Geniemuseum

Geniemuseum Vught

Geniemuseum

Al verschillende keren was ik het museum voorbij gereden, tot ik met Frans in de buurt kwam en hij het bordje zag. We parkeerde de auto en zagen dat het museum absoluut de moeite waard is en daarnaast ook nog goed betaalbaar. Een mooie combinatie voor wat ook een mooi museum bleek te zijn.

De genie is een strijdmacht onderdeel binnen het leger. Zij zijn verantwoordelijk voor het mobiel houden van de troepen, denk hierbij aan het bouwen van noodbruggen. Ook bouwen zij versperringen en zijn zij verantwoordelijk voor de bouw van beschermingsapparaten, bijvoorbeeld om bommen onschadelijk te maken.

Het Geniemuseum heeft een binnen en buitendeel. Binnen vind je informatie over de genie, personen komen aan het woord en je vind er ook kleding en hulpmiddelen. Buiten vind je een tuin vol materieel. Uiteraard is een deel afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog maar zeker de helft is veel jonger. Veel van de afgedankte en vervangen machines kom je tegen in dit museum. Alle onderdelen worden vergezeld door een bord met informatie. Hier vind je niet alleen wat het is maar ook waar het gebruikt is en hoe.

Het is een interessant museum, ondanks mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog ben ik nooit zo bezig met machines en voertuigen. Toch is dit museum interessant en een bezoek waard. Op het terrein staan grote en kleine machines maar ook versperringen en bunkers. Binnen trof ik een paar vriendelijke mannen aan. Eén ervan vertelde me dat dit pand de voormalige keuken was van Kamp Vught en wees me de appelplaats die achter het museum ligt. Laat je hierdoor niet afschrikken mij was het niet opgevallen. Ik keek namelijk mijn ogen uit en hoop dat als jullie in de buurt zijn hetzelfde besluiten te doen.

Betaalbaar: Ja! €7,-.
Kindvriendelijk: Geen interactieve ellende, wel een speurtocht en genoeg ruimte om rond te lopen en rennen.
Bereikbaarheid: Bushalte om de hoek, OV-fiets op station Vught (15 minuten), snelweg op 10 minuten, parkeren is gratis.
Combineren met: Kamp Vught en Barak 1B of een wandeling door het naastgelegen en schitterende bos.
Voorzieningen: Koffieautomaat (gratis) net zoals het uiterst schone toilet.
Website: https://geniemuseum.nl

Het Geniemuseum Vught beheert een schat aan informatie en machines, bezoek dit zeer betaalbare museum.

5 thoughts on “Geniemuseum

  1. Ik ben dienstweigeraar en zal niet snel in zo’n museum te vinden zijn. Hoewel al dat spul natuurlijk indrukwekkend is.

  2. Dat vind ik altijd een fijne combinatie, na een museumbezichtiging een stukje wandelen. Geen dertien in een dozijn museum zo te zien.

  3. dat waren en zijn mannetjes putters die jongens van de genie
    als je toch ziet hoe ze en snel ook nog bruggen leggen over grote rivieren
    ze verdien het ook om in ere gehouden te worden

Comments are closed.

Back To Top