De kerst tag
Actueel,  Tags

De kerst tag + kersterige fotoserie

Stiekem ben ik heel lang enorm allergisch voor kerst geweest. Verplicht naar allerlei schoonfamilie die opeens het hele huis gedaan hebben en wel kunnen koken, je vol moeten eten aan dingen die je niet smaken en dan ook nog urenlang aan tafel zitten terwijl je nog liever de afwas doet. En dan hebben we het nog niet over je nette kleding die na het voorgerecht al onder zit omdat het te krap is aan tafel. Gelukkig veranderen dingen en sinds ik samenwoon geniet ik veel meer van kerst en de sfeer en heb ik die sfeer met liefde vastgelegd en deel ik deze foto’s samen met de Kerst tag.

Favoriete kleurstelling voor de boom?
Rood en zilver. Maar ik heb er niks over te zeggen want ik ben allergisch en tuig de boom dus echt niet op.

Favoriete onderdeel van kerst?
Ik heb nooit veel om kerst gegeven. Ik telde uit pure verveling de kaarsjes in de kerk, verveelde me stierlijk tussen de visite waar je zogenaamd gezellig mee moest doen en dan ook nog met zijn allen aan tafel tot in de late uurtjes. Ik ben daar nog steeds het type niet voor maar ga nu wel graag naar mijn familie, maar het neppe is er vanaf en het gemaakte gelukkig ook. Geen nette kleding, geen huis vol volk maar wel gezelligheid. En dat door waardeloze werkuren, ergens rond kerst. Mijn kerst is compleet met mijn familie bezoeken, een kerststallenroute rijden en ergens in die tijd een overdaad aan kerstkransjes en een kerstfilm.

Feestelijke flatlay, feestelijke kledingfoto’s of foto’s van de tafel aankleding?
Flatlays, makkelijk van tevoren te maken. Ik ben de enige van mijn familie met een smartphone en wil daar niet teveel mee bezig zijn. Laat staan met mijn spiegelreflex. Daarbij zijn er dingen die niet op internet hoeven. Overigens vind ik het heerlijk om foto’s met kerstlichtjes te maken en heb ik speciaal een kersterige cookiebanner foto gemaakt.

Open je je kerstcadeautjes op kerstavond of kerstdag?
Ik heb nooit cadeautjes gedaan met kerst. Wel eens met Oud & Nieuw, toen kreeg ik rolschaatsen van m’n opa, waar ik erg blij mee was. M’n vader minder geloof ik.

Welk cadeau waar je als kind steeds om vroeg heb je nooit gekregen?
Wat een domme vraag, als ik kijk wat kinderen tegenwoordig allemaal krijgen dan ben ik bergen tekort gekomen. Ik kan me helaas niet echt iets herinneren. Natuurlijk had ik (eerder) een tv en een laptop gewild maar nu ben ik blij dat ik dat soort dingen zelf heb betaald. Zo waardeer je dingen meer. Kinderen krijgen voor Sinterklaas een telefoon van een paar honderd euro en met kerst worden er ook nog dingen bedacht. Ik zag jaren geleden de enorme ton waar de cadeautjes voor de hele familie in zaten. Het was maar een verrekte klein ding, maar toen was ik er tevreden mee.
Als ik nu kijk wat kinderen hebben en krijgen en hoe ze ermee omgaan dan ben ik enorm blij dat ik anders opgevoed ben. In een andere tijd toen dingen nog bijzonder waren. Gelukkig zag ik de laatste weken heel wat mensen van allerlei rangen en standen cadeaus kopen bij de kringloop. Goedkoop kan je denken, maar de jonge generatie leert daarmee wel dat tevreden zijn een groter goed is dan deze consumptiemaatschappij.

Favoriet eten met kerst?
Iets normaals, zeker niet bizar veel en als het even kan niet teveel vlees, vet en kruiden. Ik ben niet het type wat kerst als vreetfestijn ziet en het zou me overigens jeuken al zou het een afbakpizza zijn.

Favoriete kerstcadeau?
Geen, de meeste mensen hebben geen idee wat ik leuk vind. Iets kopen om iets te moeten geven vind ik onzin. Mij maak je vooral blij met ergens heen gaan, roadtrippies en zo. Ik zou nog wel een keer naar de winter Efteling willen maar met 38/40 euro kunnen ze me de tering krijgen.

Heb je een favoriete herinnering aan kerst?

Ik ga ergens in de maand naar mijn familie en het hangt werk en weer af wanneer dat is. Voor ik Frans kende reisde ik standaard met de trein naar waar ik wilde zijn. Mijn vader maakte zich nergens druk om, nuchterheid zit in de familie, en het was dan ook één van de jaren dat ik van gelukkigexschoonfamilie naar huis reisde. In een compleet lege trein zeilde een conducteur onze kant op. Hij groette lege stoelen, deed of hij allemaal mooie treinkaartjes zag en ook alsof hij echt verbaasd was ons te zien. ‘Oe mensen’ zei hij. Gelukkigex had een studentenkaart waar de conducteur dan weer teleurgesteld over was, maar ik moest toen al betalen en had dus een treinkaartje. Zo’n echte papieren nog. De conducteur draaide zich geniepig om en ik hoorde knikknak. Toen ik mijn kaartje terugkreeg had hij er met een pons een kerstboom uitgedrukt. Ik heb het kaartje lang bewaard maar ben het helaas kwijt. Die conducteur maakte dat jaar mijn kerst. De rest van de jaren denk ik met liefde terug aan opa en oma.

Heb je tradities voor kerst(avond)?
Nee, de sfeer van kerst is tegenwoordig wel leuk. Maar dingen als de kerstmis, kerstnach of me compleet volvreten heb ik niet.

Welke kerstfilm is je favoriet?
The Snowman. Als goede tweede Santa Claus uit 1985, als kind veel gezien stond op videoband.

Heb je ooit een witte kerst gehad?
Nee zo oud ben ik ook weer niet! Officieel was de laatste in 1981, sneeuw die er al lag telt niet mee maar dat heb ik wel meegemaakt.

Waar ga je (meestal) heen met kerst?
Omdat ik geen ruk om kerst gaf heb ik heel vaak gewoon gewerkt, groot voordeel van onregelmatig werk. Voor die tijd toen ik de domste opleiding ever deed, dierverzorging in Maasland, moest ik 2 weekenddagen de dieren gaan voeren. Als je het met kerst deed hoefde je maar 1 dag, makkelijke keuze. De dag dat ik ze ging verzorgen realiseerde ik me dat alle ganzen verdwenen waren. Die kwamen normaal wel aanlopen als je ze riep maar nu niet en ik kon ze ook niet vinden. Na heel wat zoeken en met het bakje schudden heb ik uiteindelijk de boer die bij de school hoorde maar gebeld. Het eten ’s avonds smaakte heel wat minder.

Wat vind jij niet kunnen met kerst?
Winkels die open zijn.

Wat voor outfit draag jij met kerst?
Dikke kans van een relaxepants, dikke trui, huissokken en sloffen.

Welk kerstliedje is je favoriet?
Argh er zijn zoveel van die zeikbek-kerstliedjes of van die blèr wijven of van die kindjes hartstikke leuk en hup naar bed ermee. Toch zijn er wel kerstliedjes die ik graag hoor. Gaudete van Libera draai ik het hele jaar door. God rest you merry Gentleman vind ik prachtig liefst met koor en orgel of Loreena McKennit. Ik hou overigens ook van moderne kerstliedjes maar door wat ik thuis hoorde heb ik ook een grote voorliefde voor klassiek overigens draai ik al dagen de epische kerstmix van Two Steps From Hell. En kan je hier mijn kerst op het af te leren YouTube mix luisteren. Heb je een stuk of 15 nummers.

Weet je alle namen van de rendieren van de kerstman?
Vixen Rudolf en daar blijft het bij. Ik heb niet specifiek iets met de kerstman daarbij hebben zijn rendieren hun hekwerk nog. Mannetjes rendieren verliezen hun gewei voor de winter en dus zijn de rendieren van de kerstman vrouwtjes en kloppen die namen niet.

Wanneer komt de boom de kamer in en hoe lang blijft ‘ie staan?
Dit jaar was de boom er al voor Sinterklaas en ik denk dat we dat als traditie gaan houden. De boom blijft minstens 5 weken staan en dat gaat ze de tuin in.

Naar welke tradities van de feestdagen kijk je uit?
Ik heb al uitzicht op de kerstboom en kerststal. Daarnaast vind ik het heerlijk een kerststallenroute te rijden en kijk ik graag Santa Claus de film uit 1985.

Is je kerstboom echt of nep?
Echt. Een echtlijkende plastic nepboom komt er hier niet in.

Wat is je favoriete eten/lekkers van de feestdagen?
Ik denk met liefde terug aan de kip die mijn oma aanbraadde en vervolgens aan het spit reeg.

Vind je cadeaus geven of ontvangen leuker?
Geven, vooral als je echt het goede cadeau kan geven. Iets wat bij iemand past kopen is zo makkelijk niet.

Welk kerstcadeau was de leukste die je ooit gekregen hebt?
Ik heb nooit cadeaus gehad met kerst! En nee dit is geen subtiele hint, ik vind kerst persoonlijk meer een periode van bezinning, van tot elkaar komen en cadeaus hoeven daar niet zo nodig bij.

Waar zou je het liefste de kerst/december doorbrengen?
Thuis met hier en daar een dagje weg. Maar ik snap dat mensen alle verplichtingen uit de weg gaan door een warm eiland of een piste op te zoeken.

Wat maakt de feestdagen speciaal voor jou?
Ik vind de lichtjes overal erg mooi, ook de winter openstelling van parken waardeer ik enorm en natuurlijk het kerstverhaal wat in veel dorpen hier in de vorm van een kerststal wordt verteld. Ik ben niet in die mate gelovig dat wat de Bijbel zegt waar is, wel geloof ik dat mensen zoals Jezus en later Sint Franciscus mensen wat probeerde wat bij te brengen. Ik kan enorm genieten van een beetje prutsen met kerstlichtjes en ben heel blij met onze tweede kerststal in mini Mariagrot die buiten te bewonderen is en sinds een korte tijd ook echt bij dit huis en de grond hoort. Voor de rest vind ik het heerlijk om een kerststallenroute te rijden en vooral te genieten van elkaar.

Meest memorabele kerst/december herinnering?
Kerst bij opa en oma, de hele dag ons ding doen en dan in relaxepants op tuinklompen naar opa en oma om aan te schuiven. De tafel stond praktisch naast de nep kerstboom, opa stopte de boom met kerstballen en ornamenten en al weer in de doos. De ornamenten hebben het overleefd want ze hangen bij m’n vader in zijn echte boom.

Zalig kerstmis

23 reacties

 • Hilde

  Pfew…hier moet je toch even voor gaan zitten om deze helemaal tot op het einde te lezen. Ik hou nu wel van kerst met alles erop en eraan dus all the way ?. In de eerste plaats omdat het met mensen is die ik ook gewoon graag heb. Dat maakt het ook spontaan en ongedwongen.

 • Evi

  Leuke tag en post om te lezen :) Kerstavond vind ik wel fijn om te vieren, want dat is met mijn ouders en broers. Maar al die familiefeesten daarna, dat hoeft eigenlijk niet voor mij.

 • Deborah

  Oh wauw het is een vol blog geworden met de kersttag. Ik vond hem leuk om te lezen. Misschien dat ik hem voor volgend jaar van je over ga nemen. Dan laat ik je reactie met: “ik ben allergisch” ook gewoon staan hihi.

 • Nicky

  Wat leuk om te lezen! En hé! Jij kent Loreena McKennit! Dat hoor ik niet vaak. Bonny Portmore is favoriet hier. Ik had ook altijd een hekel aan Kerst maar ik ga het steeds leuker vinden. Misschien omdat die Kerst op de IC van het VU pas echt erg was. Sindsdien ga ik helemaal los met een enorme kerstboom (met rood en goud) en lichtjes op het balkon. Verder rommelen we maar wat aan. Geen verplichte figuren en geen opgedirkt gedoe. Heerlijk!

 • Zo simpel is dan geluk

  Leuk om te lezen wat de Kerst voor jou betekent!
  Ik vind het trouwens ook echt bizar wat kinderen tegenwoordig allemaal krijgen qua cadeautjes. Wij doen overigens ook nooit cadeautjes met Kerst. Vierde het dit jaar ook met mijn beste vriendin en had voor haar en haar ouders wel cadeautjes gekocht waarvan ik echt dacht dat ze bij hen pasten en ze waren er zo blij mee. Dat vind ik echt goud waard. :)

 • iliveformydreams.com

  Mooi juist hoe iedereen op z’n eigen manier kerst viert :-) Wij hebben het dit jaar voor het eerst als gezinnetje gevierd (met cadeaus en lekker eten) en eerste kerstdag vieren wij altijd met de schoonfamilie. Was erg gezellig dit jaar :-) Geen idee hoe de kerst eruit gaat zien als Noa ouder is… Dat zien we dan wel weer.

 • די מריו

  Den Bosch, toevallig heb ik daar familie wonen, maar die komen deze kant op ipv dat ik daar heen ga. Geloven in het nieuwe testament doe ik inderdaad niet, maar van mij mag iedereen het verder wel geloven. Vroeger waren cadeaus toch heel anders dan tegenwoordig. Wij vieren chanoeka, dat is acht dagen achter elkaar cadeaus voor de kinderen, maar dan wel kleine cadeau’s. Dat is toch beter dan al die grotere cadeau’s.
  Een synagoge bezoeken is nog wel mogelijk, maar misschien niet tijdens een dienst.

  Love As Always
  Di mario

 • logbankje

  Door omstandigheden ben ik niet zo in de kerststemming.
  Maar gun iedereen zijn kerstgevoel op zijn of haar manier. Hans

 • Mrs. T.

  Leuk lijstje. En oh die lichtjes: van mooi en subtiel tot de meest afgrijselijke verlichtingen zie je overal.

 • rietepietz

  Kerst heeft alles me sfeer te maken en wordt dus ook wel een beetje beïnvloed door omstandigheden. Het is het fijnst als “gezellig samenzijn” er wel is maar niét omdat het verplicht is.
  Ik deel jouw voorliefde voor zilver met rood in de echte kerstboom . Dit jaar echter wegens het mini formaat alleen rood . Heerlijk die treinconducteur, ik zou met hem mee gedaan hebben en me beklaagd hebben over het stel een bank voor me dat hinderlijk zat te zoenen…. of iets anders;-)
  Fijn dat je nu met Frans de sfeer wél kunt vinden en er van kunt genieten. Dat is al een groot cadeau.
  Het ontroert me altijd een beetje hoe je over je oma en opa schrijft en herinnert me aan een logje dat je schreef toen je oma stierf, jou misschien ook wel,

 • VillaSappho

  Ik kan natuurlijk ook de website van het KNMI citeren, maar daar hebben ze het ook over reeds gevallen sneeuw. Het heeft beide dagen niet meer gesneeuwd en de tweede dag was het ’s middags weg en maar omdat het vroor was de straat een ijsbaan. De gemeente is speciaal komen strooien omdat er al iemand was gevallen (ziekenhuis) en een ongeluk was gebeurd waarbij iemand zich dood reed. Ik ben die dag naar huis gereisd en neem van mij aan dat ik ook baalde dat de sneeuw op zoveel plaatsen was verdwenen. Het was wel de winter met de meeste sneeuw van na 2000.

 • mizzD

  Euhmm ik weet niet of je dat voor jezelf als eis gesteld hebt, dan mag je je wat mij betreft daar aan houden natuurlijk.. maar officieel is een witte kerst een witte kerst in NL als er in De Bilt alle twee de dagen sneeuw ligt, dus tellen die jaren die ik noemde gewoon mee hoor!

 • Naomi

  Heerlijke herinnering, die aan de conducteur. En winkels open vind ik ook niet kunnen. Arme mensen die moeten werken omdat anderen niet gewoon kunnen plannen en hun boodschappen op tijd halen… Lijkt me echt niet nodig.
  Bij ons thuis gelukkig alles lekker ongedwongen met Kerst. Niets hoeft. Ieder doet z’n eigen ding en het is vooral veel gezelligheid, lol en herrie. Kan gerust gebeuren dat er een paar sjoelen, dat er één een dutje ligt te doen en wat anderen zitten te kletsen. Allemaal prima. Precies zoals wij het graag hebben.

 • Rianne

  Mooie foto’s.
  Altijd prettig om te lezen dat er meer mensen een nuchtere kijk op kerstmis hebben.
  Cadeautjes met kerst heb ik nooit aan meegedaan. Zelfs niet tijdens het jaar in de States. Toen hebben we gewoon Sinterklaas gevierd.

 • VillaSappho

  Een witte kerst is alleen een witte kerst als het die dag is gaan sneeuwen niet als het er al ligt.

 • mizzD

  De laatste witte kerst-jaren waren 2009 en 2010.. hier in het westen tenminste wel En van 2009 weet ik dat ook heel erg zeker want mijn moeder overleed 21 december 2009 en de wagen van het uitvaartbedrijf die haar op zou komen halen kon maar moeilijk bij ons ouderlijk huis komen door de sneeuw, zodat iedereen nog goed thuis afscheid heeft kunnen nemen van ma, gewoon in haar eigen bed.. zelfs m’n broer die in de Flevopolder woont en als een gek gereden had, was nog ruim op tijd. Bij haar uitvaart op de 28e was het nog steeds lastig rijden door de sneeuw.
  Maar misschien was het toen daar bij jullie niet wit? kan natuurlijk.
  Prachtige sfeerplaatjes.. en mooie verhalen, vooral die van die treinconducteur!

 • Karel

  hier totaal geen kerst , vroeger met m’n ouders en broers wel , maar nooit veel gedoe
  ik heb mijn leven lang deze dagen altijd gewerkt , eerst op de boerderij , nadien op Schiphol , dat zijn 24/7 bedrijven , ook met die z.g feestdagen , dus waarom die winkels niet :)

 • Ilona Wielinga

  Wat een mooie plaatjes. Ik ben blij dat wij thuis kerst op onze eigen manier filmen. Ik een comfortabele kersttrui, met Netflix in plaats van kerstfilms die je al minstens 7x gezien hebt en geen tafel vol familie. Ik vind het prima zo.

 • meninggever

  Vroeger was voor ons kerst een kerkelijke traditie. En tussen Sinterklaas en verjaardig kort na de jaarwisseling, zorgde voor geen cadeautjes onder de kerstboom. Het feest zelf was een mix van herdenking rond de geboorte van Jezus en lekker eten naast de boom. Later bouwde het zich wat uit in mijn eigen zelfstandigheid. Nu meer een traditie van vieren met de kinderen en vrienden. Twee dagen zonder gedoe. Beetje bij elkaar zitten, kwekken en lekkere hapjes. Maar altijd weer blij als het achter de rug is. Dat is nooit veranderd….