Actueel Tags

De kerst tag + kersterige fotoserie

Stiekem ben ik heel lang enorm allergisch voor kerst geweest. Verplicht naar allerlei schoonfamilie die opeens het hele huis gedaan hebben en wel kunnen koken, je vol moeten eten aan dingen die je niet smaken en dan ook nog urenlang aan tafel zitten terwijl je nog liever de afwas doet. En dan hebben we het nog niet over je nette kleding die na het voorgerecht al onder zit omdat het te krap is aan tafel. Gelukkig veranderen dingen en sinds ik samenwoon geniet ik veel meer van kerst en de sfeer en heb ik die sfeer met liefde vastgelegd en deel ik deze foto’s samen met de Kerst tag.

Favoriete kleurstelling voor de boom?
Rood en zilver. Maar ik heb er niks over te zeggen want ik ben allergisch en tuig de boom dus echt niet op.

Favoriete onderdeel van kerst?
Ik heb nooit veel om kerst gegeven. Ik telde uit pure verveling de kaarsjes in de kerk, verveelde me stierlijk tussen de visite waar je zogenaamd gezellig mee moest doen en dan ook nog met zijn allen aan tafel tot in de late uurtjes. Ik ben daar nog steeds het type niet voor maar ga nu wel graag naar mijn familie, maar het neppe is er vanaf en het gemaakte gelukkig ook. Geen nette kleding, geen huis vol volk maar wel gezelligheid. En dat door waardeloze werkuren, ergens rond kerst. Mijn kerst is compleet met mijn familie bezoeken, een kerststallenroute rijden en ergens in die tijd een overdaad aan kerstkransjes en een kerstfilm.

Feestelijke flatlay, feestelijke kledingfoto’s of foto’s van de tafel aankleding?
Flatlays, makkelijk van tevoren te maken. Ik ben de enige van mijn familie met een smartphone en wil daar niet teveel mee bezig zijn. Laat staan met mijn spiegelreflex. Daarbij zijn er dingen die niet op internet hoeven. Overigens vind ik het heerlijk om foto’s met kerstlichtjes te maken en heb ik speciaal een kersterige cookiebanner foto gemaakt.

Open je je kerstcadeautjes op kerstavond of kerstdag?
Ik heb nooit cadeautjes gedaan met kerst. Wel eens met Oud & Nieuw, toen kreeg ik rolschaatsen van m’n opa, waar ik erg blij mee was. M’n vader minder geloof ik.

Welk cadeau waar je als kind steeds om vroeg heb je nooit gekregen?
Wat een domme vraag, als ik kijk wat kinderen tegenwoordig allemaal krijgen dan ben ik bergen tekort gekomen. Ik kan me helaas niet echt iets herinneren. Natuurlijk had ik (eerder) een tv en een laptop gewild maar nu ben ik blij dat ik dat soort dingen zelf heb betaald. Zo waardeer je dingen meer. Kinderen krijgen voor Sinterklaas een telefoon van een paar honderd euro en met kerst worden er ook nog dingen bedacht. Ik zag jaren geleden de enorme ton waar de cadeautjes voor de hele familie in zaten. Het was maar een verrekte klein ding, maar toen was ik er tevreden mee.
Als ik nu kijk wat kinderen hebben en krijgen en hoe ze ermee omgaan dan ben ik enorm blij dat ik anders opgevoed ben. In een andere tijd toen dingen nog bijzonder waren. Gelukkig zag ik de laatste weken heel wat mensen van allerlei rangen en standen cadeaus kopen bij de kringloop. Goedkoop kan je denken, maar de jonge generatie leert daarmee wel dat tevreden zijn een groter goed is dan deze consumptiemaatschappij.

Favoriet eten met kerst?
Iets normaals, zeker niet bizar veel en als het even kan niet teveel vlees, vet en kruiden. Ik ben niet het type wat kerst als vreetfestijn ziet en het zou me overigens jeuken al zou het een afbakpizza zijn.

Favoriete kerstcadeau?
Geen, de meeste mensen hebben geen idee wat ik leuk vind. Iets kopen om iets te moeten geven vind ik onzin. Mij maak je vooral blij met ergens heen gaan, roadtrippies en zo. Ik zou nog wel een keer naar de winter Efteling willen maar met 38/40 euro kunnen ze me de tering krijgen.

Heb je een favoriete herinnering aan kerst?

Ik ga ergens in de maand naar mijn familie en het hangt werk en weer af wanneer dat is. Voor ik Frans kende reisde ik standaard met de trein naar waar ik wilde zijn. Mijn vader maakte zich nergens druk om, nuchterheid zit in de familie, en het was dan ook één van de jaren dat ik van gelukkigexschoonfamilie naar huis reisde. In een compleet lege trein zeilde een conducteur onze kant op. Hij groette lege stoelen, deed of hij allemaal mooie treinkaartjes zag en ook alsof hij echt verbaasd was ons te zien. ‘Oe mensen’ zei hij. Gelukkigex had een studentenkaart waar de conducteur dan weer teleurgesteld over was, maar ik moest toen al betalen en had dus een treinkaartje. Zo’n echte papieren nog. De conducteur draaide zich geniepig om en ik hoorde knikknak. Toen ik mijn kaartje terugkreeg had hij er met een pons een kerstboom uitgedrukt. Ik heb het kaartje lang bewaard maar ben het helaas kwijt. Die conducteur maakte dat jaar mijn kerst. De rest van de jaren denk ik met liefde terug aan opa en oma.

Heb je tradities voor kerst(avond)?
Nee, de sfeer van kerst is tegenwoordig wel leuk. Maar dingen als de kerstmis, kerstnach of me compleet volvreten heb ik niet.

Welke kerstfilm is je favoriet?
The Snowman. Als goede tweede Santa Claus uit 1985, als kind veel gezien stond op videoband.

Heb je ooit een witte kerst gehad?
Nee zo oud ben ik ook weer niet! Officieel was de laatste in 1981, sneeuw die er al lag telt niet mee maar dat heb ik wel meegemaakt.

Waar ga je (meestal) heen met kerst?
Omdat ik geen ruk om kerst gaf heb ik heel vaak gewoon gewerkt, groot voordeel van onregelmatig werk. Voor die tijd toen ik de domste opleiding ever deed, dierverzorging in Maasland, moest ik 2 weekenddagen de dieren gaan voeren. Als je het met kerst deed hoefde je maar 1 dag, makkelijke keuze. De dag dat ik ze ging verzorgen realiseerde ik me dat alle ganzen verdwenen waren. Die kwamen normaal wel aanlopen als je ze riep maar nu niet en ik kon ze ook niet vinden. Na heel wat zoeken en met het bakje schudden heb ik uiteindelijk de boer die bij de school hoorde maar gebeld. Het eten ’s avonds smaakte heel wat minder.

Wat vind jij niet kunnen met kerst?
Winkels die open zijn.

Wat voor outfit draag jij met kerst?
Dikke kans van een relaxepants, dikke trui, huissokken en sloffen.

Welk kerstliedje is je favoriet?
Argh er zijn zoveel van die zeikbek-kerstliedjes of van die blèr wijven of van die kindjes hartstikke leuk en hup naar bed ermee. Toch zijn er wel kerstliedjes die ik graag hoor. Gaudete van Libera draai ik het hele jaar door. God rest you merry Gentleman vind ik prachtig liefst met koor en orgel of Loreena McKennit. Ik hou overigens ook van moderne kerstliedjes maar door wat ik thuis hoorde heb ik ook een grote voorliefde voor klassiek overigens draai ik al dagen de epische kerstmix van Two Steps From Hell. En kan je hier mijn kerst op het af te leren YouTube mix luisteren. Heb je een stuk of 15 nummers.

Weet je alle namen van de rendieren van de kerstman?
Vixen Rudolf en daar blijft het bij. Ik heb niet specifiek iets met de kerstman daarbij hebben zijn rendieren hun hekwerk nog. Mannetjes rendieren verliezen hun gewei voor de winter en dus zijn de rendieren van de kerstman vrouwtjes en kloppen die namen niet.

Wanneer komt de boom de kamer in en hoe lang blijft ‘ie staan?
Dit jaar was de boom er al voor Sinterklaas en ik denk dat we dat als traditie gaan houden. De boom blijft minstens 5 weken staan en dat gaat ze de tuin in.

Naar welke tradities van de feestdagen kijk je uit?
Ik heb al uitzicht op de kerstboom en kerststal. Daarnaast vind ik het heerlijk een kerststallenroute te rijden en kijk ik graag Santa Claus de film uit 1985.

Is je kerstboom echt of nep?
Echt. Een echtlijkende plastic nepboom komt er hier niet in.

Wat is je favoriete eten/lekkers van de feestdagen?
Ik denk met liefde terug aan de kip die mijn oma aanbraadde en vervolgens aan het spit reeg.

Vind je cadeaus geven of ontvangen leuker?
Geven, vooral als je echt het goede cadeau kan geven. Iets wat bij iemand past kopen is zo makkelijk niet.

Welk kerstcadeau was de leukste die je ooit gekregen hebt?
Ik heb nooit cadeaus gehad met kerst! En nee dit is geen subtiele hint, ik vind kerst persoonlijk meer een periode van bezinning, van tot elkaar komen en cadeaus hoeven daar niet zo nodig bij.

Waar zou je het liefste de kerst/december doorbrengen?
Thuis met hier en daar een dagje weg. Maar ik snap dat mensen alle verplichtingen uit de weg gaan door een warm eiland of een piste op te zoeken.

Wat maakt de feestdagen speciaal voor jou?
Ik vind de lichtjes overal erg mooi, ook de winter openstelling van parken waardeer ik enorm en natuurlijk het kerstverhaal wat in veel dorpen hier in de vorm van een kerststal wordt verteld. Ik ben niet in die mate gelovig dat wat de Bijbel zegt waar is, wel geloof ik dat mensen zoals Jezus en later Sint Franciscus mensen wat probeerde wat bij te brengen. Ik kan enorm genieten van een beetje prutsen met kerstlichtjes en ben heel blij met onze tweede kerststal in mini Mariagrot die buiten te bewonderen is en sinds een korte tijd ook echt bij dit huis en de grond hoort. Voor de rest vind ik het heerlijk om een kerststallenroute te rijden en vooral te genieten van elkaar.

Meest memorabele kerst/december herinnering?
Kerst bij opa en oma, de hele dag ons ding doen en dan in relaxepants op tuinklompen naar opa en oma om aan te schuiven. De tafel stond praktisch naast de nep kerstboom, opa stopte de boom met kerstballen en ornamenten en al weer in de doos. De ornamenten hebben het overleefd want ze hangen bij m’n vader in zijn echte boom.

Zalig kerstmis