Bloggen

Blogtip: Waarom jij ook een plog moet maken

Plog, wat fotoblog of picture log betekent, is het delen van een blogpost met foto’s. Lijkt allemaal heel simpel, en laten we zeggen, moeilijk is het niet. Maar er zit meer achter, want waar plog je over, hoe maak je het interessant, moet er tekst bij? Ik vertel je erover in; waarom jij ook een plog moet maken.

Wat is een plog / Wat is ploggen?
Het klinkt een beetje vies, denk er vooral niet teveel overna. Een plog is een fotodagboek. Maar fotodagboek klinkt suf dus ga ik fijn verder met plog. Oftewel een blog(post) gevuld met foto’s.

Wat heb ik nodig?
Iets wat redelijk goede foto’s maakt die je online kan zetten. Ik zou van mijn geloof afvallen als ik zeg dat een telefoon beter is, maar hou in gedachte dat je je dag vastlegd en dat je die camera de hele dag bij je moet hebben. Niet ideaal, maar ik ben het gewend. Voor ieder ander zou ik zeggen, pak lekker je telefoon of lichtgewicht cameraatje en doe je ding. O en wat je ding is vertel ik je hieronder.

Plog van mij:

Fotoserie: Mijn vakantie in foto’s.

Welke onderwerpen?
Ja doe je ding dus. Iedereen is nieuwsgierig naar elkaar. Dus een nieuwe dag in quarantaine is een goed onderwerp. Ploggen kan van veel onderwerpen, zelfs of juist nu je binnen zit. Ik beloof je, je kan elke week over hetzelfde pad lopen en steeds iets anders zien. Denk aan jaargetijden, leg alles van 1 kleur vast. Fotografeer bloemen of fotografeer de voortgang van iets wat je aan het maken bent. Fotografeer een week lang je lunch, plog over 1 dag zelfs als je niets bijzonders gaat doen. Over hoe je werk nu gaat met alle maatregelen. Denk in je niche of er buiten. Maar plog!

Plog ideeën of blogideeën:
Hoe combineer je je werk met kinderen in deze tijd?
Wat is er in je buitenomgeving verandert sinds corona?
Plog tijdens een wandeling (niet tijdens boodschappen blijf zo kort mogelijk binnen!)
Plog tijdens het maken van je diner/lunch/taart
Plog als je naar je familie gaat, ooit ga je de foto’s van die interactie door het raam anders bekijken.
Plog op je werk, als dat kan qua privacy.
Een plog is heel goed voor een kijkje achter de schermen, welke schermen tja dat bepaal jij!

Waar moet je op letten?

    • Denk aan je privacy: In je drang naar zoveel mogelijk leuke foto’s maken, kan je misschien je eigen privacy wel eens vergeten. Het is niet heel verstandig om een foto van je agenda te maken waar in een normale tijd een weekend weg staat of iemands adres die door corona niet thuis is. Dat vind de verzekering wel leuk, want die hebben hard bewijs om de (braak)schade niet te hoeven betalen. Ook de privacy van anderen mag niet in het geding komen. Geen zin om toestemming te vragen? Prima gebruik de foto’s niet.
    • Niet alles aub: Gezien op Fakebook, een smerige poepluier. Ja echt gebeurd en nee daar zitten we niet op te wachten.
    • Maak met tekst het onderwerp duidelijk, niet elke foto heeft tekst nodig (Kind op schommel is dus niet nodig, wel met kind naar de speeltuin)
    • Afwisseling: Om jezelf geïnspireerd te houden en om anderen dat zeker te houden, wissel af.
    • Filtertjes: hoe leuk ze ook zijn, teveel filters maken de foto’s niet beter en je plog dus ook niet. Wel mooie sfeer, geen bergen selfies al dan niet met hondenoren.

Moet ik tekst gebruiken?
Ja en nee. Een korte intro maakt het leuk en doet het goed voor je seo. Maar nee niet elke foto heeft begeleiding nodig. Uiteindelijk moeten je foto’s een verhaal vertellen. Heb je daar moeite mee? Lees dan mijn blog over hoe je een goede fotoserie maakt.

Dus waarom jij ook een plog moet maken:
Een plog maken is niet zo moeilijk, alle foto’s in een blog plaatsen kost wat tijd maar je hoeft niet per se aan tekst te denken dus dat scheelt weer. Je bent lekker met fotografie bezig en behalve dat ik er van houd, zijn veel mensen visueel ingesteld. Het zorgt dat je anders naar je omgeving kijkt, het is heel dichtbij en persoonlijk, maar niet zo lastig als vloggen. Maar het leukste aan een plog is, je kan er alle kanten mee op en ik beloof je foto’s doen het altijd goed.