
De gevolgen van de hongerwinter kent iedereen, de beelden van sterk vermagerde mensen en hongertochten naar het platteland zijn iedereen bijgebleven. Net als de omgezaagde bomen en gestripte huizen, de winter van 44/45 is berucht en bekend, maar hoe ontstond de honger winter?
Toen in 1944 de geallieerden Nederland bereikt heerste een jubelstemming in Nederland, het land werd deels bevrijd maar Operatie Market Garden mislukte en liep vast in de Betuwe. De hongerwinter was een direct gevolg van Operatie Market Garden. De Nederlandse regering in Londen vond het een goed idee een algemene treinstaking door te voeren. Nog best een flinke klus om 30.000 man spoorwegpersoneel onder te laten duiken. Er zou na 17 september 1944 tot na de bevrijding geen trein in Nederland meer rijden met Nederlands personeel.
Toen Market Garden mislukt bleek, bleef de staking en rijkscommissaris Seyss-Inquart besloot alle voedseltransporten per schip naar West-Nederland te blokkeren om de Nederlandse regering te dwingen de staking te beëindigen. Duitsland heeft overigens kolen aangeboden in ruil voor de beëindiging van de spoorwegstaking, de Nederlandse regering en geallieerden hebben dit geweigerd. Het had natuurlijk een goed idee geweest die staking op te heffen maar daar zag de Nederlandse regering niets in, in feite was die regering dus mede schuldig aan de Hongerwinter!
Onterecht is er een beeld dat alleen de mens zelf zichzelf en het gezin kon redden door ‘de boer op te gaan’. De zogenaamde hongertochten waren zeker niet de enige manier om voedsel te bemachtigen. Alle organisaties van buurthuis tot kantoren gingen in de voedseltransport omdat de centrale overheid daar kennelijk niet toe in staat was.
De nazi’s hadden zelfs aangegeven dat het stoppen van de staking geen gevolgen zouden hebben. Nu is dat natuurlijk nooit te controleren maar uiteindelijk hadden zelfs de nazi’s genoeg van de problemen in het westen van het land. De winter in 44-45 was dermate slecht dat november 20 dagen regen kende en het daarna 2 maanden vroor. De Duitsers besloten voedsel vanuit de rest van Nederland naar het westen te laten transporteren door schepen. De scheepvaart was eerder als strafmaatregel stilgelegd, vervoer over de weg was onmogelijk door benzinetekort en ook gas en elektriciteit waren afgesloten. De schippers waren onzeker over hun veiligheid en toen ze overstag gingen bleek het IJsselmeer te dicht bevroren om te varen.
De gevolgen zijn bekend, hongertochten, waterige soep en duizenden doden. Nog in juni 1945 stierven meer mensen dan normaal. Ook na-oorlogs baby’s die jaren na de oorlog werden geboren hadden gebreken die te herleiden waren naar ondervoeding in de hongerwinter. Helaas is ook het nut van de staking niet gebleken, de Nazi’s hadden meer ruimte op het spoor en reden zelf.
willy zegt
een periode die wel eens vergeten wordt Liesbeth
groeten
Heidi zegt
Heel interessant, wist ik helemaal niet.
Hier in België hebben de mensen ook honger geleden. Vooral als ik de verhalen van mijn oma hoorde. Moest ze op haar blote voetjes gaan bedelen bij de boeren voor aardappel om haar broertjes en zusjes eten te kunnen geven. Ze was met 13 thuis.
Naomi zegt
Nu weet ik veel van WOII, maar dit wist ik niet precies. Dank voor deze duidelijke blog!
rietepietz zegt
Verhalen over de hongertochten ken ik van mijn vader én van m’n oudere broer en zus. Die broer en zus werden soms enige weken achtergelaten bij boeren die het beter hadden en zich tijdelijk over de kinderen wilde ontfermen. Zelf weet ik daar niets van maar vond bij de spullen van mijn vader wél bonnen voor voedingsmiddelen als je een baby had. Maar ik heb in die tijd duidelijk als peuter/kleuter van alles te weinig binnen waardoor ik als kind te klein en te mager was en kwakkelde.
Matroos Beek zegt
Wat moet dat toch erg zijn geweest. Ik wist niet dat het zo is gegaan. Interessant en wat mooi uitgelegd.
Mijn vader heeft ook honger gehad tijdens de oorlog. Hij en zijn zus vertelden ons dat ze om die reden zo graag een veel aten. Ze hadden iets in te halen.
Peter Grey zegt
Dit wist ik niet. Goeie uitleg Liesbeth!
Jan K. alias Afanja zegt
Een helder verhaal. Mijn ouders en grootouders zaten indertijd gelukkig ook al in het relatief rustige en veilige Fryslân.
Joke zegt
Je geeft ons goede informatie maar wat vreselijk moet dat geweest zijn.
Mirjam Kakelbont zegt
Mijn vader heeft de Hongerwinter in Rotterdam net overleefd. Een broertje stierf. Mijn oma zei: stop een knoopje in je mond, en doe je alsof het een zuurtje is. Kerken verstrekten voedsel maar zaten zelf zonder. Het werd voor veel mensen de hongerdood. Hoe vreselijk moet dat zijn geweest…
Sjoerd zegt
In dat opzicht was het mooi dat Limburg toen al bevrijd was.
Dimario zegt
Je mag zo dankbaar zijn dat je dat niet hebt meegemaakt. Wat een uitzichtloze situatie moet dat zijn geweest voor mensen.
Love As Always
Dimario