Waarom ik van België hou

Waarom ik van België hou

Waarom ik van België hou

Friet, patatten dat is daar cultuur en mensen stoofvlees moet ik nog meer zeggen?

Het is de grens over en voelt als buitenland maar de wc’s zijn er normaal en ik versta nog wat er gezegd wordt ook.

Meestal dan hè want als iemand naar de grond wijst en het over ‘bottiemen’ heeft dan duurt het heel lang eer ik begrijp dat dat over mijn schoenen gaat.

En als we het toch over voeten hebben, ‘je moet niet met je voeten laten spelen’. Je moet je niet voor de gek laten houden betekent dat. Mooi hè.

Ergens nog niet eens zo diep weggestopt heb ik een vijftal cassettebandjes (voor de jongeren retro spotify) en ik weet zeker dat als ik die bandjes ergens mee zou kunnen draaien dat ik elk liedje erop mee kan blèren. En het is niet alleen de liedjes het is ook de afleveringen, ik heb het natuurlijk over Samson & Gert. En stiekem ook over wel van Studio 100 want ik heb pasgeleden nog naar Piet Piraat gekeken en durf mijn vader ook nog wel te bellen over wat er nu weer in de melkherberg gebeurd is. Studio 100 jeugdsentimoment hier maar dit nummer zit echt nog te vaak in mijn hoofd.

Lidl België heeft echt lekkerder brood dan de Nederlandse.

En de benzineprijzen natuurlijk.

Het is ook zo’n lekker taaltje. Ik bedoel ‘ik zie u graag’, toen mijn passen in België nog op 1 hand te tellen waren hebben ik er wel eens ‘gaan zeker?’ op geantwoord. Maar het bleek gemeend.

Overigens vind ik de uitspraak van bepaalde woorden hilarisch. Dingen vatten bijvoorbeeld vuur. We snappen elkaar maar we zeggen het anders.

Toen ik nog in Valkenswaard woonde fietste ik eens een rondje door de natuur daar. Mijn topografische kennis is ruk en dus zag ik opeens zo’n typisch Belgisch naambordje. Kak hé hoever ben ik niet van huis? 8 kilometer ik was 8 kilometer van huis en dit is uiteraard voor de tijd met slimme telefoons en mappen.

Wafels, ik moet die dingen uit een verpakking niet. Maar ik heb meer dan eens een trein laten schieten op station Antwerpen omdat ik een wafel wilde. Of friet met Belgische mayo die gewoon lekkerder is. Of omdat ik nog naar de mini Delhaize moest voor mattetaartjes en honingontbijtkoek.

Nou ben ik al een tijdje importbrabo en Bourgondiër van nature, maar hé daar kunnen ze dat stukken beter.

Amai:-)

En chocola. Als we het dan toch over lekker hebben. Ik ben eens meer dan een jaar met chocola gestopt (stom ik weet het) en in Brugge in de kelder van het chocolademuseum werd getoond hoe bonbons gemaakt werden. En toen werd er uitgedeeld, iedereen stak die bonbon in een holle kies en kuierde weg maar ik stond totaal aan de grond geplakt van intens geluk met tranen op mijn wangen zo lekker. De kok stond vlak voor me te genieten van mijn genot. Mooi weekend.

Het is vanuit Nederland ook onmogelijk om de Belgische grens te passeren zonder dat te merken met die betonplaten, het heeft wel iets. Behalve die wegomleggingen na 3 van die bordjes is omleggen wel iets wat ik wil.

Op kot gaan klinkt toch veel beter als op kamers? Die benaming is echt realistischer.

Net als alé en kringwinkel maar niet alles hè door sommige uitspraken is mijn goesting vlot weg.

Belgen zijn vriendelijk of toch in ieder geval in mijn gezicht.

Heb eens een Vlaams vriendinnetje keivrolijk voor haar verjaardag gebeld, ochja dat is vandaag. Nou zeg zo erg is het ook weer niet om 22 te worden toch? Naamdag is dat? Je zou technisch gezien 2 keer jarig kunnen zijn in België, hoe mooi is dat? Wacht ik haat mijn verjaardag, schrap dit maar.

Dat je 53 keer je wachtwoord zit te typen op een Belgisch toetsenbord en er dan achter komt dat die toetsen op de verkeerde plek zitten. Rare e-mails heb ik toen gestuurd.

Maar ik hou vooral van België omdat ik niet meer op de grens hoef te letten, me weer mag verbazen over de huizen, voorraden weer aan kan vullen en weer legaal een beetje van het buitenland mag genieten terwijl ik vanavond weer gewoon thuis slaap.

28 thoughts on “Waarom ik van België hou

 1. Als rasechte Belg kan ik je treffende omschrijving, van ons, Belgen,alleen maar positief onderstrepen :-)
  Wij gebruiken bottekes, soms bottinekes of bottinnen. Als we kortaf doen, zeggen we: Waar zijn die botten ? :-)
  Tegen gummie laarzen zeggen we : Katsjoe botten :-)
  Belgen en Hollanders…We vormen een uniek paar vind ik :-)

 2. IK ben er diverse malen geweest. Van Brugge tot Luik. Mijn ouders hadden er in de jeugd al een voorkeur voor om (liefst illegaal) de grens over te steken en dan naar Verviers of zo te rijden voor een bakkie koffie. Ik snapte dat nooit zo goed. Nu beter. Heb het daar altijd naar de zin gehad. Het verkeer overigens een drama. Files en rommelige wegen, geen duidelijke bewegwijzering (vooral op weg naar Parijs indertijd een rampenplan) maar wat een lekker eten, lieve mensen vaak, en gemoedelijkheid. Ik kan het met en bij de Zuiderburen prima vinden. Zelfs in het Franstalige gebied. Overigens zijn de stripboeken er schitterend ook en kan ik me op ander hobbygebied ook aardig vermaken daar….

 3. Omdat ik er te ver vandaan woon kom ik er zelden, alleen al voor de benzineprijs zou ik er wel wat dichterbij willen wonen. Om patat geef ik te weinig om daarvoor te willen verhuizen, ik eet het zélden en de wafels ken ik niet, de chocolade wél maar daar zou ik té veel van eten ,dus blijf ik hier wonen.
  Voor zover het het niet Frans sprekende deel betreft vind het taaltje ook erg leuk, zó grappig dat mijn huishoudtrapje daar een “plooiladdertje” is.

 4. Als dit geen mooie ode is aan ons Belgenlandje…. :-) :-) :-)
  We zijn toch zo dol op die Nederlanders ook al hebben we boeken vol met moppen over hen.
  Anderzijds vinden wij Nederland een prachtig land waar het gevoel van weidsheid en het gebrek aan prikkeldraad (schrikdraad voor jullie) veel groter is. Ik doe er graag een bakkie (een tas bij ons) koffie.
  Belgische groetjes,
  Rudi

 5. Ik woon op een kilometer of 10 van de grens en we hadden veel Belgen in dienst. Op een gegeven moment merk je het niet meer en vermengt zich alles. Tanken over de grens is nog steeds super…

 6. We wonen te ver van België om er regelmatig te kunnen zijn. Jammer want de patat en wafels daar is echt heerlijk.
  Tijdens onze reizen zaten er regelmatig Belgen in de groep. Gezellige mensen, de taal was heerlijk om naar te luisteren. Gek genoeg ga je al snel mee doen met hun taal wat ik dan ook weer genant vond want wij zijn echt geen belgen.

 7. Ik hou ook van Belgie. En van Belgen. De taal, maar ook de rest. Ik heb iemand ooit Vlaams horen omschrijven als ‘melted Dutch’. Dat vond ik een heel mooie.

  Ik heb ooit eens gesolliciteerd in Belgie. Moesten we daar wat opdrachten maken ter plaatse ook. Toen kwam ik erachter dat de toetsenborden daar anders zijn… Gelukkig kon iemand voor me instellen dat ik met blind typen toch mijn normale toetsen kon gebruiken.

 8. Ik heb een paar jaar met een Belgse gehokt dus ik hield ook van Belgie. Nog steeds hoor, alleen anders.

 9. Ik woon vlakbij bij België, maar het afgelopen jaar heeft eraan bijgedragen dat ik nog steeds huiverig ben om de grens over te gaan. We hebben wel in het grensgebied gewandeld, maar toen zijn we vrijwel geen andere mensen tegengekomen.

 10. Hollanders die op Brabanders neerkijken? voor het eerst dat ik dat hoor.
  Er was natuurlijk wel héél lang dat vooroordeel dat ‘wij’ de Belgen dom vonden.. en ‘zij’ de Hollanders gierig.. een Vlaamse zei me eens ‘jullie zijn goed in talen.. behalve bétalen!’ Waarna ik zei dat zij ons oude vooroordeel over de Belgen weer eens bevestigde hahahahahahaa!
  Geen flauw idee over wat er ooit in de geschiedenis van onze landen gebeurd is.. vroeger hoorden we allemaal bij elkaar.. en toen niet meer.. hoe dat precies zit weet ik eigenlijk niet hoor haha!

 11. We hebben wel wat verschllen die je goed in de verf hebt gezet wan ik heb vrienden in Rotterdam en we lachen vaak wat af als me samen zijn met ons Belgisch taaltje Ze zijn ook gek op onze frieten en weet dus waarmee ik hen plezier kan doen als ze op bezoek komen

 12. België is een prima land, als weblog vrienden zeer betrokken volgers.
  Hollanders verpesten het wel eens voor zichzelf als ze lopen de schreeuwen in de uitgaansgebieden. Hans

 13. Stiekem weet ik wel dat ‘ze’ ons niet zo mogen. Nederland heeft hun toch overheerst ooit?

 14. Heb wel gemerkt toen ik nog bij een Belgische blogprovider zat en dus praktisch alléén maar Vlaamse lezers had, dat de Belgen zo’n beetje over óns denken als wíj over de Duitsers..! Dus wij kunnen het allemaal wel zo’n koddig volk met hun grappige en sappige taaltje vinden, maar andersom zijn er vélen die ‘den Ollanders’ niet zo heel erg moeten..! :-) Dat verbaasde me wel, want dat had ik niet verwacht.
  Heb verder in die tijd heel wat van dit soort vergelijkingspostjes gemaakt.. het is bijvoorbeeld opvallend hoeveel dingen in de keuken daar nét anders heten.. dat kan je recept tijdens het koken aardig verknallen! En dat de spreekwoorden bij ons heel veel uit de scheepvaart komen en bij hen uit de brouwerijwereld hehe.. logisch!

 15. ik was te weinig in België om er iets over te kunnen weten , fietste er maar 3 x door :)

 16. Wat heb je me hiermee doen lachen, ik begrijp waarom je van België houdt, en je haalt er zo alle pijnpunten uit :-) Maar dat brood hè, dat is hier echt wel lekkerder, zeker weten. Het eten is hier gewoon lekkerder tout court.

  Ik ben één van de weinige Belgen die een hekel heeft aan dat stomme azerty-toetsenbord en altijd het Nederlandse gebruikt :-)

 17. Leuk die verschillen. Manlief en ik hebben er vaak veel plezier mee. Ik ben een Belg en hij een Nederlander. Ik draag dus ook bottinnen!

 18. Het is niet “bottiemen”, het is bottinnen” van bottines.

  Echt hé, ik vind het ook plezant om de verschillen in ons gezamenlijk taaltje te bekijken, zien vanwaar het komt en het toe te voegen aan onze rijke woordenschat … samen.

  En zeg nu zelf: je smelt toch sneller van: “ik zien a geiren” als van “ik hou van jou”.

  ;-)

Comments are closed.

Back To Top