Herfst

Herfst

De eerste frisse dagen, de eerste herfstbui en je breekt bijna je nek over de paddenstoelen. Ik, jij, niemand kan er meer omheen het is herfst en het is een mooie. De bomen zijn inmiddels allemaal aan het verkleuren en de eersten zijn al bijna kaal. Ik vind de herfst het mooiste jaargetijde en ik denk velen met mij. Zeker als je ook nog graag een camera vasthoudt.

Al ergens halverwege de zomer ruik ik de herfst, vanaf dat moment gaat mijn humeur de goede kant op. Ik heb namelijk heel, heel weinig met de zomer. Warmte is leuk maar niet in Nederland.
Ik heb al jaren een dingetje met rood en heel specifiek aangevuld met witte stippen. De vliegenzwam is dan ook mijn favo-paddo. Vliegenzwammen hebben zo hun eigen willetje qua omgeving. Maar de tamme kastanje, beuk en eik vinden ze fijn en naar het schijnt de berk ook. De witte stippen op de paddenstoel zijn de restanten van het omhulsel waarin de paddenstoel zit, voor hij goed en wel uit de grond omhoog komt. Met wat regen spoelen deze stippen er dan ook zo vanaf. De paddenstoel komt als een wit bolletje uit de grond op en hoe hoger hij groeit hoe meer je zijn prachtige oranje tot rode kleur ziet.
Het fotograferen van de vliegenzwam is voor mij al jaren het hoogtepunt van de herfst. In de natuur waar ik nu elke dag fiets zijn er genoeg te vinden, toch blijven ze voor mij speciaal. Als kind kende ik ze alleen van vakanties, in de buurt kwamen ze niet voor. Verkeerde grond en bomen weet ik nu.

Toen ik gister het prachtige weer zag kon ik niet langer rustig op de bank zitten. Ik ben met een vaart naar het bos gereden op zoek naar deze prachtige paddenstoelen. Het gouden uur was al hard onderweg toen ik het even besloot op te geven. Terwijl ik een mooi pad fotografeerde zag ik dit stelletje staan. Zonder ook maar een seconde na te denken dook ik op de grond een enkel takje heb ik weggeschoven een paar foto’s heb ik kunnen maken en toen schoot een jolige Labradoodle in mijn beeld. De paddenstoelen lagen om, ik had een hondensnuit in m’n nek maar ik had de foto die ik wilde en daar ging het uiteindelijk om.

Wat een verschil, een week geleden nog 17 graden en een t-shirt vandaag halen we de 5 graden net. Mijn innerlijke bontjas moet er nog éven aan wennen.

17 reacties