De eerste Willys jeep rit van het jaar

De eerste Willys jeep rit van het jaar

De eerste Willys jeep rit van het jaar

Het was tijdens een rondje fietsen een kleine maand geleden dat ik in Veghel een prachtig oude boerderij ontdekte. Een mooie plek voor de eerste Willys jeep foto’s van dit jaar. Best bijzonder want normaal hebben we allang een rit gereden. Ik sloeg de locatie van de prachtige boerderij op en toen werd het 4 mei. Pas in de avond van de 3e zag ik dat het mooi weer werd en stuurde Vriendjelief de schuur in. Willys startte alsof ze een half uurtje stil had gestaan in plaats van vier maanden. We reden de eerste Willys jeep rit van het jaar.

Met vers opgepompte banden en dito olie gingen we als eerste op weg naar Sint-Oedenrode, we passeerden de locatie waar die avond stil zou worden gestaan bij onze bevrijding maar daar kwamen we niet voor. Ik was onderweg naar de begraafplaats waar ik met enige moeite, het waaide nogal, een kaars aan zou steken voor George Dry. Ik bezocht ook de andere graven. Kleine bosjes witte rozen duidde mij dat meer mensen aan deze mannen hebben gedacht. Ik denk er ook aan maar dat moet nog even sudderen.

Historisch correct fotomoment
Ik hopte iets minder lenig dan ik mij herinnerde terug in de jeep en met een rustige gangetje toerde we binnendoor richting Veghel. Ik was onderweg naar een historisch mogelijk correct fotomoment van Willys. Met zo min mogelijk storende elementen fotografeerde ik de boerderij aan straat Dorshout met Willys ervoor om pas later uit te vinden dat niet alleen de achtergrond maar de hele locatie correct is!

Dorshout Veghel
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd een groot offensief opgezet genaamd Operatie Market Garden. Dit offensief startte in Leopoldsburg en had Arnhem moeten halen. Het bestond uit twee delen, Garden het Britse deel wat met voertuigen op zou trekken en Market de parachutisten die de bruggen op die lijn moesten veroveren en veilig houden.
Het 1e bataljon van de 501ste (onderdeel van de 101e Airborne Divisie) onder leiding van kolonel Kinnard kwam verkeerd terecht. Zij landde, net als met D-Day overigens, verkeerd en kwamen bij (Kameren) Kasteel Heeswijk terecht. Zit een mooi verhaal aan vast wat ik al beschreef. Maar wat ik niet wist is dat hun oorspronkelijke dropzone het gebied Dorshout was!
De dropzone lag dan wel net aan de de ander kant van het Duitse (spoor)lijntje maar van twee kanten zijn de geallieerden toen door dit gebied getrokken. De andere parachutisten waren van hetzelfde onderdeel en hun doel was het houden van de bruggen van Veghel zodat de Britten van het 30e corps, Operatie Garden, door konden stoten naar Arnhem.

Na een prachtgesprek met een jonge knul en bewoner van de fotogenieke boerderij toerden we op ons gemak met een ommetje naar huis. Na een vlugge maaltijd reden we met Willys naar het Ereveld bij Mierlo waar we bij de ondergaande zon herdachten en ik stiekem vierde dat deze eerste Willys rit van het jaar zo geslaagd was.

16 thoughts on “De eerste Willys jeep rit van het jaar

  1. Bijzondere dag om de doden te herdenken.
    De geschiedenis van Market Garden kende ik. Maar die Willys van jullie is toch heel bijzonder. Stoer ding zo vlak voor een stoere oude boerderij. En dat zegt iemand zonder rijbewijs en dus zonder auto.

  2. Willys staat voor de boerderij, maar helaas was er ook wat modern spul te zien wat afbreuk aan de sfeer zou doen.

  3. Ik ben wel heel benieuwd naar de foto met Willy en boerderij. En wie weet kom ik er nog een keer bij je op terug ihkv 80 jaar vrijheid. ;-)

  4. Niet alleen jullie blij en tevreden maar natuurlijk Willys óók, Die heeft staan popelen op z’n half leeggelopen bandjes.

  5. Willys zal er zo langzamerhand wel naar gehunkerd hebben en blij geweest zijn als koeien tijdens de koeiendans in het voorjaar. Dat jullie het daarbij droog hebben gehouden, is niet alleen voor Willys aar ook voor jullie erg fijn.

  6. Mooie manier van herdenken op 4 mei. En Willys zal vast heel tevreden gebromd hebben zo op dat eerste ritje.

  7. Een memorabele eerste rit weer van de Willys. Ik hoop dat hij ook in z’n nopjes was.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top