Smartphonehoes
Actueel,  Fietsen

Smartphonehoes

‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.’

Zo luidt het wetsvoorstel wat vanaf morgen ingaat en vooral fietsers moet gaan beschermen tegen het fietsendeweg gebruiken van de mobiele telefoon. Of er nu een nummer wordt opgezocht of daadwerkelijk gebeld, vanaf morgen is het strafbaar en kan je bekeurd worden met een boete van 95 euro. Hoewel ik niet in de handhaving ervan geloof, geloof ik wel in veiligheid en daarom deel ik met jullie de smartphonehoes.

SmartphonehoesVeilig op weg
Telefoongebruik op de fiets heb ik altijd afgeraden. Het verschil is dat vanaf morgen de regering achter me staat. En dat is maar goed ook want iedereen heeft verhalen dat ze al dan niet bijna werden aangereden of daadwerkelijk iets zagen gebeuren. Om veilig op weg te gaan raad ik telefoongebruik helemaal af, toch ben ik ook niet heilig en omdat ik de weg niet altijd weet besloot ik een smartphonehoes aan te schaffen.

Tips
De ene hoes is de ander niet bemerkte ik jaren geleden al. De mijne komt van Action en kostte toen een paar euro. Ik verwachtte er niks van behalve dat ik veilig in Arnhem zou komen maar nu jaren later werkt het nog. Helaas is de mijne niet meer te koop. Maar mocht je van plan zijn een smartphonehoes aan te schaffen, let dan vooral op deze dingen:
Let op dat de hoes goed sluit en waterdicht is.
Uiteraard moet je je scherm door het plastic kunnen bedienen
Neem een systeem waarbij je telefoon makkelijk los kan halen, maar niet zo dat je telefoon makkelijk te stelen is. Ik kan de hoes makkelijk losklikken maar daarvoor moet je wel onder de hoes een knop inknijpen, het systeem eronder zit om mijn stuur heen en is vastgeschroefd.
Probeer de smartphonehoes vooral uit voor je hem koopt. Ik kan er geen losse accu bijstoppen en hoewel ik nu een bluetooth headset gebruik is het met oortjes ook niet altijd praktisch.

Maar de belangrijkste tip, laat je niet afleiden ook niet door je telefoon in een smartphonehoes, die nieuwe wetgeving is er namelijk voor de veiligheid en die is nog altijd belangrijker dan een dom berichtje.

22 reacties

 • Nicky

  Ik vind het goede regel. Zag vandaag nog een fietsende vader met kind in bakfiets en telefoon aan zijn oor. Kan het dan ook niet laten om iets kattigs te zeggen. Die hoes iswel handig, zeker omdat-ie waterdicht is.

 • Rianne

  In de tijd dat auto en telefoon met elkaar verbonden waren, werd mijn telefoon automatisch geblokkeerd wanneer ik de auto startte. Via bluetooth kon ik wel de telefoon opnemen (nu weer btw). Reed Zoon, dan gebeurde dat ik. Dan kreeg ik, wanneer ik de telefoon ter hand nam de vraag, ben je aan het rijden ja/nee. Klikte ik op nee, werd mijn telefoon ontgrendeld.

 • Rianne

  Ik vind het een prima wet. Heb gisteren alleen weinig gemerkt van ‘geen telefoons meer in de hand’. Ik wandel al jaren tegen het verkeer in, dan zie ik tenminste wanneer een telefoonkijkende fietser op mij afkomt en kan ik zelf aan de kant springen.

  Grappig dat Nicole zegt dat er al veel bekeuringen zijn uitgeschreven. Ik las gisteren nog dat de politie er niet bewust op gaat controleren. Dacht toen nog, dan is zo’n wet een wassen neus.

 • Nicole Orriëns

  Ik hoorde dat er ook al flink wat bekeuringen waren uitgeschreven. Ik vind het echt een hele goede wet, en fijn dat ze ook meteen goed doorpakken.

 • Happy Hulk

  Op mijn Stromer kreeg ik bij aflevering een houder waar ik mijn phone vast op kon plaatsen. Men liet mij ook de USB uitgang zien waar ik mijn phone mee op kan laden tijdens het fietsen.
  Ik weiger het te gebruiken.
  Ik heb de phone in mijn zak van mijn shirt.
  Is ook nodig anders springt de Stromer op elektronisch slot. Blijft via blue thoot nu van slot af.
  Ik hoor nooit de telefoon overgaan mocht ik gebeld worden vanwege windgeruis bij hoge snelheid.
  Als ik ergens stop om evt. een foto te maken zie ik evt. berichtgeving wel.
  Ook in de auto geen telefoon.
  Kwestie van jezelf opvoeden!

 • Ximaar

  Een ander storend mobiel ding heb ik net zo min. En als gediplomeerd zwerffietser laat ik mij de les niet lezen door een navigatieding. ;-)

 • Regenboogvlinder

  Voor op de fiets werd mij op Google Maps gewezen. Ik had één oortje in en de telefoon in mijn mandje.
  Ik vind een hoesje op de fiets juist nog verleidelijker dan als de telefoon in de zak blijft. Hopelijk wordt er gehandhaafd.

 • John

  Ik heb een app op mijn telefoon waardoor iedereen die me een bericht stuurt een berichtje krijgt dat ik aan het verkeer deelneem. In de auto kan ik mijn spotify muziek gewoon streamen zonder mijn telefoon ook maar aan te raken.

 • VillaSappho

  Een klaptelefoon kan er ook in. Ik gebruik dat ding vooral voor m’n navigatie.

 • natuurfreak2

  Terwijl we auto rijden of fietsen moeten we ons aan de kant zetten want veiligheid gaat voor alles

 • Karel

  allemaal mensen die geen boete zullen krijgen zoals ik het lees :)
  ja het is daar een prachtig gebied , zo op de rand van de grote rivieren en zeg maar de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug
  en ik hoop dat jou rug snel is hersteld en je weer kan genieten van het fietsen

 • RenéSmurf

  Ik snap sowieso niet waarom mensen naar een scherm willen kijken. Zeker niet als er ook iets anders te kijken is. En in het verkeer is dat zeker zo. Mijn navigatie in mijn auto is als ondersteuning en draait het meeste toch om het geluid.

 • Sjoerd

  De smartphone is zo intelligent tegenwoordig dat het eenvoudig moet zijn om hem niet te gebruiken als hij met meer dan 10 km/uur verplaatst wordt. Probleem opgelost…

 • Ilona Wielinga

  Ik kende dit helemaal niet. Telefoon in de jaszak, koptelefoon op, nummers doorspoelen met t knopje van mn koptelefoon en als iets echt zo belangrijk is stap ik af, de rest negeer ik tot ik thuis ben, de wereld draait ook door als ik even niet bereikbaar ben.

 • henk50

  Misschien is het ook mijn leeftijd (bijna 70), maar als ik gebeld word en ik denk dat ik moet reageren, dan stap ik eerst van de fiets af. Appen vind ik ‘zo’ al ingewikkeld op een klein scherm, daar begin ik al helemaal niet aan, boete of geen boete.

 • Karel

  goede tips Liesbeth
  mijn smartphone blijft in m’n zak , moet ik opnemen omdat iemand mij belt
  of dat ik er iets mee moet doen , stop ik de fiets en ga aan de kant staan , werkt prima
  muziek of zo luister ik niet , de oortjes liggen denk ik ergens in een la niet uitgepakt hihi