5 redenen waarom een kat het beste huisdier is

5 redenen waarom een kat het beste huisdier is

5 redenen waarom een kat het beste huisdier is

Als ik mensen vertel dat ik 5 katten heb dan krijg ik meestal een verschrikte uitroep en maar zelden een begrijpende blik. Meestal laat ik dan maar even tactisch weg dat ik er vroeger 10 wilde. Dus omdat ik pas op de helft ben geef ik jullie 5 redenen waarom een kat het beste huisdier is.

Schone dieren
Het lijkt wel of ze zich de hele dag door wassen en tenzij ze aan het eten of slapen zijn is dat ook wel een beetje zo. Als je een beetje oplet met welk voer je ze geeft, zul je merken dat ze nooit stinken.

Stress
Uit onderzoek blijkt dat katten met hun gepurrr en gefoezel je bloeddruk verlagen en ook je stressniveau. Katten zelf kunnen ook niet goed tegen herrie, ruzie en vergelijkbare situaties. Ga bij je kat zitten en je stressniveau zakt. Die gaat ook weer omhoog als ze een levende muis binnen afgeven maar das een ander verhaal.

Sociaal
Daarnaast blijkt uit vergelijkbaar onderzoek dat katteneigenaren beter uit een depressie komen en sneller genezen van een gebroken liefde. Katten vangen hun personeel op. Als ze zin hebben. Het zijn sociale dieren die in de buurt zijn maar ook goed alleen kunnen zijn.

Alleen zijn
Katten kunnen prima een paar dagen alleen blijven. Als ze hun eten en drinken in ruime mate hebben kun je ze makkelijk alleen laten. Soms zijn ze enigszins gepikeerd als je terugkomt en willen ze niets van je weten, maar ja eigenlijk hebben ze je dan gewoon gemist.

Grappig
Hoewel er genoeg mensen zijn die een dolle bui niet kunnen waarderen, vind ik het na al die jaren nog steeds prachtig als Doezel opeens een dikke staart en schotelogen heeft. Katten zijn niet alleen grappig maar ook fotogeniek, iedereen probeert foto’s en filmpjes van zijn of haar kat te maken. Met als gevolg een heerlijke onuitputtelijke bron van geweldige kattenmomenten.

Voor de rest is je kat ook een griezelig bazige dictator die je ’s nachts wakker maakt, naar je blaast omdat hij een ochtendhumeur heeft of dwars over je heen loopt omdat je zogenaamd op haar plek ligt. Maar ja die dingen passen beter bij 5 redenen waarom de kat niet het beste huisdier is.

27 thoughts on “5 redenen waarom een kat het beste huisdier is

 1. Ik ben meer een hondenmens, altijd al geweest. Maar ik ben, ondanks dat, als een blok gevallen voor de rode kater van Vriendje-lief. En die liefde is wederzijds gelukkig. We vinden elkaar ge-wel-dig! <3

 2. Helemaal eens met deze argumenten. Wij hebben er twee en we zouden ze voor geen geld ter wereld willen missen.

 3. Ik snap dat Doezel kan wel ff alleen maar ik ga niet meer op vakantie nu ik er 5 heb.

 4. Ik heb sinds ik mezelf woon (vanaf mijn 20e) tot aan 2004 altijd een kat of katten gehad. Maar ik vond het altijd een ramp om ze onder te brengen tijdens vakanties. Ze thuis laten vond ik teveel je probleem bij een ander neerleggen plus het feit dat je eerst je huis mocht gaan poetsen als je thuis kwam. En ze naar een pension brengen was soms echt een ramp (tenzij je echt een goede had). Kost ook wel wat, maar goed.
  Nu sinds 2004 geen huisdieren mede omdat ik hele dagen werk en nu in het weekend ook zelden thuis ben. En ik heb gemerkt dat katten het toch niet leuk vinden om de hele dag alleen te zijn. Ik kan het ze gewoon niet aandoen. En ik twijfel nog of er een kat komt als ik stop met werken.

 5. Helemaal met je eens hoor, het zijn de beste huisdieren die je kunt verzinnen, tot je er allergisch voor wordt (zoals ik) en dan ga je gewoon dat beste huisdier na jaren nog missen……..
  Ik heb ook nooit meer een ander dier in huis genomen, want tegen een kat kan niets op :-)

 6. Wij zijn nooit katloos geweest. Vanaf de prilste jeugd. Dus ook na ons trouwen was er een kat in huis. Dat werden er op enig moment zelfs drie. Heerlijke dieren die het huis tot een thuis maken. Die op je schoot komen liggen, snappen dat je verdriet kunt hebben of pijn. Waarmee jij ook van kitten tot dood alles meemaakt. Soms gaan ze heeel lang mee, een enkele keer zoals ons vorig jaar overkwam, slechts een ruime twee jaar. Ik hoop dat we met onze huidige relatief jonge katten nog even verder kunnen. Omdat ze ons vrolijk maken, liefde geven en zorgen voor sfeer. Extra sfeer. En o ja, wij snappen dat wij personeel zijn……

 7. Wij hadden steeds 1 kat en enkele jaren later hielden we dan een kleintje er van. Dus moeder en dochter. De laatste was moeder en zoon. Helaas zijn alle katten ondertussen heengegaan, de laatste twee op een vreselijke manier. En om die reden hebben we geen poezen meer, ookal mis ik die wel. Het deed te veel pijn om ze op die vreselijke manier te moeten verliezen dat we er nooit bovenop zijn gekomen.

 8. Ik had er ooit drie, nu al weer een aantal jaren alleen nog twee tijdens vakanties

 9. Wat zou het leven zijn zonder katten? Tegenwoordig hebben we trouwens maar één kat, want Ringo is erg eenkennig. Maar ook onze eenkennige kater zorgt voor veel gezelligheid, het is een echte schootkat. De sfeer in verpleeghuizen zou er ook een stuk op vooruit gaan als er een huiskat zou zijn (soms mag dat).

 10. Ben het helemaal met je eens en mijn katten ook, Liesbeth!
  Fijn weekend en lieve groetjes van Anna, Sam en Bram ???

 11. Ik heb er geen en die ene van de buurman vind ik al meer dan voldoende poezenbeest in de buurt. (Ik ben zwaar allergisch voor katten, vandaar)

 12. ook ik heb geen kat , maar weet van bij kennissen en familie dat het meest lieve en zeker schone dieren zijn
  maar 10 , dat zijn er veel hoor :)

 13. Tot 9 maanden vind ik katten leuk. Meestal worden ze een stuk ouder. Steeds inruilen zie ik niet zitten. Dus heb ik er geen. Om dezelfde reden ook geen hond. Heerlijk rustig.

 14. Ik moest eerst katten niet hebben. Had er een hekel aan. Totdat mijn vriends kat een uur lang op mijn schoot zat te spinnen. Ik was verkocht. ?

 15. Ik heb ooit geprobeerd het kattenvoer te declareren bij mijn zorgverzekeraar. Omdat zij wel homeopathische middelen waar géén onderzoek naar gedaan is vergoeden heb ik ze aangeschreven toen er wél uit onderzoek naar naar voren kwam dat katten helpen de bloeddruk te verlagen……inconsequent die lui, niet gelukt. Of je 1 of 5 katten hebt maakt dan ook niet zoveel meer uit denk ik;-)

 16. In het boek “Ratten” schrijft Maarten ’t Hart dat ratten de schoonste dieren zijn. Elk verloren moment wordt gebruikt om zichzelf te poetsen.

  Het scheelt maar 1 letter. Blijkbaar zijn het beiden zeer schone dieren.

  Ik houd het bij mijn vogelspin.

  Diervriendelijke groet,

Comments are closed.

Back To Top