Gelderland Tweede Wereldoorlog

Bunker in het Valkhofpark

Mooi uitzicht hè. Jaren geleden stond ik al eens hier en wat ik toen ook al wist was dat ik op een bunker stond. Het mooiste uitzichtpunt van Nijmegen is bunker in het Valkhofpark en die is sinds kort te bezoeken.

Bunker in het ValkhofparkDe bunker in het Valkhofpark Nijmegen was één van de drie bunkers die het park rijk was. De Duitse mitrailleurbunker en de 2 kleine bunkers moesten de omgeving van de Waalbrug tegen de opmars verdedigen. Tijdens Operatie Market Garden is er een heftige strijd gevoerd hoewel de Duitsers de Amerikaanse 82e Airbornedivisie (het Market deel) allereerst de pas af wist te snijden, werden ze later alsnog verslagen. Het ‘garden’ deel van de opmars kwam de Amerikanen te hulp. Zij haalden de boten naar Nijmegen om de Waal over te steken en de Duitsers in de rug aan te vallen. De stad werd op 20 september 1944 bevrijd.
Kort na de oorlog werd de eerste bunker gesloopt en in de jaren 80 volgde de 2e. De tijd verstreek en de 3e bunker werd vergeten. Verborgen onder begroeiing, nu nog van beneden amper te zien, werd de bunker vaak genoeg aangedaan voor wat de balustrade zegt; Weet ge mij een plaats te noemen, die op zoo veel schoons kan roemen?

In 2011 werd de bunker herontdekt en werd een start gemaakt met openbaar maken ervan. In de bunker vind je informatie over de tijd dat de bunker gebruikt werd, over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Geleid door vrijwilligers is de bunker in de weekenden met een vrijwillige bijdrage te bezoeken.