilde fotograferen kwam een van de kinderen vertellen dat ik geen foto van haar mocht maken, ze wilde niet op een foto. Ik heb de camera na een maand maar aan m’n zoon gegeven, zo heb je daar niks aan natuurlijk.
AnneMarie says
Croppen ken ik en maak daar ook gebruik van om dingen weg te poetsen. Het irriteerde mij dat ik bij het nemen van de foto dit soort dingen over het hoofd zie. Nu begrijp ik dat het door het verschil tussen lens en zoeker zit.
Jouw tip om het op de grond met lijnen en strepen uit te zoeken hoe groot het verschil is ga ik doen. Dank voor je tip. Het neemt al heel veel van de irritatie weg.
VillaSappho says
Ja precies dat dus. Wat je kan doen is op een lege muur met stoepkrijt of tape aangeven wat je ziet en wat er dan alsnog op je foto staat wat je niet zag. Bijvoorbeeld ik zie 1 atreepje maar er staan er 3 op de foto. Of leer je foto wat te croppen er zijn fotobewerkingsprogramma’s genoeg waar dat mee kan en die zijn gratis.
AnneMarie says
Oké. Dan is het waarschijnlijk dat. Iid meestal in de rand komen dit soort dingen voor.
VillaSappho says
Tussen de zoeker en de lens zit een beetje ruimte dan zie je het niet in de zoeker maar is het er toch.
Naomi says
Ja, ik herken er wel een paar. Soms trouwens ook uit bewuste keuze. Ik bewerk bijvoorbeeld bijna nooit foto’s, simpelweg omdat foto’s voor mij herinneringen zijn en niet ‘perfect’ hoeven. Oké, ik geef toe dat ik sinds ik foto’s bij mijn logjes plaats wel beter probeer op te letten;).
John says
Ik heb een goede camera, kan er mee uit de voeten, maar gebruik ‘m nooit meer. Alles met de telefoon en dat vind ik voor mezelf en mijn blog goed genoeg.
AnneMarie says
Waar ik soms zo ziek van wordt is dat ik heel bewust een foto sta te maken, let overal op (denk ik dan) heb ik de foto genomen staat er toch net een hand, een voet, de knop van de radiator enz. Enz. Op.
Overnieuw maar weer en nog eens goed opletten. Grrrrrr.
petergreyphotography says
:-)
Nicky says
Altijd blij met jou tips! Ik kijk niet goed en klik te snel. Te ongeduldig. Heb ik wel vaker last van. Aan de andere kant kan ik wel rustig tien minuten gaan staan wachten tot die irritante voetganger/auto/vrachtwagen uit mijn beeld is verdwenen.
VillaSappho says
Ik zal kijken of je ermee weg komt.
petergreyphotography says
Ik heb deze fouten allemaal gemaakt en ik hoop dat ik er intussen wat minder maak. Wat betreft de onscherpe foto’s: het kan best zijn dat er tussen technisch knullige foto’s best een of meer goeie plaatjes zitten. Of althans wat jij als fotograaf graag ziet. Dus in termen van fouten, fout 8: niet echt kijken wat je zelf van een foto vind. Deugt-ie of deugt-ie niet, los van eventuele technische problemen. (Ik dek mezelf alvast in voor mijn volgende postje, dat zal duidelijk zijn :-) )
VillaSappho says
Klopt, je kan om te beginnen je instellingen op de locatie waar je bent zetten. Binnen is toch anders dan buiten in de speeltuin.
VillaSappho says
Nee wel een leuke hobby waarin vooruitgang wasrdevol is. Als je steeds dezelfdr fouten maskt, laten we zeggen bewogen foto’s dan ben je die hobby snel kwijt.
VillaSappho says
Ik denk dat als je die bril niet altijd draagt je de camera dus in moet stellen zonder camera.
Rob Alberts says
Met mijn mobiel probeer ik af en toe een plaatje te schieten. In het verleden klunsde ik met een camera.
Zolang het object stil staat lukt het mij soms om er iets van te maken.
Maar echte foto’s maken blijft een vak apart.
En eenieder gun ik een eigen vak.
Jij kunt mooie foto’s maken.
Stille groet,
rietepietz says
1 en 3 herken ik juist omdat ik me er niét schuldig aan maak, ik zoom zelden want daar knappen je foto’s inderdaad niet van op. Een dure camera is nier aan mij besteed, ik kan er niet mee omgaan en zie er nit genoeg hobby in om het te leren.
Nabewerken probeer ik vaak wel even of de foto opknapt van de eenstapsfotocorrectie of er iets af te knippen. Probeer ook altijd wel goed vast te staan maar dat mislukt regelmatig als ik snel moet zijn.
Nou , best wel redelijk wat zelfkennis. ;-)
Karel says
ik vond in mijn handleiding iets over het instellen van de zoeker op je oog
Stel het diopter af op uw gezichtsvermogen door het diopter-instelwiel te draaien totdat het scherm in de zoeker scherp te zien is.
ga het verder uitzoeken , hoe ik m’n +2 leesbrilletje hier kan instellen
Renesmurf says
Ik vind dat mensen zelf mogen weten wat ze kopen en gebruiken en hoe ze het doen, men ziet aan het resultaat wel of men tevreden is, en daar gaat het maar om, het is geen wedstrijd.
logbankje says
Deze Camara heb ik nog gehad, een degelijk product.
Zoomen doe ik zelden, bewerk dan liever de foto op de pc.
Tegenwoordig klik ik gewoon veel foto’s en zoek dan de beste uit, was analoog erg kostbaar.
Stof en vuil is slecht voor het mechaniek van de lens.
De beste foto’s maakt als je weet wat je met je camera kunt, dus eerst veel proberen, kost nu geen filmrolletje meer. Hans
Sjoerd says
Vooral neem de tijd… Maar met kinderen gaat dit niet altijd. Die leven in een ander tempo.
Harry says
Ik ben het helemaal nou ja bijna helemaal met je eens. Ik heb mijn opleiding in de fotojournalistiek
en daar kwam vroeger veel doordruk of tegenhoudwerk aan te pas. Dat doe ik nu in Photoshop heerlijk.
willyfotoblog says
leuke weetjes Liesbeth
prettige avond
Karel says
precies wat Matroos zegt , wijze tips
ik ben lerende , lees aardig wat en kijk filmpjes
en probeer veel uit , makkelijk is het niet , hoeft ook niet
Matroos Beek says
Heel wijze tips!