Fotoserie: Onze Willys jeep is klaar voor 75 jaar bevrijding

Een paar maanden geleden alweer reden we ons laatste rondje met de Willys jeep. Niet voorgoed natuurlijk maar wel voor even want de Willys had een grote beurt nodig. Vergeef me mijn gebrek aan technische kennis maar de versnellingsbak is eruit geweest…twee keer. Ik hoor al weken niets dan dingen als lagers, olie, keerringen wat je dus niet als keringen schrijft blijkt. Heb ook veel over giftige verf, prutlagers en niet te krijgen old new stock gehoord. Meer dan genoeg om precies te zijn want hoewel ik heus wijzer ben geworden snap ik er nog geen fluit van. Maar dat hoeft ook niet meer want onze Willys jeep is klaar voor 75 jaar bevrijding!

Was wel even wennen want zolang ik Frans ken reden we met grote regelmaat een rondje met de Willys jeep. Het was tijdens één van die ritten dat een tandwiel in de versnellingsbak afbrak. Nu kan je zo’n stukje wel uit de bak vissen met een magneet maar het was duidelijk na 10 jaar was groot onderhoud nodig.

Overigens moet een Willys jeep regelmatig nagekeken worden je komt er niet met 1 keer per maand olie pijlen. Ik heb te vaak achter zwaar rokende jeeps gereden om te zien hoe het niet moet. In het leger moesten er dagelijks dingen worden nagekeken. Gelukkig is die tijd voor onze dame voorbij. Bij ons mag ze haar oude dag slijten want laten we zeggen zoals het is, ze is de jongste niet meer maar inmiddels snort ze weer als een poesje en kan ze er helemaal tegenaan. Want onze Willys is klaar voor 75 jaar bevrijding en ook voor een mooi ritje op een zomerse dag als vandaag.

Humeurtje
Willys de jeep is alleen nog een beetje chaggo en dat komt door mij. Want toen ze van de steunen af moest, moest ik haar tegenhouden en mompelde ik dat ze zwaar was. En toen Frans een paar keer op en neer reed met haar zei ik hem dat ze stonk. Subtiel was het niet en daarom is ze dus al een poosje niet om te genieten tegen me.

Landingsvelden
De locatie zal voor jullie niet herkenbaar zijn, maar hier op het veld vielen inmiddels bijna 75 jaar geleden de Amerikaanse parachutisten uit de lucht ze hadden als taak het houden van de Sonse brug tot het XXXe corps kwam. Ik hou er over op hoor want ik wilde zeggen, exact weten we de geschiedenis van onze Willys niet dus misschien is ze hier wel aangekomen en uit een vliegtuig geladen. Uiteraard hebben jullie al gezien dat Willys een aanhanger achter zich heeft. De aanhanger ken ik vooral als de plek waar de katten graag slapen want zolang ik Frans ken is die niet van zijn plek geweest. Na een grondige schuur- en verfbeurt ziet die er weer prima uit. Net als de Willys overigens want toen we toch bezig waren hebben we die ook aangepakt.

Stress
Door gebrek aan goede onderdelen, hannesen onder de jeep en te weinig tijd was het hier de laatste tijd niet het gezelligste huishouden zeg maar. We stonden allebei onder spanning. Frans die alle klussen moet doen en ik die hem daar amper bij kon helpen omdat ik niet onder de Willys pas en daar ook totaal geen verstand van heb. Het moment dat we om half 1 ’s nachts de versnellingsbak terug in de Willys hadden hangen en de volgende dag duidelijk was dat het allemaal goed zat, was ook het moment dat we een beetje rust hadden.


Inmiddels zijn we een aantal proefrondjes verder en weten we onze Willys jeep is klaar voor 75 jaar bevrijding!

25 reacties

 1. Je beschrijft precies waarom ik ondnaks mijn liefde voor oude klassieke vervoermiddelen niet kies voor een oudje. Ik kan er veel over vertellen maar niet aan sleutelen. Poetsen gaat me nog net goed af. Dat je een Jeep van die leeftijd met waardering en liefde moet behandelen is logisch. Andere tijden, andere techniek. Toen volstond het allemaal, tegenwoordig zijn we anders gewend. Maar wat een karakter heeft zo’n GP met een aanhangertje er achter….Prachtig! En dan dat huilende geluid….

 2. Ik zag jou ook niet keek volop tegen de zon in. Heb gefietst van net voor Son en Breugel. Wat een feest was het daar rijen dik en al die oudjes prachtig.

 3. Nah, ik heb je gewoon gemist! Al kreeg ik later wel een foto van iemand waar je opstaat. Heb hem via instagram naar je toegestuurd. En heb je echt dat hele eind gefietst??
  Ik vond het een waar feestje bij ons. Erg van genoten. Hopelijk jullie ook!

 4. Er is een opmerking waar i even voor rechtop schiet; de Sonse brug.

  Nostalgische herinneringen komen bij mij boven.
  Toch ben ik nu al weer langer niet in Son geweest dan die paar jeugdjaren die ik daar doorbracht.

  Vredelievende groet,

 5. de foto’s doen me wat denken aan een buurman van me die zijn auto tijdens de wintermaanden tot in detail uitkleedde en weer opbouwde met de nodige vervangen onderdelen. Een gigaklus. Het overschilderen deed hij overigens niet met de kwast maar met de spuitbus :)

 6. mogge Liesbeth
  al in al een flinke klus dus , maar de oude dame snort weer vriendelijk tegen je en stinkt ook niet meer hihi
  kunnen jullie weer mooie ritjes mee maken
  geniet de dag

 7. Hier is de kolonne wagens na de bevrijdingsfeesten al aangekomen in Leopoldsburg.Gaat die kolonne ook verder Nederland in?Wat knap dat Frans alles weer tip top in orde gemaakt heeft.Het weer ziet er prima uit dit weekend dus op met Willy’s jeep naar de bevrijdingsfeesten in Nederland.

 8. Een dame van 75 jaar heeft zo zijn kuurtjes, maar ze is weer helemaal de oude geworden.
  Leuk om de foto’s van de restauratie te zie, er is liefde voor deze oude dame.
  Veel plezier tijdens de herdenking. Hans

 9. Je past dan niet onder Willy maar ik begrijp dat je de verfkwast wel hanteert en o.a. helpt de versnellingsbak erin te hangen. Het zal me niks verbazen of je weet ons over een paar jaar gedetailleerd te vertellen wat er geklust is aan Willy.
  ???

 10. Eerde wel morgen totaan het kamp de parachutesprong en de herdenking. Net terug van een ander feestje en meteen naar bed.

 11. Dat is mooi. Ik hoop jullie morgen te zien al zal het bij zwaaien blijven. En misschien toch tot in Eerde? Of komen jullie zondag nog? Er staan mooie foto’s daar .
  Ga in ieder geval heel erg genieten met jullie drietjes.

 12. Heb in Duitsland als Belgisch onvrijwillig soldaat-milicien ook met deze willy-jeeps rondgereden, zelfs eens met zware mikpunt 50 automatisch afweergeschut aan boord vastgeschroefd… Toen was het teveel veel voor Corneel…de pacifist in mij kon al dat oorlogoverweldigend geschut niet meer aanzien :-)
  Maar kom, al bij al, een leuk benzine zuipend all-terrein is die Willy wel :cool:

 13. Dat zal een behoorlijke klus geweest zijn, met onderdelen die je niet meer zomaar overal kunt krijgen, zou ik denken. Maar fijn dat de Willys er klaar voor is.

 14. En dan loop jij aldoor om hem heen te draaien terwijl hij onder die jeep ligt ! Er zijn huwelijken om minder stuk gegaan. Maar het levert wél mooie foto’s op. Die 2de uit de laatste serie bijv. En wat een geweldige laarzen heeft Frans aan op de 2de foto uit de eerste serie!

Reacties zijn gesloten.