De kat hèt gevaar van Friesland

De kat hèt gevaar van Friesland

De kat hèt gevaar van Friesland

Stichting Dier & Recht heeft eind vorige maand een petitie geopend tegen het afschieten van (zwerf)katten in Friesland. Gelukkig mag dat in Nederland niet meer maar in Friesland wordt het goedgekeurd dat jagers katten afschieten ter bescherming van weidevogels. Bron.

De kat hèt gevaar van Friesland
Dat Friesland bekend staat om het vlakke winderige land, dat weten we allemaal. Werkelijk schitterende provincie, maar voor de vogels hoef je er blijkbaar niet meer heen want hun zwerfkattenplaag is dermate groot dat het hèt gevaar is van Friesland, ik dacht eigenlijk dat Twarres dat was maar dat terzijde.
Kan ik ook meteen Tshirojima van mijn bucketlist halen, één van de Japanse katteneilanden, want blijkbaar kan ik het dichterbij huis zoeken in het vriendelijke Friesland want daar is de (zwerf)kattenplaag dermate groot dat ze dieren afgeschoten mogen worden. Uiteraard ben ik volledig eens met de bescherming van de weidevogel, ze zijn ons nationale trots maar in ons land wonen ook 3 tot 4 miljoen huiskatten.

De mens hèt gevaar van dit land
Mensen vinden dat je je kat in de tuin moet houden of liever nog, binnen. Maar heeft diezelfde mens al bedacht dat de weilanden waar de weidevogels (zegt het al hè) hun nesten maken al jaren door de mens worden mishandelt? Zodra de eerste mooie lentedag zich aandient rijden de boeren met grote wagens vol gif over hun weilanden. Elk jaar kijk ik vol afschuw naar de oranje kleurende velden, volgespoten met glyfosaat om de grassprietjes die ze zelf geplant hebben ‘vakkundig’ de nek om te draaien om daar heel gezond ons eten op de planten. Let wel dat gras moet er gedurende de winter op om te voorkomen dat de schadelijke stoffen uit de mest uit het land in ons drinkwater doordringt. Lees die zin vooral nog eens.

In plaats van stevig omploegen is glyfosaat veel effectiever tegen elk levend organisme op dat weiland inclusief het gras. Uiteraard is de vogelbescherming actief, ook zij zetten paaltjes en lintjes, maar daar het vrijwilligerswerk is, is er een grote kans dat steeds minder mensen in de huidige maatschappij tijd hebben om nestjes met eitjes te zoeken. Misschien is het nog te verkopen als een ouderwetse vorm van Pokémons zoeken of is dat ook al weer uit de mode?

Glyfosaat verboden maar hier nog steeds niet
Glyfosaat is al jaren een veelbesproken probleem in de landbouwsector, Luxemburg was het eerste land wat het helemaal verbood, helaas is de uitspraak over het gebruik in Nederland weer uitgesteld, nu naar juli 2023. De partijen konden het helaas niet eens worden gelukkig gaat het ook alleen maar over de gezondheid van mens en dier. En nu ligt Friesland voor mij bepaald niet om de hoek maar ook daar kleuren de velden oranje volgens deze website. Een korte speurtocht vertelde mij dat de eerste velden, buiten Friesland overigens, alweer doodgespoten zijn. De lente en dus het broedseizoen moet nog beginnen tot zover de kansen voor de weidevogel daar en dan hebben we het nog niet over vogelgriep die elk jaar toeslaat in dit land wanneer zijn de weidevogels aan de beurt?

Met het recht katten af te schieten is de kans dat iemands huiskat afgeknald wordt ook aanwezig

Terug naar die gevaarlijke poesjes
Uiteraard ontken ik het jachtinstinct van de kat niet maar met het recht katten af te schieten is de kans dat iemands huiskat afgeknald wordt ook aanwezig. En uiteraard kan nu de discussie starten dat mensen hun kat thuis moeten houden, of hooguit in de tuin, weer beginnen. Maar is dat de oplossing? Nee, katteneigenaren voeren hun dieren en gezien de alsmaar stijgende aantallen huisdieren in dit land gaat ook daar een lekker bedrag in om. Huiskatten zijn het probleem niet, maar zonder huiskatten zouden er geen zwerfkatten bestaan. Ook richting de eerste vakantie na de Covid pandemie werd het weer duidelijk, de asielen puilen nu nog uit. Die o zo leuke kitten bleek toch dochterlief allergisch te maken en meer lulkoek.

Het is overduidelijk de Nederlander is verwend en vindt de vakantie belangrijker dan wat geld voor opvang uitgeven. En daarmee is de oplossing dichtbij, katten die gevoerd worden blijven in de buurt. Castreren, voeren en bij uitzondering verplaatsen van katten lost allicht een groot probleem op. Gelukkig is Dier & Recht, een team van onder andere dierenartsen en juristen, een petitie gestart om de zwerfkattenpopulatie op humane wijze te stabiliseren. Want de kat wordt dan wel op de korrel genomen in Friesland, maar naar mijn bescheiden mening zou dat de mens zelf moeten zijn!

14 thoughts on “De kat hèt gevaar van Friesland

  1. Het zal je inderdaad maar gebeuren, dat ze per ongeluk jouw kat afschieten…..

  2. Het wordt tijd dat wij als kattenliefhebbers eens gaan terugschieten. Elk dier dat een beetje overlast verzorgd moet worden afgeschoten zo lijkt het. Herten, zwijnen, ganzen, en nu ook weer de katten. Wat weer haaks staat op het verbod om op wolven te jagen. Die doden vee, en wellicht ook katten of honden als ze de kans krijgen. Maar dan zie je meteen dat de ‘natuurliefhebbers’ op hun achterste benen staan bij het idee van afschot, terwijl ze in Friesland juist weer pleiten daarvoor, vanwege die vervelende katten die vogeltjes doden. Dubbele moraal is in links Nederland niet vreemd…

  3. Dat neutraliseren doen ze in de rest van het land en het buitenland ook en het werkt. Ik weet vrij zeker dat Mickey van een boerderij komt of zoiets. En dat Myra een coronakat is.

  4. het grootste probleem van zwerfkatten ligt juist op het platteland, veel boeren vinden zwerfkatten prima om de muizen en ander ongedierte aan te pakken. Ze laten die katten ook ongebreideld vermeerderen. De dieren moeten natuurlijk onvruchtbaar gemaakt worden, afknallen vind ik wel érg makkelijk .

  5. Zelfs in het buitenland worden zwerfkatten geholpen. Daar zijn zelfs hele stages in Nederland voor. Ik ken diverse mensen die dat in het buiteland gedaan hebben. Hoezo kan het in het Nederland niet of is Friesland een ontwikkelingsgebied? (Het is een vraag hè, voordat alle friezen achter me aan komen…. )

    Love As always
    Dimario

  6. Het einde van de blog was het eerste wat ik dacht: dan schieten ze toch als je het slecht treft ook een huiskat neer? Lijkt mij niet de bedoeling. En ja, de mens is de grootste vijand van de dieren.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top