De bijzondere schapen van Croy

De bijzondere schapen van Croy

De bijzondere schapen van Croy

Toen ik jaren geleden in Eindhoven kwam wonen, heb ik ze tijdens een rondje fietsen al zien staan. De bijzondere schapen van Croy. Ik had het ras nog niet eerder gezien en sinds kort weet ik dat dat best kan kloppen want er zijn er maar zo’n 60 tot 70 van in Nederland en de helft loopt in Croy. Een gehucht nabij Helmond vooral bekend door het prachtige kasteel.

Wolmerino
De bijzondere schapen van CroyRond 1810 haalde kasteelheer Johan van der Brugghen het Spaanse schapenras Wolmerino naar zijn landgoed. Dit vanwege de niet kriebelende wol die het schaap wel 5 kilo per jaar voortbrengt. Hij was zo dol op zijn schapen dat hij een schaapskooi liet bouwen in Spaanse stijl. Hij kruiste zijn Spaanse rammen met het Kempische Heideschaap en creëerde hiermee een bijzonder schapenras. Helaas verdwenen de schapen na zo’n 100 jaar van Croy.

Tussen de kudde
In 2005 kwam daar verandering in. Twee mannen konden met moeite een tiental schapen vinden om een nieuwe kudde te vormen. Wolmerino’s zoals het schapenras heet, lammeren iets minder vaak als het meer bekende schaap. De bronst daarentegen duurt wel lang en is niet afhankelijk van het seizoen. Inmiddels woon ik dichterbij Croy en fiets er graag en regelmatig doorheen. Zo ook deze keer. Ik had prachtig licht maar helaas stonden de schapen niet zo dat ik daar iets mee kon. En terwijl ik hoopte nog een mooie foto te maken stopte verderop wat later de eigenaar van de kudde bleek te zijn. Deze vriendelijk man vond het geen probleem de stroomdraad naar beneden te houden en met mij naar zijn bijzondere schapensoort te lopen. Dat we door een wei met zijn andere schapensoort moesten, dat was ook voor mij geen probleem. Met het licht nu achter de kudde van 18 ooien fotografeerde ik dit bijzondere ras en kreeg ook even de kans er één te aaien. Hun wol voelt inderdaad anders aan.

De bijzondere schapen van Croy
Iets dichter bij het kasteel stonden zijn 5 rammen. Waar ik altijd gedacht had dat het kasteel privéterrein was, bleek alleen het kasteel niet te bezoeken. Dichterbij komen was geen probleem. Ik fotografeerde de vreselijk fotogenieke rammen en hun kenmerkende horens en nadat ik afscheid had genomen van de eigenaar liep ik nog even de trap van het kasteel op. Van hier is de schaapskooi het beste te zien en wordt ook meteen duidelijk dat de kooi zeer goed wordt onderhouden. De bijzondere schapen van Croy zijn een omweg waard evenals het kasteel. Het kasteel is niet te bezoeken maar de omgeving is zo mooi, dat moet je echt eens zien.

25 thoughts on “De bijzondere schapen van Croy

  1. Mooie schapen die Wolmerino’s. Bij het stamboek van de VSS zijn er zo’n 200 ingeschreven. Maar nog zeldzamer en meer imponerend zijn Racka’s met hun schroefvormige hoorns. Kom daar in Boskant maar eens een serie van maken ….

  2. Prachtige dieren. Prachtige foto’s. En wat een mazzel dat je de eigenaar tegen het lijf liep!

  3. Allemaal de oortjes gespitst …… en de hardloopwedstrijd begint :) Het gewei van de rammen is indrukwekkend en doet een beetje denken aan de horens van de Ouessant.

  4. Wat een heerlijke plaatjes, en ik kende dit soort schapen ook nog niet, dus dat maakt het nog leuker!

  5. mooie serie en uitleg van deze bijzondere schapen soort
    bijzonder dat gebouwtje als je die groot kijkt is het net een gezicht
    die foto daarnaast is helemaal geweldig, mooi koppie horens en oog contact

  6. Schapen zijn sowieso altijd goed.. maar dit zijn wel hele bijzondere! Vooral die ram vind ik er prachtig op staan.

  7. De naam had ik wel eens gehoord (coupeuse geweest) maar het schaap had ik nog nooit gezien.
    Mijn hart maakte ee sprongetje bij het lezen. Ooh wat leuk, het wolmerino schaap. En wat zijn ze mooi de schapen en je foto’s mooi geworden.

  8. De Wolmerino’s schapen is zeker een mooi ras, nog een echte Ram in de kudde.
    Het is een grote kudde geworden, prachtig. Hans

  9. Jaloers makend fijne foto’s Liesbeth. Het loont om even te dralen en te wachten en de juiste toon en woorden te kunnen vinden om toegelaten te worden tot de plaats waar je zijn wilt. Mijn ervaring is (ook) dat een camera vaak tot een praatje aanleiding geeft en dat mensen meestal welwillend zijn. Van Croy had ik niet eerder gehoord en van dit schaap ook niet. Ik ga zeker eens in de buurt kijken!

  10. Een bijzondere foto van die ram, zulke stoere horens en dan die boterzachte ogen, gewéldig!

  11. Een mooi verhaal en mooie foto’s. Alleen had ik ook een foto van het/de kasteel(heer) verwacht.

  12. schitterend Liesbeth , ja dat is een omweg zeker waard
    en wat een geluk dat je deze man net trof :)

  13. Een bijzonder ras zo te lezen. Mooie foto’s van die schapen in een even mooie omgeving.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top