Kinderen fietsen niet meer

Kinderen fietsen niet meer

Kinderen fietsen niet meer

Zoals vaker ben ik onderweg naar mijn werk. De locatie is dichtbij twee basisscholen en als altijd is het er druk en overvol. Overal staan ouders op hun kinderen te wachten, opletten doen ze niet en als ik niet oplet lig ik van mijn fiets omdat papa of mama zonder te kijken zijn portier opengooit. Want haast haast, want papa en mama moeten werken, want met al die auto’s is het niet veilig bij het schoolplein. Want dat is het probleem, kinderen fietsen niet meer die stappen in de auto.

Auto’s
Op 5 april kopt de NOS ‘Schoolkinderen fietsen te weinig’, het verbaasde me niet, dat bericht. Het valt me namelijk al langer op. Overal zie je auto’s, bij sportclubs, bij evenementen, bij de supermarkt om de hoek en als het even kan ook bij school. Want kinderen moeten steeds meer ouders willen steeds meer maar lijken steeds minder tijd te hebben.

Vroeger
Kinderen fietsen niet meerVroeger gingen kinderen tussen de middag naar huis waar iemand op hen wachtte. Tegenwoordig blijven ze op school en zijn ze een middag meer vrij. Maar per week zijn dat wel 10 ritjes op de fiets of wandelingen waar een kind verkeersinzicht krijgt die hij/zij nu moet missen. Nu worden die ritten tot 2 per dag beperkt. Dat veel kinderen steeds minder buitenspelen, dat is al langer bekend. Maar ook dat heeft dus als gevolg dat verkeersinzicht achter blijft.

Buitenspelen
Grote kans dat een kind na school niet lekker kan buitenspelen, maar naar opvang al dan niet in de vorm van opa en oma moeten of één of andere sportclub. Waar zo’n soort club vroeger dichtbij was, zijn veel sportvelden buiten de stad geplaatst om ruimte te maken voor huizen. Leuk maar niet ideaal om een kind alleen te laten fietsen. En je zal als ouder maar een uur moeten wachten nee tijd te kort en dus met de auto want dan kan er nog even dit of dat.

Verkeersexamen
Een deel van de scholen in de grote steden doet niet meer mee aan het landelijke verkeersexamen. Ergens dacht ik dat dit een verplicht onderdeel van groep 7/8 was om de kinderen voor te bereiden op de middelbare school waar in de meeste gevallen naartoe gefietst moet worden. In de grote steden zoals Rotterdam wordt dit examen op 50% van de scholen niet meer afgenomen, ook in steden als Utrecht, Amsterdam en Den Haag kampen de basisscholen met dit probleem. Als reden wordt namelijk opgegeven dat fietsen niet in alle culturen vanzelfsprekend is, daarnaast zijn fietsen voor veel ouders een te dure uitgave.

Waarom moeten kinderen fietsen?
Kinderen kunnen hun energie kwijt als ze fietsen, het is een fijne uitlaatklep die ze niet hebben als ze achter de computer zitten. Denk maar aan kinderen die eindelijk vrij zijn van school, die energie die moet eruit en als ze vervolgens in de auto stappen worden ze vervelend op de achterbank. Kinderen alleen naar school of naar huis laten fietsen, de eerste keer hou je je hart vast als ouder, maar het maakt kinderen wel zelfstandig. Naar mate ze ouder worden kunnen zelf naar opa en oma, naar de bibliotheek of voor een boodschap. Het is een proces die verstoord raakt als ze overal naartoe gebracht worden en daardoor niet genoeg verkeersinzicht krijgen.

Conclusie
Kinderen fietsen te weinig, ze zitten teveel achterin de auto waar ze geen verkeersinzicht krijgen en daardoor niet goed en/of veilig kunnen fietsen tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan. Hoewel deze situatie deels door werkende ouders te verklaren is, is het ook niet voor elke ouder vanzelfsprekend dat kinderen fietsen. Kinderen leren fietsen door het te doen en om het goed te leren moet ze nog vele kilometers maken.

19 thoughts on “Kinderen fietsen niet meer

 1. Wij passen ook 1 dag in de week op.
  En Bram gaat 1 dag naar naschoolse opvang.
  Max twee dagen naar het kdv.
  Maar……………
  Dat zijn wel 2 bijzondere locaties die de pappa en mamma van de jongetjes met zorg hebben uitgekozen.
  Namelijk veel buiten, en echt veel doen met de kinderen.
  En fietsen, elke dag!
  En nee, ik ga niet in de verdediging, maar het bestaat nog wel :)

 2. Kinderen worden steeds meer en meer gepamperd. Niet alleen met het naar school of sportclub brengen met de auto. Ik zie het hier om mij heen ook gebeuren. En stoor mij daar mateloos aan. (Steef)zoon ook: ik ga naar de bios met een vriend. Kan een van jullie mij ff brengen?! Say what?!?!

 3. Toen ik nog geen kinderen had fronste ik ook wel eens mijn wenkbrauwen als ik al die auto’s bij school zag staan. Maar nu ik kinderen heb weet ik dat het anders is dan vroeger. Je hebt een deel auto’s van het personeel. Dan heb je auto’s van KDV/BSO. En dan heb je de auto’s van de ouders die hun kinderen brengen….voordat ze naar het werk gaan of voordat ze doorrijden met hun andere kind dat naar een andere school moet of naar het KDV. Dan ga je niet eerst met je kroost op de fiets om vervolgens weer naar huis te gaan en dan de auto te pakken voor het werk. Het is een hele logistieke uitdaging als je bijvoorbeeld drie kinderen hebt. Mijn kinderen konden al vroeg fietsen, voor hun derde jaar, maar om nu te zeggen dat het een ontspannen bezigheid is om met een tweeling van 4 naar de supermarkt te fietsen, neuh. En dan heb ik het nog niet eens over de enorme tijdsinvestering die het kost.
  Wat ik echt zorgelijk vind is dat in de stedelijke gebieden een reden om geen fiets te hebben, het gebrek aan geld is.
  Wel jammer overigens hoor dat er minder gefietst wordt, want voor jonge kinderen geeft het vrijheid.

 4. Bij de basisschool die bij ons op de hoek van de straat staat wórden wel kinderen met de auto gebracht maar de fietsenrekken staan altijd helemaal vol met fietsjes van groot tot klein. Waarschijnlijk woont geen kind verder weg dan 10 minuten lopen maar gelopen wordt er al helemáál niet meer. Lopen is nóg meer
  “not done” dan fietsen.

 5. Het percentage fietsende kinderen ligt op het platteland vast een stuk hoger dan in stedelijke gebieden. ’t is toch dat drukke verkeer hé. Hier is het best druk met fietsende ouders en kinderen als scholen aan en uit gaan.

 6. Helemaal waar, echter in het dorp waar ik woon is het fietsen nog wel deel van de opvoeding :-)

 7. In de jaren 70 bleef ik gewoon over op school tussen de middag. Niks mis mee, ik kreeg voldoende beweging, want na het opeten van de boterhammetjes ging je gewoon buitenspelen op het geweldige schoolplein (of als het regende: spelletje spelen of boekje lezen. Wat ik thuis elke dag tussen de middag gedaan had). Ik fietste nooit naar school, want de school was zo dichtbij dat ik het kon lopen. Het grote verschil is inderdaad wel: de auto en het tijdgebrek dat ouders (denken te) hebben.
  Gelukkig zie ik elke ochtend nog wel heel veel kinderen naar school lopen, vaak met ouders. En ik las juist dat het gebrekkige gymlessen zijn die niet door sportleraren worden gegeven waar kinderen onder lijden.
  Het blijft wel een feit dat ouders op een onmogelijke tijd moeten beginnen op hun werk, als ze kinderen naar school moeten brengen. Misschien moeten we ook de werkgevers er eens op aanspreken dat papa’s en mama’s zonder stress eerst hun kids naar school mogen brengen op de fiets, voor ze naar hun werk gaan. Dat moet toch kunnen?

 8. Liesbeth for PRESIDENT!!!
  Je slaat de spijker op zijn kop!
  Bovendien super gezond voor geest en lichaam.

 9. Jammer is dat, maar toen ik klein was waren er geen auto’s in alle gezinnen en was de fiets het enige alternatief.

 10. Ik heb zelf ook altijd naar school gefietst door weer en wind tot mijn 18de. Dat was zo’n 15km per dag.
  Als de fietspaden niet veilig zijn, dan zou ik in deze gehaaste tijden ook angst hebben om mijn kind te laten fietsen in het drukke verkeer.

 11. Het scheelt erg waar je woont. Hier wordt veel gefietst door kinderen en elke dag spelen ze op straat tot flink laat en zelfs bij rot weer. Eigenlijk veel meer dan ik 50 jaar eerder in het dorp deed. Wet hadden geen computerspelletjes en de TV begon om kwart voor 7. Maar ik puzzlede graag leg, speelde graag met lego en we hadden een racebaan. Bij de scholen zie ik hier volle rekken van kinderen die gelukkig zelf naar school fietsen. Jongere kinderen worden wel langer gebracht en gehaald en gelukkig gebeurt dat veel op de fiets. Het gaat m.i. vooral fout in slaapwijken. Ouders brengen dan het kind naar de school en rijden door naar het werk. Dat gaat om allerlei redenen gehaast. Ook is het zo dat gezinnen kleiner zijn en daardoor is men zuiniger op hun kind.

 12. Ik begin mijn werk meestal om 8u in de morgen. Op de weg naar het werk zie ik wel tieners met de fiets maar geen kinderen. Die zitten veilig in de auto van papa of mama.

 13. Onze kinderen fietsen ook niet meer sinds ze op een ándere en verder gelegen school zitten. Het is er vreselijk druk en de middelste kan nog maar net fietsen. Ik durf niet …
  Maar ik wil wel terug fietsen. Om de redenen die jij aangeeft.

 14. en ik zelfs nog van een oudere generatie
  zie hier in de omgeving het zelfde gebeuren
  maar toch ook gelukkig nog ouders met kinderen op de fiets , en die krijgen van mij dan ook de duim omhoog

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top