Dag meneer Deelder
Actueel,  Zuid-Holland

Dag meneer Deelder

Ooit lang geleden, ik woonde nog thuis had minder rimpels en die ene grijze haar die was er ook nog niet, werd ik rondgereden door de mooiste stad van Nederland. Ik was tramconducteur op wat binnen de RET ‘noord’ werd genoemd en was een veel geziene conductrice op lijn 8 en 4. Af en toe had ik ook 21 en 7 en daarmee zag je zo’n beetje de hele halve stad.

Lijn 8 ging naar het kasteel van Spangen en lijn 4 nokte net wat eerder op Marconiplein. Lijn 4 reed ook iets directer want waar 8 nog over de dijk ging, ging 4 over de Nieuwe Binnenweg. Ik hield van die 2 lijnen, ze begonnen beide in een stukje duur Rotterdam en eindigde in een, laten we zeggen, ander soort duur Rotterdam. Hoewel ik veel heel veel op lijn 8 zat, kreeg ik 4 voor de afwisseling. Ik kende de lijn en de mensen. Dat begon in Hillegersberg, lekker duur, en zakte na de Straatweg af via Rotterdam Noord langs de bajes en die kutganzen die nooit aan de kant gingen via het toen nog in gebruik zijnde Hofplein station naar centraal.

Vanaf daar was het beter, geen gezeik met het centrum maar ineens door langs de Westersingel, een gracht zonder zinkende huizen, naar Eendrachtsplein. Ik kende de bochten, kende de klotezooi als de straat weer eens dicht stond, kende de hoerenkasten in de zijstraat en kende café Ari wat naar zijn dochter is vernoemt en waar hij vaak zat.

Het was dan ook een goor druilerige avond dat ik maar weer eens een rondje geld ophalen deed. Redelijk achteraan, naast een man met een abonnement, enigszins onderuit gezakt pikzwart gekleed en met een excentrieke zonnebril op, zat de nachtburgemeester van Rotterdam. Hij deed zijn zonnebril iets naar beneden keek ietwat geamuseerd naar me en zei; Dag mevrouw de conductrice.

Dag meneer Deelder.

26 reacties