DAF Museum

DAF Museum

DAF Museum

Het DAF museum stond alweer een tijdje op mijn lijstje en niet eens speciaal voor mij, maar voor Frans want hij was er nog niet eerder geweest. Het DAF museum is een museum over de welbekende auto en vrachtwagen nabij het centrum van Eindhoven. Het museum is deels gevestigd in een monument en deels in een grote loods erachter.

Parkeren
DAF MuseumEen ietwat deprimerende vrijwilliger aan de kassa wist me helaas vrij weinig over de verbouwingsplannen van het museum te vertellen. De vorige keer al viel me op dat de bovenverdieping zeker wat extra ruimte kan gebruiken. Dat ze er een derde bij krijgen vind ik een heel goed idee. Helaas zijn er in de verbouwplannen geen parkeerplaatsen voor het museum bedacht en dat zal niet anders worden, want het hele museum wordt ingebouwd tussen huizen.

Via een wat oubollige hal kwamen we in een prachtig nagebouwde oude straat terecht, vooraan een Dafje en eveneens heel sfeervol een oude garage. De oude stijl, de etalages het is ontzettend leuk nagebouwd maar de lelijke niet in de tijd passende stoelen deden helaas wat afbreuk aan het geheel. Ik vervolg mijn weg, en terwijl Frans in gesprek raakt met een andere vrijwilliger, vind ik de oude werkplaats. De machines, het gereedschap voor even ben je terug in 1928 en denk je aan de twee broers de van Doorne’s Automobiel Fabriek (DAF) oprichtte. Het museum is gevestigd in de voormalige bierbrouwerij de Valk. Om de herkomst van het gebouw eer aan te doen is er ook een bruin café met prachtige inrichting, het blijft Brabant hier hè.

Jongetjesmuseum
Veel aandacht wordt er in het museum besteed aan vrachtwagens en bussen van toen. De krap op elkaar staande collectie laat wel blijken dat er meer ruimte gewenst is. Dat er een verzameling aan DAF kleinigheden en een beetje versleten veiligverkeerzone is, maakt het geheel nog voller en geeft het museum geen fris uiterlijk. Hoewel er boven bijna 100 verschillende Dafjes staan, kan je nergens in zo’n auto zitten. Ook de verlichting en gebrek aan frisse lucht lieten te wensen over. Dat DAF ooit reclame maakte dat zelfs vrouwen er in kunnen rijden, het is helaas niet te merken in dit jongetjesmuseum.

Betaalbaar: Met €9,- best duur
Kindvriendelijk: Als ze van auto’s houden wel.
Bereikbaarheid: Bushalte voor de deur, lopen vanaf het station.
Combineren met: Eindhoven
Voorzieningen: Restaurant aanwezig, niet uitgeprobeerd.
Website: DAF museum

15 thoughts on “DAF Museum

 1. Grappig! Wij hadden vroeger thuis een Dafje. Een wonder dat mijn enorme vader daar in paste. Dat museum staat eerlijk gezegd niet op mijn verlanglijstje.

 2. Ik begon als automonteur te werken in een DAF garage met personen wagens.
  Thuis had ik er een stuk of 5 staan.
  Zal er eens over bloggen.

 3. Ik heb niets met DAF’S. Mijn ouders hadden geen auto en ik herinner me niemand die met zo’n wagen reed.

 4. Ik moest wel even glimlachen om de deprimerende vrijwilliger bij de kassa. Eigenlijk niet zo handig om er zo’n type neer te zetten lijkt me.

 5. Lijkt me echt leuk om te bezoeken, echt een museum waar ik veel uit mijn jeugd zal herkennen.
  De oude DAF vrachtwagen reden bij ons in de straat toen ik nog klein was. Hans

 6. Ik ben er al een paar keer geweest, het is inderdaad een museum voor mannen… Heerlijk om van auto naar auto te gaan, de restauratieprojecten te bekijken, maar ook ik heb het restaurant overgeslagen. Wat me wel tegenviel waren het aantal bezoekers. Ik heb het er nog nooit druk gezien.

 7. Nah.. de uitvoering kan dus beter, maar vind het al mooi dat er voor dit cultureel erfgoed sowieso toch nog aandacht is! :-)

 8. Dafjes waren leuk. Met mannetjes erin met een bolknakker op het hoofd. Ze hebben iets communistisch, iets van de Trabbant. Allemaal nostalgie…

 9. Ik ben al jaren in het bezit van een Dafje maar gek genoeg nog nooit in het museum geweest. Met hun gewaagde kleurtjes waren deze oubollige karretjes hun tijd ver vooruit

Comments are closed.

Back To Top