Blogtip: Waarom jij ook een plog moet maken
Bloggen

Blogtip: Waarom jij ook een plog moet maken

Plog, wat fotoblog of picture log betekent, is het delen van een blogpost met foto’s. Lijkt allemaal heel simpel, en laten we zeggen, moeilijk is het niet. Maar er zit meer achter, want waar plog je over, hoe maak je het interessant, moet er tekst bij? Ik vertel je erover in; waarom jij ook een plog moet maken.

Wat is een plog / Wat is ploggen?
Het klinkt een beetje vies, denk er vooral niet teveel overna. Een plog is een fotodagboek. Maar fotodagboek klinkt suf dus ga ik fijn verder met plog. Oftewel een blog(post) gevuld met foto’s.

Wat heb ik nodig?
Iets wat redelijk goede foto’s maakt die je online kan zetten. Ik zou van mijn geloof afvallen als ik zeg dat een telefoon beter is, maar hou in gedachte dat je je dag vastlegd en dat je die camera de hele dag bij je moet hebben. Niet ideaal, maar ik ben het gewend. Voor ieder ander zou ik zeggen, pak lekker je telefoon of lichtgewicht cameraatje en doe je ding. O en wat je ding is vertel ik je hieronder.

Plog van mij:

Fotoserie: Mijn vakantie in foto’s.

Welke onderwerpen?
Ja doe je ding dus. Iedereen is nieuwsgierig naar elkaar. Dus een nieuwe dag in quarantaine is een goed onderwerp. Ploggen kan van veel onderwerpen, zelfs of juist nu je binnen zit. Ik beloof je, je kan elke week over hetzelfde pad lopen en steeds iets anders zien. Denk aan jaargetijden, leg alles van 1 kleur vast. Fotografeer bloemen of fotografeer de voortgang van iets wat je aan het maken bent. Fotografeer een week lang je lunch, plog over 1 dag zelfs als je niets bijzonders gaat doen. Over hoe je werk nu gaat met alle maatregelen. Denk in je niche of er buiten. Maar plog!

Plog ideeën of blogideeën:
Hoe combineer je je werk met kinderen in deze tijd?
Wat is er in je buitenomgeving verandert sinds corona?
Plog tijdens een wandeling (niet tijdens boodschappen blijf zo kort mogelijk binnen!)
Plog tijdens het maken van je diner/lunch/taart
Plog als je naar je familie gaat, ooit ga je de foto’s van die interactie door het raam anders bekijken.
Plog op je werk, als dat kan qua privacy.
Een plog is heel goed voor een kijkje achter de schermen, welke schermen tja dat bepaal jij!

Waar moet je op letten?

  • Denk aan je privacy: In je drang naar zoveel mogelijk leuke foto’s maken, kan je misschien je eigen privacy wel eens vergeten. Het is niet heel verstandig om een foto van je agenda te maken waar in een normale tijd een weekend weg staat of iemands adres die door corona niet thuis is. Dat vind de verzekering wel leuk, want die hebben hard bewijs om de (braak)schade niet te hoeven betalen. Ook de privacy van anderen mag niet in het geding komen. Geen zin om toestemming te vragen? Prima gebruik de foto’s niet.
  • Niet alles aub: Gezien op Fakebook, een smerige poepluier. Ja echt gebeurd en nee daar zitten we niet op te wachten.
  • Maak met tekst het onderwerp duidelijk, niet elke foto heeft tekst nodig (Kind op schommel is dus niet nodig, wel met kind naar de speeltuin)
  • Afwisseling: Om jezelf geïnspireerd te houden en om anderen dat zeker te houden, wissel af.
  • Filtertjes: hoe leuk ze ook zijn, teveel filters maken de foto’s niet beter en je plog dus ook niet. Wel mooie sfeer, geen bergen selfies al dan niet met hondenoren.

Moet ik tekst gebruiken?
Ja en nee. Een korte intro maakt het leuk en doet het goed voor je seo. Maar nee niet elke foto heeft begeleiding nodig. Uiteindelijk moeten je foto’s een verhaal vertellen. Heb je daar moeite mee? Lees dan mijn blog over hoe je een goede fotoserie maakt.

Dus waarom jij ook een plog moet maken:
Een plog maken is niet zo moeilijk, alle foto’s in een blog plaatsen kost wat tijd maar je hoeft niet per se aan tekst te denken dus dat scheelt weer. Je bent lekker met fotografie bezig en behalve dat ik er van houd, zijn veel mensen visueel ingesteld. Het zorgt dat je anders naar je omgeving kijkt, het is heel dichtbij en persoonlijk, maar niet zo lastig als vloggen. Maar het leukste aan een plog is, je kan er alle kanten mee op en ik beloof je foto’s doen het altijd goed.

26 reacties

 • Kakel

  Ik las de titel van jouw blog en dacht: ik móet helemaal niks!
  Ploggen ga ik ook niet doen. Past niet bij mij.
  Misschien eenmalig een foto van mijn besteklade plaatsen (-:
  Een poepluier…hoeveel gekker kan het worden?
  Lieve groet ♥

 • Ilona Wielinga

  Ik vind het altijd heel leuk om te zien wat een ander doet, maar zelf een plog bijhouden doe ik niet. Voor mezelf houd ik wel altijd mijn blijmakers bij en hier maak ik meestal wel foto’s van. Maar de hele dag foto’s maken van wat ik doe is niets voor mij, ik vergeet het de helft van de tijd ook gewoon.

 • Rietepietz

  Volgens mij ben ik een beetje “alles door elkaar”blogger;-) Plaats meestal wel één of meer foto’s maar toch wel in hoofdzaak verhaal waarbij de foto’s, of soms een filmpje, illustreren. Bevalt me prima.

 • Rianne

  Ik vind het leuk om te doen..Foto’s maken en delen met de wereld.
  Qua lezers aantallen vinden mijn lezers het minder leuk… ;-)

 • Wendy

  Tot nu toe heb ik nog maar één keer een plog gemaak, over hoe mijn woning/zoldertje eruit ziet. Daar ging inderdaad best veel werk inzitten maar ik vond het erg leuk om te doen, en te laten zien. Dus dit is een goede reminder om nog eens een plog te maken (en nog een en nog een…)! :)

 • Roxanne

  Ik maakte dit weekend nog een leuk overzicht met de hoogtepunten van ons paasweekend, het geeft ook een stukje positiviteit vind ik. :)

 • AnneMarie

  Oke, als je gaat vertellen hoe het moet en hoe leuk het is zal ik er meer plogs op gaan zetten.
  Ik had een beetje het gevoel een na-aper te zijn maar heb nog wel wat leuke foto’s om te showen.
  Waar ik nog wel een beetje mee zit is het stelen van de foto’s. Niet dat ze nu zo geweldig van kwaliteit zijn maar ik wil niet later een foto door mijzelf gemaakt ergens anders tegen komen.
  Vandaar het verkleinen van mijn foto’s .
  Wat doe jij daaraan?

 • Irma

  Ik heb een plog, maar ik niet het gewoon blog hoor.
  Daar plaats is mijn foto’s die ik gemaakt heb, doe er namen bij van de dieren of vogels.
  Hele teksten schrijven is niet mijn ding.
  Als ik echt wandel heb ik geen camera bij mij, maar wel altijd de telefoon, straks ga ik even met de camera weg, dan zoek ik naar dingen, dat is geen wandelen.
  Groetjes Irma

 • John

  Ik heb vandaag dus een plog online staan en ben dus helemaal hip? :)
  Mijn camera heb ik nooit meer bij. Jaren geleden wel, maar dan ga je boodschappen doen of door de polder en dan dat ding constant bij, dat werd me te veel. Ik neem zelf genoegen met mijn telfoon die prima foto’s maakt :)

 • Audrey

  Ik vind plogs maken op z’n tijd wel leuk, maar ik had niet het idee dat het nu ergens op sloeg. Door jouw blogpost ben ik daar anders over gaan denken. Alleen even kijken of ik niet te veel van mijn woonomgeving prijsgeef. Ik ga er even over nadenken.

  Bij mijn plogs gebeurt het trouwens automatisch dat er vrij veel tekst bij komt. Dat vind ik eigenlijk ook wel leuk, want dat maakt het echt mij.

 • Judy

  Ik wist niet dat het ‘plog’ heette, maar volgens mij is mijn blog dus een plog. Heb ook meestal wel mijn camera bij me. Grappig.

 • Suskeblogt

  Instagram is een ideale plek om te ploggen. Daar staan soms foto die ik niet op mijn WP blog gebruik. Op mijn WP blog plog ik soms ook, maar niet altijd.
  Wel leuke tips.
  Groetjes.

 • Naomi

  Een plog is bij mij iets waar ik veel over nadenk, maar waar ik nog steeds geen actie voor heb ondernemen. Wie weet is dit dan het laatste zetje;). Ik vind het in ieder geval wel altijd heel leuk om te zien bij anderen.

 • Ximaar

  Ik vind plog een phout woord. Hoort dus eigenlijk Phlog te zijn omdat de ph een f voorstelt. Door de h weg te laten verandert de klank. Zelf noem ik het gewoon fotopagina’s. Die maak ik regelmatig. Veel gedaan met fietsvakanties en tegenwoordig met een dagje treinen en wandelen. Ik maak een apart blogbericht met daarnaast een fotopagina. Daar haal ik de zijkolom weg voor meer breedte. Mensen kunnen zo kiezen voor het verhaal of de foto’s of beide. Zelf merk ik in de statistieken dat de helft van de blogberichtlezers niet doorklikt naar de foto’s. Onder de foto’s zet ik vaak een korte omschrijving met bijvoorbeeld een link naar wikipedia of het rijksmonumentenregister als dat zo uitkomt. Ik probeer circa 10 foto’s op zo’n pagina te plaatsen, om te voorkomen dat het een avondvullende diavoorstelling wordt.

  Met carousellen heb ik niet veel. Soms zie je een blog dat hoofdzakelijk wit is met daarop zwarte text. Bij de carousel hebben ze vervolgens gekozen voor een donkere achtergrond. Ik snap wel waarom, maar vind het toch storend. Bij het thema dat ik gebruik kan ik de achtergrond van de carousel ook op licht zetten, maar dan nog vind ik m’n huidige aanpak met fotopagina’s prettiger.

 • Nicky

  Best leuk om te doen maar je moet er wel de hele dag aan denken dat je foto’s maakt. Ik heb er ooit één gemaakt. Die heet heel optimistisch ‘Plog 1’ maar ‘Plog 2’ is nooit gekomen. Ik heb Plog 1 net nog even opgezocht. Toch wel weer lollig om te zien. Er staat nog best veel tekst bij. Maar ja, daar heb ik wel vaker last van. Wie weet komt Plog 2 nog wel een keer.

 • Hans

  Ik combineer foto’s bij het onderwerp in mijn weblog, zo is het ook een plog, maar vind het gezelliger om ze erbij te plaatsen.
  Vaak ga ik de deur uit voor foto’s, soms met de telefoon, dan weer met de fotocemara gemaakt. Hans

 • schrijfselsvanmij

  Ik plog regelmatig, vind het leuk. Heel eerlijk gezegd ben ik af en toe nogal gemakzuchtig ….