Sneeuw, maar van mij mag het over zijn met die winter
Meuk

Winter

De afgelopen week heb ik voor het eerst, zover ik het me kan herinneren, een pyjamabroek onder mijn gewone kleding gedragen. Voor even voelde het echt als winter, niet de vrolijke laagstaande zon die over sneeuw of ijs schittert maar een vies gure wind die aanvoelt als -10. Wind die spieren verlamt en me zelfs binnen met 2 vesten rond liet lopen. En een sjaal. Maar voor de rest was het niet koud, leek maar zo. Is dit wat we kunnen verwachten als we zo lekker doorgaan met het milieu verzieken?

Zelfs op bed had ik behalve mijn reguliere dekbed, een extra dekbed en een fleecedeken. Uiteindelijk had ik naast mijn pyjama ook nog sokken aan en een 2 liter fles bijna te heet water in bed, bizar. Vroeger sliep ik onder een wollen deken en een laken, de deken kraakte als ik hem van me afgooide. IJsbloemen zag ik deze week ook weer, mooi gezicht maar een lekkere winter is anders. Vriespoten, zo erg dat ik 2 paar handschoenen droeg en nog bevroren klauwen had die ik van pure ellende dan maar onder de kraan hield. De tintelingen haalde herinneringen boven van schaatsen over dik bevroren sloten, warme chocomelk en vaker op mijn bek gaan dan goed voor me is.

Gistermorgen hoopte ik op een echt mooie winterse dag, van het gouden uur en perfecte sneeuw. Maar de grijze lucht dreef me zo mijn warme bedje in. ’s Middags deed ik een klein rondje, de sneeuw lag er niet bepaald knap meer bij en hoewel het niet langer vies guur was, genoot ik behaaglijk van mijn twee broeken, twee vesten, twee paar handschoenen en realiseerde ik me, ik ben eigenlijk wel klaar met deze winter.

IJssterren, maar ik heb genoeg van die winter

23 reacties

 • wily duvel

  Mooie koude beelden !! Die laatste als ‘k mag vragen ?? Hoe is dat gemaakt? val er van achterover !! Mooi mooi! Grts Ps als’k niet mag vragen vergeten we het he ( Grts ne curieuze !

 • meninggever

  Terwijl het best fris was vorige week is het wellicht goed om even terug te gaan naar bijvoorbeeld 1963. Toen was het zo koud dat we echt problemen kende in de warmtevoorziening. Kolen bereikten de handelaren nauwelijks meer omdat alle grote wateren waren dichtgevroren. Op de Amstel reden auto’s, net als op de Gouwzee bij Marken. De Elfstedentocht was echt een heldentocht. Sneeuw, ijskoud (-25 graden) en thuis bibberen in je onverwarmde slaapkamer. Bloemen op de ruiten. Hoezo dubbel glas? De waterleidingen bevroren in de keuken. Ook al zo handig. Kortom, winter was toen nog van een andere orde. Dus nee, geen pyjamabroek, maar gewoon de jeans, wel een dikker vest aan en de kachel gewoon op 19 graden. Prima te doen. Maar ik ben wel blij dat het lente wordt…dat dan weer wel..

 • rietepietz

  Op mijn bed lag hetzelfde als altijd in de winter, mijn 2 seizoenen donzen dekbed. Een pyjama heb ik niet dus kruip ik zo onder m’n donsje, en de verwarming staat als altijd uit in de slaapkamer. De enige concessie die ik deed was dat het raam dicht ging en niet op de kiep stand stond. Voordeel van een iets te hoge bloeddruk denk ik. Ik kom waarschijnlijk wel minder buiten dan jij en zeker niet op de fiets ,dan kan ik best met m’n gewone winterjas toe. ;-)

 • willy

  die tweede foto is wel bijzonder mooi Liesbeth

  koud en zonnig weer, is wel mijn ding

  nu lijkt het wel lente

  groeten

 • Yova

  Ik droeg heel vroeger nog kouder werd. Droeg ik pyjama eronder. Zo koud was het geweest. Vorige week was ook heel koud geweest. Gevoelstemperatuur was toen bij -15 graden. Het wam door de oostenwind. Ik kan slecht tegen kou. Echt niet voor mij. Lente laat maar komen. Ijssteren op de raam is zeker mooi. Toen was het vroeger ook gebeurd op de ramen. Verleden week moesten wij spulletjes over brengen naar moeder. Pfff.

 • VillaSappho

  Ik Spoor weer! Helaas hadden ze hetzelfde idee als ik met die bijnamen. Moet nog een paar foto’s maken in mn stad maar heb geen dagkaart en geen tijd.

 • Hartelijke Hot Hulk

  Heerlijk ijskoud weer was het.
  En nee, dat heeft niets met milieu toestanden te maken.
  In de jaren dat er Elfstedentochten werden verreden hadden we ook te maken met Siberische weersomstandigheden.
  Hoewel ik nog steeds blij ben met het mooie koude weer, prefereer ik toch tegenwoordig 20/25 graden boven nul. ?

 • Hilde

  Gisteren voelde het hier zelfs een beetje ‘warm’ met + 10°C, dat is zomaar eventjes een verschil van 20 graden tegenover vorige week toen het nog makkelijk – 10°C was. Als het echt te koud is, draag ik ook nylonkousen (van die dikke) onder m’n gewone broek en thermo inlegzolen in m’n schoenen. Muts, sjaal en handschoenen sowieso. Bedsokken, een flanellen dekbedovertrek, en warme pyama zorgen dan weer voor een goede nachtrust. Die ijssterren zijn wel prachtig!

 • fietszwerver

  mogge Liesbeth
  en ik maar denken , het valt me nog mee als ik m’n wijkjes liep , oké thermoondergoed aan , maar toch
  ik zal er beter tegen kunnen dan jij , dat zal het zijn
  ja wat brengt de toekomst , meer van deze gure koude wind , of warme zandstormen uit de Sahara

  je leest het niet in Spoor , daar wel veel in over je geliefde stad :)
  geniet de dag

 • Marylou

  Het heeft echt heel koud geweest maar was vandaag op wandel en het was echt zalig vertoeven buiten.Ik zag ook het eerste speenkruid bloeien.Maar als we niets gaan ondernemen krijgen we meer koude en meer gevaarlijke stormen.We kunnen er toch niet blind en doof voor blijven

 • Hans

  Het was dan ook behoorlijk koud.
  Auw tintelende vingers, vooral na sneeuwballen gooien.
  Het was vandaag in Amersfoort net voorjaar, heb er van genoten. Hans

 • Renesmurf

  Ja, het was even koud en nu voelt het heerlijk warm, dat was een zeer korte winter, stelde niet veel voor, en de media maakt het heel ernstig allemaal.

 • Bertie

  Je bent een echte koukleum ☺
  Gister was het al warm genoeg om even buiten te zitten. Geen bewolking, de zon had alle kans. Hier tenminste, misschien niet overal

 • petergreyphotography

  Vandaag was ik aan de wandel, voor het eerst in een week. Ik vond het te koud de afgelopen dagen. Maar vandaag, mannoman, wat een heerlijke dag. Het gekke is dat de kou van nog maar anderhalve dag geleden totaal lijkt vergeten. Op de kanalen en vijvers smelt het ijs bijna zienderogen. Er zijn joggers, kuierende bejaarden, katten op vensterbanken die hun ogen behaaglijk dichtknijpen tegen de zon. Buiten dus, die katten. Nog een paar nachten wat lichte vorst, en dan moet het maar gedaan zijn met de winter. Ik ben het zeer met je eens.