De mooiste kerststallen van Brabant

De mooiste kerststallen van Brabant

De mooiste kerststallen van Brabant

Elk jaar geniet ik met volle teugen van alle kerststallen die in de dorpen in Brabant worden opgebouwd. Dat het er steeds wat minder zijn, wil ik even niet aan denken want ik bezocht er dit jaar zoveel dat ik de tel kwijt ben geraakt. Toch heb ik van het begin een lijstje gemaakt waar ik de mooiste kerststallen van Brabant op heb geschreven. Dus ben je deze kerstvakantie van plan een kerststal te bezoeken, hier vind je de mooiste!

Een mooie kerststallenroute met dieren bezoek Leende, Dommelen, Westerhoven, Bergeijk (Mollenstraat 1), Eersel, Duizel en Hapert in de laatste zijn zeer veel kerststallen maar een tip is het Alexanderhof. In Eersel kun je nabij de kerststal makkelijk parkeren en zijn leuke restaurantjes. De kerststallen in dit rijtje staan allemaal, mits anders vermeld, bij de kerk.

Geen zin om een route te rijden? In zowel de Vleut bij Best en Liempde hebben ze heel veel kleine kerststallen in de voortuinen staan.

Vragen?! mail @liesbethblogt.nl

Sint Jan Den Bosch
Eén van de mooiste kerststallen in Brabant vind ik toch wel kerststal die elk jaar wordt opgebouwd in de Sint Jan van Den Bosch. De kerststal is eigenlijk niet echt is opgebouwd uit mooie poppen en heel veel opgezette dieren. Elk jaar is de kerststal anders en elk jaar is de rij langer met mensen die er willen kijken. Aan de hand van diverse diorama’s loop je een deel van de kerk door en zie je allerlei delen van het kerstverhaal. Het is in principe gratis, maar als je je bedenkt dat al dat werk door vrijwilligers wordt gedaan dan stop je vanzelf wel wat voor de moeite en onkosten in de bus.

Bergeijk
Het was ooit één van de vele maar buurtvereniging de Bosrand heeft nog als enige een kerststal en dat is prima want ze hebben één van de mooiste kerststallen in de omgeving. Inclusief ezel (of leasepony), schapen en geiten en de laatste hebben lammetjes gekregen in de stal! Op gezette tijden is het kraampje bij de kerststal geopend en daarnaast zijn de poppen ontzettend mooi en gemaakt door een plaatselijke kunstenares.

Ezeltjes
Niet alle kerststallen in Brabant hebben levende dieren aan de stal toegevoegd. Het zijn vaak beelden. Maar ben je net als ik dol op dieren bezoek dan deze kerststallen of maak een keuze. In Duizel staat het allerliefste ezeltje! Hij wordt vergezeld van geiten en schapen. In Hapert aan de Alexanderhof staat een hele mooie ruime kerststal met zowel ezel als schapen. In de weekenden en de vakantie kan je hier ook wat eten en drinken. In Reusel op Den Dries heeft de kerststal ook dieren maar mag er niet gevoerd worden. Aaien kan wel. In Waalre staat een hele mooie kerststal waarbij de dieren veilig van een afstandje te bewonderen zijn, behalve ezels ook schapen. In Westerhoven kwam de ezel later, maar inmiddels staat hij er samen met kippen en schapen.

De Vleut Best
Het is maar een gehucht in de buurt van Eindhoven maar elke bewoner heeft één of meerdere kleine kerststallen in zijn raam of voortuin staan. De één nog mooier dan de ander. Ook de kleine dierentuin die er ook te vinden is, heeft een grotere stal met dieren opgezet en grote kerststal nabij de kapel is zeker een bezoek waard. De kerststallenroute is aangegeven met klompen en aan de hand van nummers kan je een fijne route wandelen. Zodra het donker wordt, worden de kerststalletjes verlicht wat de wandeling extra sfeervol maakt. Kijk op de website van De Vleut voor openingstijden van de herberg.

Eersel
De kerststal van Eersel staat middenin het dorp op de markt en heeft wat schapen. Eersel vormt met een aantal dorpen in de buurt de Acht Zaligheden maar is zelf het mooiste dorp. De Markt is op zichzelf al een beschermd stadsgezicht en met de nabijgelegen restaurants is ook niets mis. Mocht je een leuke combinatie zoeken, Kempenmuseum de Acht Zaligheden is een klein museum over de omgeving die de Kempen worden genoemd. De Acht Zaligheden slaan op een periode in de geschiedenis waarbij de militairen in de gaten hadden dat 8 dorpen in deze omgeving eindigde op ‘sel’, achterliepen en allemaal erg arm waren, armzalig dus. Inmiddels is de naam Acht Zaligheden een geuzennaam geworden en zijn de dorpen zeker niet arm meer.

Dit jaar waren de mooiste kerststallen van Brabant vooral degene in Bergeijk, Duizel, Waalre en Oirschot. Maar ook die in de Sint Jan in Den Bosch is elk jaar prachtig. Wil je een aantal kerststallen bezoeken? Bedenk dan dat ze worden opgebouwd door vrijwilligers en ik geen garanties geef of ze er volgend jaar weer staan.

16 thoughts on “De mooiste kerststallen van Brabant

  1. Vrijwilligers sterven en sterven uit. In veel dorpen waren meerdere stallen, in Bergeijk bijvoorbeeld. Nu nog maar 1. Het geloof is tanende wat wel te begrijpen is natuurlijk, maar dat gaat dan ten koste van.

  2. Ik vind het bijzonder leuk! Is het echt zo dat er minder zijn? En hoe komt dat dan?

  3. Ik zei het al eerder, jammer dat het hier in de omgeving helemaal niet voorkomt, maar ik geniet dan maar van jouw foto’s.

  4. Oh nooit geweten dat er zoveel kerststallen zijn die bezocht konden worden.

  5. Heel mooi! En kan ik leasepony alvast ergens indienen voor woord van het jaar? Vind ‘m veel leuker dan boomer;).

  6. Ze zijn een tijdsbeeld, hier in de stad en het naast gelegen dorp zijn ze nog duidelijk aanwezig en dat is goed. Hans

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top