Trippie: Een rondje kerststallen kijken

Het is de tijd van tradities, we sjouwen bomen naar binnen en in sommige gevallen ook een copieuze hoeveelheid eten maar het is ook een vreemd jaar en daarom was het maar de vraag of we wel een kerststallenroute gingen rijden. De hoeveelheid zeverige zeikregen die hier is gevallen werd mooi op tijd vervangen door een winters laagje en dus stapten we in de auto.

Van Bergeijk naar België
Ik had een lijstje met kerststallen gemaakt maar echt veel nieuwsberichten kon ik er niet over vinden. Ik vroeg me sterk af of dat een goed of slecht teken was, het is in een tijd als deze maar de vraag of ze worden opgebouwd. Gelukkig vond ik positief nieuws over de kerststal in Bergeijk en besloot die als eerste op te zoeken. Bepakt en bezakt met lekkers voor ons zowel als de dieren in de stallen kwamen we dan ook aan bij een rustige kerststal in Bergeijk. Vorig jaar was het kraampje open nu doneerde ik mijn ‘chocomelkgeld’ digitaal en voerde de dieren en vooral het ezeltje. Ezeltjes zijn altijd goed maar deze is specifiek een bezoek waard.

Achter de kerk van Arendonk
We reden verder naar het Belgische Retie het is een lief dorp en zoals de meeste kerststallen wordt deze ook opgezet door medewerkers van de gemeente. De kerststallen staan dan ook bij de kerk of het gemeentehuis. In deze kerststal niet de mooiste poppen maar de schapen en ezels zijn vriendelijk. We verbleven niet te lang in het Belgische en reden richting Arendonk. De naam van deze stad slaat op ‘water’ en hoger gelegen gebied. Oftewel ‘a’ en ‘donk’. Vroeger waren hoger gelegen gebieden voor de rijkeren onder ons en aan het water werd altijd al handel gedreven. De kerststal is achter de kerk te vinden en naast de stal zelf wordt de directe omgeving ook aangekleed met kerstbomen en een bodembedekking. Er staan zowel schapen en een ezel in deze stal maar een groot bord en een hekwerk voorkomen dat de dieren gevoerd worden.

Naar de Mierdes
We reden de Nederlandse grens over waar we afsloegen naar Hoge Mierde, eigenlijk stond deze niet op mijn lijstje maar ach we hadden nog worteltjes en appels over. In het kleine dorp staat op het centrale plein niet ver van de kerk een prachtige foodtruck met kip aan het spit. Maar eerst naar de kerststal. Hier geen ezel maar wel wat schuwe schapen die toch een worteltje aan kwamen pakken. In de kerststal zelf lag de kleine er wat frisjes bij naar mijn idee maar hé in de meeste kerststallen is hij sowieso nog niet gearriveerd. Ondertussen bleef ik aan een gebraden kippetje denken maar ik ken die foodtrucks en dus zoomde ik even in op een foto om te zien dat de prijzen aangenaam waren. En met de laatste gebraden kip togen we naar de laatste kerststallen.

Ook in Lage Mierde lustten de schapen wel een worteltje het nog flink aanwezige ijs gaf aan hoe fris het was en dus bleven we niet te lang staan. We reden naar Duizel waar werkelijk het allerleukste ezeltje van alle kerststallen staat. Ze heeft een grovere vacht en knuffelt graag maar ze is ook heerlijk bokkig als je de schapen in plaats van haar voelt. Met de laatste worteltjes veilig in een ezelbuik gingen we op huis aan om onszelf en onze dieren eens te voeren.

20 Reacties

 1. Echt heel leuk! Volgens mij heb je dat hier nauwelijks, niet met dieren in ieder geval.

 2. Geweldig vindt ik die kerststallen altijd. Jammer dat je er hier in de randstad maar heel weinig tot bijna niet ziet.

 3. Leuk, vind het jammer dat er weinig zijn want dit is toch iets wat juist wel kan..

 4. Nog geen kerststalletje gezien.
  Ook niet naar gezocht:)

 5. leuk om dit te doen Liesbeth

  het leverde sfeervolle prenten op..

  fijne kerstdagen gewenst

 6. Mooi rondje! En ach, die ezeltjes! Zo leuk!

 7. Bij mij in de buurt in Dinxperlo/Suderwick is ook een kerststallenroute van Nederland en Duitsland samen! Erg leuk zo’n route.

 8. Ze zijn mooi! En zo leuk om zo’n route te rijden. Hier in de buurt heb je dat soort stallen helemaal niet.

 9. Kerststallen zijn hier in het noorden dun gezaaid. Toevallig kwam ik gisteren langs een kerststal, een dezeer dagen zal ik er een paar foto’s van tonen. ik denk dat het de eerste kerststal op mijn weblog zal worden in de 17 jaar dat ik al blog.

 10. Zo leuk, al die kerststallen. Ik heb jaren geleden eens met een groep een kerstallenwandeling gedaan in Brabant. Verschillende mooie gezien. Het enige nadeel van die dag was dat we liepen in een soort vliegende sneuuwstorm. Ik weet nu nog hou koud en nat ik was aan het eind.

 11. Ik ben toch blij dat ik weer moet werken met dit soort dingen.

  Love as always
  dimario

 12. Het lijkt me reuze leuk zo’n stalletjes trip, helaas komt dat hier in de buurt niet voor volgens mij.

 13. Leuk trippie met die levende have in de kerststallen!

 14. Ik heb nog maar weinig kerststallen gezien dit jaar, maar ik kom dan ook nergens… Gelukkig heb jij een toertje voor mij gedaan. Mooi om te zien.

 15. Een tijd geleden dat ik nog een Kerststallen tocht maakte. Vond het altijd wel heel stemmig.

 16. Mooi trippie! Hier in het noorden zijn niet veel kerststallen, als ze er überhaupt al zijn. Wacht even… Toch! In de Nieuwe Kerk in Stad is de dag voor kerst een ‘Kerst Walk Thru’, zo spellen ze het, met kerstmuziek en ezels in een stal. Het is beter dan niks, maar voor het echte werk moet je denk ik in katholiek Nederland en Belgie zijn. Gebraden kippetjes hebben we dan weer wel. :-) Ik wens jullie goeie kerstdagen Liesbeth en Frans!

 17. Mooi Liesbeth, leuk om te doen hoor.

 18. mooi ritje maakten jullie , en kwamen toch nog wat kerststal tegen

 19. Ik heb ook een kerststallenritje gemaakt. Maar er waren er bar weinig dit jaar.

 20. Mooi ritje hadden jullie op het programma staan en zo fijn als de dieren present waren
  Warme sfeerfoto’s in deze rampzalige periode

Reacties zijn gesloten, jammer joh!.