Fotoserie: De mist in

De mist in

Fotoserie: De mist in

Eigenlijk zat ik heerlijk in mijn stoel koffie te drinken, toen ik zag hoe mooi het buiten was. Wat laaghangende mist, de zon die zich net laat zien en floep ik was onderweg naar buiten. Was eigenlijk van plan een wandeling in de buurt te maken maar al na 10 stappen draaide ik om, haalde mijn fiets en reed de mist in.

Ik dwaalde wat rond op voor mij bekende plekken en reed uiteindelijk verder. Kwam langs de koeien maar sinds ik over ze blogde praten ze niet meer met me. Een eind verderop besloot ik naar het kanaal te fietsen. Het is leuk die mist maar als auto’s met 60 km langs je heen sjezen omdat de gemeente het belang van fietspaden niet erkent, dan vraag je je af wie uiteindelijk de mist in gaat.

Een vrouw die me foto’s zag maken vroeg of ik haar kon helpen met haar camera. Ik sloeg stijl achterover toen ik haar speelgoed zag een seconde dacht ik er hard mee weg te fietsen maar ja eerlijk als ik ben besloot ik haar maar te helpen. Wat is het probleem? Ik krijg alleen maar witte foto’s. ‘Het is mistig’, zei ik. Ze vond me niet echt grappig. Bleek ook niet want al haar foto’s waren overbelicht. Ik wees haar de bizar hoge iso en te lange sluitertijd zei haar dat ze het boekje moest lezen en alle woorden die ze niet snapte moest googelen. Of een cursus moest volgen.

Met nog een paar aanwijzingen ging ze aan de slag en fietste ik verder. Hier en daar piekte de zon door de mist en terwijl ik me omdraaide zag ik opeens een oranje met blauwe vogel. Wat is dat voor discoding…joh dat is zo’n…Ik belde Frans die zei IJsvogel. Oja zo heet ‘ie, nooit eerder gezien maar ja eer ik van mijn fiets af was, was die kleine schoonheid alweer verdwenen.

Ik draaide van het kanaal af, het licht was er minder mooi en het was er ernstig fris. Ik reed langs diverse stinkende varkensstallen en daarna een onbekende weg in. Boerderijen afgewisseld met kasten van huizen maar het was er rustig en vooral minder guur.

Ik reed een dorpje door om het bos verderop in te kunnen fietsen, hoewel ook fris, wel mooi met het flets zonnetje. Maar eenmaal de weg over werd de mist dikker en dikker en verlangde ik naar een muts over m’n oren. Ik draaide een ander pad in en reed tegen een muur van mist aan. De zon komt hier voorlopig niet door en om een beetje veiliger te zijn reed ik met licht aan. Was niet de enige, een mountainbiker kwam het bos uit, had een flinke smak gemaakt zei hij, maar zijn licht deed het nog. Ik snap die hobby niet. Ik fotografeerde en terwijl ik het bos uitreed zag ik dat de mist hardnekkig zou blijven. Ik kruiste het pad waar ik eerder met flets zonlicht reed en zag nu heel wat minder. Slippery stuff is het, maar ik was tevreden met mijn foto’s en kilometers en besloot spontaan vaker de mist in te gaan.

31 thoughts on “Fotoserie: De mist in

 1. Genoten van je foto’s!

  Mountainbiken is geweldig om te doen.
  Je bent zo een met de natuur.
  Als je de techniek beheerst is het goed te doen.
  Hoewel ik er van genoot, ben ik ermee gestopt vanwege gebrek aan die techniek. ?

 2. Ik ook en ik heb de mazzel dat ik er vanuit mijn huis op kijk. Vorige week zijn ze gesnoeid. Dit paadje is niet mijn uitzicht helaas.

 3. Haha dit is een doodstil fietspad maar misschien moet ik je in de waan laten dat het een grote weg is. Weet nu wel dat hwt effect werkt. Het was mistig, heb de foto wel wat op moeten hwlen, maar stond net naast mijn fiets en hsd een losse lamp op mijn rugzak gemaakt voor de onoplettende fietser. Ik zou mezelf niet in gevaar brengen. Zou hypocriet zijn het staat me nog vers in het geheugen de laatstr keer dat de mist zo dik was dat ik net mijn voorwiel zag en een ongeluk net kon voorkomen.

 4. Prachtig. Vind je vierde foto ook heel mooi, al zou ik je inderdaad tegelijkertijd ook willen toeschreeuwen van de weg af te gaan, gekkie ;)

 5. Ik ga voor de knotwilgen, ik vind dat prachtige bomen. Tja en die ijsvogel, ik was 55 toen ik er voor het eerst een in levende lijve zag. Razend snel, maar oh zo mooi!

 6. Het valt me op dat veel vogelfoto’s ook vogels zikn die op een tak zitten. Als ze dan met een toeter van een zoomlens zitten te wachten dsn heb je wrl een grotere kans. Ik heb er geen objectief voor en ook niet echt geduld.

 7. Wilde eigenlijk zeggen “geen kunst, ik ga zo vaak de mist in met mijn foto’s” maar dat zou weinig eer doen aan jouw werkelijk práchtige mistfoto’s. Die grote eerste foto is een beetje spookachtig, maar zó mooi!

 8. Die ijsvogels zijn razendsnel.. hoe mensen díé op de foto krijgen snap ik niet! Maar er lijken er steeds meer te komen, dus misschien kunnen we straks wat vaker beter oefenen. :-)
  Maar als het niét lukt hebben we altijd nog jouw prachtige mistfoto’s! ;-)

 9. Prachtig, zeg. Ik heb je gemaild maar ik snap me al! Ik moet gewoon gaan! Op de bank locaties gaan zitten verzinnen werkt niet.
  PS: ik zie vaak mooie fotomomenten als ik écht geen tijd heb. Onderweg in de auto of zo.

 10. De eerste foto is prachtig geworden.
  Als foto’s gaat maken, moet je eerst verdiepen in het toestel of automatisch zetten.
  IJsvogels zijn lastig op de foto te krijgen, ze zijn heel snel.
  Nou het is de moeite waard geweest. Hans

 11. Je foto’s zijn in iedergeval niet de mist in gegaan. Zien er schitterend uit. Zag dat Sjoerd je al advies had gegeven over de vogel, dus dat ga ik maar niet herhalen.

  Love As always
  Di mario

 12. ja het zijn weer pracht opnamen , en ik zou zeker terug voor die IJsvogel , maar bij helder weer :)

  ik fietste gister ook bij mistig weer , klaarde af en toe wat op , maar vond de foto’s aardig geslaagd

 13. De kerk vind ik ook heel mooi. Mij krijg je bijna het huis niet uit met mist maar als ik jouw foto’s zie dan is dat eeuwig zonde. Toch maar een keer gaan.

 14. Onthouden waar je die oranje met blauwe vogel gezien hebt. Die zit meestal op een vaste plaats. Kat in het bakkie, gaat zelden de mist in.

 15. Ik vind de mist en de bijbehorende kleine wereld echt vreselijk deprimerend, maar zo op jouw foto’s, met het licht erbij, vind ik het wél heel mooi!

Comments are closed.

Back To Top