Op mijn platenspeler: Do They Know It’s Christmas?

Do They Know It's Christmas?

Op mijn platenspeler: Do They Know It’s Christmas?

Do They Know It’s Christmas? van Band Aid is een nummer uit 1984 en is geschreven door Bob Geldof en geproduceerd door Midge Ure. Het nummer werd geschreven naar aanleiding van een televisieprogramma over hongersnood in Ethiopie en werd opgenomen op 25 november 1984 door Band Aid met als doel het geld werven om de hongersnood te bestrijden.

Band Aid
Op mijn platenspeler: Do They Know It's Christmas?
Band Aid was een Britse liefdadigheidsgroep. De naam heeft een dubbele betekenis, want ja het is een band maar tegelijk zijn ze daadwerkelijk maar een pleister op een nog immer aanwezige wonde. Grote namen als U2, Duran Duran, Spandau ballet, Ultravox, Culture Club, Sting, David Bowie en Paul McCartney werkte samen met in totaal 40 zangers, kosteloos mee aan dit nummer. Phil Collins speelt de zo bekende drums aan het begin van het nummer en nam dit in één take op. De bijzondere hoes van de single werd gemaakt door Peter Blake.

Queen
Grote afwezige in het rijtje van al deze grote Britse namen, is uiteraard Queen. Queen had in hetzelfde jaar een grote tour in Zuid-Afrika. Veel landen boycotte het land vanwege de op dat moment nog heersende apartheid. Queen werd verguisd door deze actie en uiteindelijk speelde ook mee dat Freddie zelf in Berlijn zat. Uiteraard haalde hij zijn gram een jaar later toen Geldof Queen opnieuw uitnodigde voor Live Aid.

Do They Know It’s Christmas? stond 5 weken op nummer 1 in Groot-Brittannië, tussen 3 december en 31 januari 1984 werden er in het Verenigd Koninkrijk meer dan 3.5 miljoen exemplaren van dit nummer verkocht. Samen met Live Aid (1985), wat door het succes van Do They Know It’s Christmas?, eveneens door Geldof en Ure werd georganiseerd, brachten samen 150 miljoen dollar op.

22 thoughts on “Op mijn platenspeler: Do They Know It’s Christmas?

 1. Ik heb de lange versie van dit nummer tussen mijn muziek staan. Met de kerstwensen van de artiesten er in. Dan komen er namen voorbij waarbij ik denk ‘oh ja!’. Bananarama. Midge Ure van Ultravox. Holly Jonhson van Frankie goes to Hollywood. En ach… David Bowie…

 2. Wat een gave platenspeler heb je! Het nummer is niet los te denken van kerst.
  Ik herinner me de actie nog heel goed. Zie de beelden die erbij gedraaid werden nog voor me.
  Bij de Engelse bank waar ik werkte, werd besloten geen bedragen in Kruger Randen meer over te maken. Dat was toen wel een statement.
  Triest, maar feitelijk is er weinig veranderd….
  Groene kerstgroet ♥

 3. In de tijd van de apartheid was het not done om daar te gaan optreden. Wie dat wel deed werd achteraf scheef bekeken en soms geboycot. Gelukkig zijn de tijden veranderd.

 4. Je hebt een prachtige platenspeler. Vond iedereen het echt z erg dat Queen in Afrika zat? Is me nooit iets van opgevallen.

 5. Was dat 1984? Hij blijft actueel deze plaat en wat mij betreft hoort hij gewoon bij het kerst répertoire. Hij verveelt mij nog steeds niet.
  Mooie info erbij.

 6. Het mooie van muziek is dat het een verbinding geeft, als ik de muziek hoor geniet ik daar volop van.
  Muziek met een boodschap. Hans

 7. Het blijft een prettig in het gehoor liggend kerstnummer. Opgelost heeft het niets. Het geld zal in het gunstigste geval verkeerd besteed zijn maar misschien ook wel grotendeels in de verkeerde zakken terecht gekomen. Maar de bedoeling was natuurlijk gewoon goed.

 8. en wie is de ” they ” in de titel
  wij spaarden al melkfles doppen om mensen in Afrika te helpen tijdens de hongersnood
  en het is er nog steeds , ook na de bandaid , ongeacht al die bekende namen
  het lost het probleem kennelijk niet op :(

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top