Eten

De ijzerkoekjes van Vlaardingen

Elke streek in Nederland heeft zo zijn eigen specialiteit. Sommige zijn overal bekend, zoals kruidnoten, Deventer koek en Limburgse vlaai. Anderen zijn totaal onbekend tenzij je specifiek ergens vandaan komt. Een voorbeeld daarvan zijn de ijzerkoekjes van Vlaardingen. Dit smeuïge, ovale koekje is een typische Vlaardingse lekkernij en laat ik daar nou geboren en getogen zijn.

IJzerkoekjes een typisch koekje uit Vlaardingen.De oorsprong van dit ovale koekje ligt waarschijnlijk bij een jonge vrouw die samen met haar broers een kruidenwinkel in Vlaardingen had. Zij bakte dit koekje in de 18e eeuw, voor in huiselijke kring, maar het werd bekend en in de winkel verkocht. Het koekje was populair bij vissers omdat het niet doorgebakken wordt blijft dit lang vers, waardoor hij ideaal was om mee te nemen op vissersboten Vlaardingen is niet voor niks bekend om de haringvisserij.

Het koekje bestaat uit tarwebloem, basterd- en bruine suiker, boter en kaneel. Nadat het deeg klaar gemaakt is, wordt met de speciale ovale steker het koekje uit het uitgerolde deeg gehaald. Dit herhaald zich tot het deeg op is. De koekjes danken hun naam aan de geruite ijzers waartussen ze gebakken worden.

Mocht je ooit in Vlaardingen zijn, bij elke bakker is het koekje te koop en bij de molen net buiten het centrum zijn de speciale mix en alle benodigdheden te verkrijgen. In mijn geval is het maar goed dat ik niet meer in Vlaardingen woon. Behalve dat ik niet bijzonder veel op heb met mijn geboortegrond, ben ik iets te groot fan van dit koekje maar ja dat zien jullie gelukkig nergens aan.

Welke typisch Hollandse lekkernij is jullie favoriet?