Blogtip: 4 tips om spam reacties te verminderen

4 tips om spam reacties te verminderen

Blogtip: 4 tips om spam reacties te verminderen

Het is het met vlagen maar af en toe heb ik veel last van spam op mijn blog. Steeds vind ik nieuwe manieren om dit probleem aan te pakken en omdat ik de beroerdste niet ben, deel ik in deze blogtip 4 tips om spam reacties te verminderen. Ik werk met WordPress en ben vooral bezig in Dashboard-instellingen-discussie.

Installeer de plugin Akismet
Akismet is een antispam plugin en hij werkt prima want de spam komt niet meer op mijn blog terecht alleen in een spammap. Uiteraard zijn er nog anderen ook maar dit is degene die mijn problemen oploste. Sinds ik Akismet heb, heb ik een extra veldje in gebruik op mijn dashboard. Hij heet “op dit moment”, hier kan je volgen wat Akismet allemaal als spam betiteld. Er staan af en toe reacties in die er niet thuis horen. Hou het even in de gaten dat is wel zo aardig voor je volgers. Je zet “op dit moment” aan door rechtsboven in je dashboard op het tabblad met “scherminstellingen” te klikken.

De reacties op de blog uitzetten
Je kan alle reacties uit zetten, rigoureus, maar dan ben je wel van de problemen af. Eventueel kan je ook een deel van je reacties na verloop van tijd uit zetten. Via dashboard-instellen-discussie ben je in eens van alles af als je het vinkje bij ‘Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen’ uit zet. Dit is per blogpost te overbruggen. Ga naar het typeveld van de desbetreffend blogpost en scroll naar beneden daar staat in het vakje ‘discussie’ ‘reacties toestaan’ zet het vinkje uit en je bent klaar. Zie je het tabblad niet? Ga naar boven rechtsboven nabij je avatar staat ‘scherminstellingen’. Klik het aan en klik bij ‘discussie’ het vinkje aan. Eventueel kan je op dezelfde pagina in plaats van rigoureus, de reactiemogelijkheid automatisch uitzetten bij berichten die ouder zijn dan een x-aantal dagen. Stel je doet 10 dagen, dan is de reactiemogelijkheid bij de blogpost van dag 11, 12 en verder uitgeschakeld. Dit werkt ook als je minder vaak blogt uiteraard.

4 tips om spam reacties te verminderen

Stel verboden woorden in
In spam kom je woorden tegen die je nooit gebruikt op je blog, woorden die je volgers ook niet gebruiken in reacties. Een groot deel van die woorden heb ik inmiddels ingesteld in het vak ‘reacties modereren’. Ik moet een reactie met dat woord eerst goedkeuren. Zo kan het dus zijn dat een reactie van jullie eerst moet worden goedgekeurd. Ik heb mijn naam er bijvoorbeeld instaan. Tip: bedenk bij het instellen dat als je Amsterdam instelt als verboden woord ook het woord ‘dam’ geblokkeerd is.
Er zijn twee vakken je hebt ook de zwarte lijst. Reacties met woorden die hier in staan gaan per direct naar de prullenbak. Ik heb hier IP-adressen van spammers instaan. Ook hier is het oppassen geblazen met woorden. Voor je het weet raak je reacties kwijt. Bij twijfel zet je het in het vak erboven.

Moderen van reactie en link
Het goedkeuren van, modereren dus, kan je voor meer gebruiken. Stel in dat de reactie van een nieuw persoon eerst door jou goedgekeurd moet worden. Na de eerste toelating komen de reacties in het vervolg meteen op je blog terecht. Eventueel kan je het aantal links in reacties ook afstellen. De link tussen naam en email telt niet mee. Ik sta geen enkele link toe, zonder deze eerst goed te keuren.

Dit waren mijn 4 tips om spam reacties te verminderen. Hebben jullie veel last van spam?

25 thoughts on “Blogtip: 4 tips om spam reacties te verminderen

 1. Dat Akismet werkt heel goed, vind ik. Ik heb ook een paar verboden woorden staan. Nu alleen nog wat vaker de spam-box checken.

 2. In het betaalde WP-account dat ik heb is spam geen probleem meer. Ik modereer achteraf. Zij die menen persoonlijke aanvallen te moeten doen (om welke reden ook) gaan overboord. Inhoudelijke discussies ga ik niet uit de weg. Het is een stuk rustiger dan voorheen wel eens was met die spam, dan zat de hele fuik vol. Al een paar jaar vanaf…

 3. Ik heb een gratis WP en daar zit blijkbaar standaard al in. Ik heb nauwelijks spam, heb nu net even gekeken, 4 stuks en het is best alweer lang geleden dat ik de vorige oogst geleegd heb dat waren er toen wel wat meer, een stuk of 14. Een héél enkele keer zie ik de laatste tijd iemand die “gewoon “reageert en me vraagt een mail te sturen omdat men iets voor me zou kunnen doen, dat lijkt me ook een soort spam en daar ga ik dus niet op in.

 4. Toevallig deze week weer drie spamberichtjes. Maar de voorafgaande maanden is het heel rustig geweest,hoewel ik nog steeds met enige regelmaat extra antibiotica aangeboden krijg. Natuurlijk omdat ik zo leuk schrijf… Dan moet je haast wel ziek zijn. ;-)

 5. Bedankt voor de tip! Ik heb wel wat spam, maar alle eerste reacties van iemand moet ik eerst goedkeuren. En reacties die hij als spam aanmerkt, krijg ik niet eens te zien.

 6. Fijn, zo’n overzicht! Ik had al jaren een blog toen ik ontdekte dat je IP-adressen kunt blokkeren. Als ik dat eerder geweten had, was ik véél minder tijd kwijt geweest aan het “screenen” van reacties. :O

 7. Met vlagen staat mijn spambox vol. Gelukkig wordt alles tot nu toe goed tegen gehouden en moet ik bepaalde reacties eerst modereren voor ze te zien zijn.

 8. Voor mij werkt de combi Akismet en de eerste reactie van mensen handmatig goedkeuren op dit moment goed. Toch zijn die verboden woorden ook wel handig, want soms glipt er wel wat tussendoor. Wat ik trouwens nog wel irritanter vind, zijn echte reacties die per ongeluk in de spam terecht komen. Dat had ik laatst met een heel normale en aardige lezer. Gelukkig is dat nu opgelost.

 9. Handig artikel! Ik gebruik zelf ook al lange tijd Akismet. En ja, af en toe maakt ie een foutje, maar over t algemeen is het echt een reddende engel. Net als verboden woorden of gewoon het blokkeren van bepaalde IP-adressen.
  Vind het soms overigens wel grappig om door spamreacties heen te scrollen, want volgens mij heb ik inmiddels elk mogelijk recept voor viagra wel gehad.

 10. Dank voor de tips. Verboden woorden ga ik gelijk maar eens instellen. Ik krijg vrij weinig spam en dat komt eigenlijk altijd terecht in spam, waarna ik het verwijder. Ik krijg wel zeer regelmatig via het reactieformulier spam (met woorden die jij vast in verboden woord hebt staan;)), maar dat komt dan ook gelijk in spam terecht, dus ik vind het tot nu toe meevallen. Ik ben vooral blij dat het niet tussen de gewone reacties en berichten komt.

 11. Een enkele keer last van spam, sinds ik modereer waar ik aanvankelijk niet blij mee was, maar alles went, is het goed te onderscheppen en te verwijderen.

 12. Dat Akismet werkt erg goed.. maar heb de laatste tijd sowieso ook zelden nog spam in de spambox. Geen Amerikanen meer die stukjes tekst kopiëren, waardoor je eerst denkt dat ze je postje echt gelezen hebben.. maar dan merk je al snel van niet hehe. Of lijsten medicijnen uit vreemde landen. Laat maar wegblijven hoor. Ik kijk wel elke dag even in die spambox.. om eerste reacties van nieuwe lezers inderdaad eruit te vissen.

 13. Weinig last en Akismet vind ik ruim voldoende. Dwz ik begin niet aan modereren, desnoods haal ik troep achteraf weg. Het voorste deel van IP-adressen blokkeer ik van vaigrarommel. Die gasten wisselen alleen de laatste cijfers. Werkt goed.

  Ik ken een blogster die aan recapcha (wat een ellendesysteem) en volledig modereren doet. Je reactie verschijnt dan een week later. Scheelt niet veel of ik kap daar met reageren. Punt is dat ze volgens mij nog nooit spam heeft gehad. Beetje paranoia dus.

 14. Ik moet zeggen dat het meevalt. Maar mijn verhaal gaat verder dan alleen maar Askimet, ik heb daarnaast Wordfence geïnstalleerd en nog wat andere zaken die ik niet wil uitleggen en voor de normale blogger niet relevant zijn.

 15. Ja maar dan wordt die als nieuwe bezoeker herkent en moet ik de reactie eerst goedkeuren.

 16. Verboden woorden wist ik ook niet.
  Ik had laatst ook veel last van spam, maar op een log van jaren terug, toen heb ik de reacties ingesteld tot een bepaalde tijd en daarna is reageren niet meer mogelijk.
  Geen last meer van spam. Hans

 17. Bij mij staat Akismet ook op aan, en verder komt de reactie van een nieuwe bezoeker ter moderatie te staan. tot nu toe is dat altijd afdoende geweest om spam van mijn site te weren

 18. daar moet ik helaas ja op antwoorden..

  als je een iemand de toegang ontzegt, krijg je binnenkort wel een reactie onder een ander IP adres…

  bij een vroegere provider- die nu bloggen niet meer ondersteunt-. had ik daar helemaal geen last van..

  groeten

Comments are closed.

Back To Top