De Bunker in het Valkhofpark is het mooiste uitzichtpunt van Nijmegen
Gelderland Tweede Wereldoorlog

Bunker in het Valkhofpark

Mooi uitzicht hè. Jaren geleden stond ik al eens hier en wat ik toen ook al wist was dat ik op een bunker stond. Het mooiste uitzichtpunt van Nijmegen is bunker in het Valkhofpark en die is sinds kort te bezoeken.

Bunker in het ValkhofparkDe bunker in het Valkhofpark Nijmegen was één van de drie bunkers die het park rijk was. De Duitse mitrailleurbunker en de 2 kleine bunkers moesten de omgeving van de Waalbrug tegen de opmars verdedigen. Tijdens Operatie Market Garden is er een heftige strijd gevoerd hoewel de Duitsers de Amerikaanse 82e Airbornedivisie (het Market deel) allereerst de pas af wist te snijden, werden ze later alsnog verslagen. Het ‘garden’ deel van de opmars kwam de Amerikanen te hulp. Zij haalden de boten naar Nijmegen om de Waal over te steken en de Duitsers in de rug aan te vallen. De stad werd op 20 september 1944 bevrijd.
Kort na de oorlog werd de eerste bunker gesloopt en in de jaren 80 volgde de 2e. De tijd verstreek en de 3e bunker werd vergeten. Verborgen onder begroeiing, nu nog van beneden amper te zien, werd de bunker vaak genoeg aangedaan voor wat de balustrade zegt; Weet ge mij een plaats te noemen, die op zoo veel schoons kan roemen?

In 2011 werd de bunker herontdekt en werd een start gemaakt met openbaar maken ervan. In de bunker vind je informatie over de tijd dat de bunker gebruikt werd, over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Geleid door vrijwilligers is de bunker in de weekenden met een vrijwillige bijdrage te bezoeken.

12 thoughts on “Bunker in het Valkhofpark

 1. Je ziet steeds meer bunkers die opengesteld worden voor publiek. Op Terschelling stond ik ook op een bunker maar die was volgens mij niet te bezichtigen. Altijd indrukwekkend om je voor te stellen wat er allemaal gebeurde.

 2. Mooi uitzicht.Zo stond ik ooit boven op Eben-Emael zonder het te beseffen. Bij ons heeft men ook een bunker teug opengesteld en die is helemaal binnenin opgebouwd met wat men gevonden heeft en ook de uniformen staan er opgesteld

 3. Je hebt daar een mooi uitzicht aan de foto te merken.
  Zo’n bunker wil ik ook wel eens bezoeken. Hier in Roeselare staat er ook een bunker in het centrum maar die is niet te bezoeken.

 4. Mooie foto, inderdaad! Voor mij is het een vijtien minuutjes lopen om daar te komen.
  Soms ga ik ook nog even naar het oude Haskoning gebouw een eindje verderop.
  Daar vind ik het uitzicht ook mooi.

 5. ik wandelde daar verschillende malen , leuk parkje met mooie oudheden en een prachtig uitzicht
  van een bunker was mij niks bekend , stond daar ook nergens aan gegeven zo ver ik mij herinner

 6. Ik zal daar ongetwijfeld ook wel eens gestaan hebben, maar ik kom al jaren niet meer in die buurt.

 7. Vaak heb ik daar staan turen.
  Over de bunker wist ik niets.

  Misschien een reden om nog eens die kant op te gaan.

  Nostalgische groet,

Comments are closed.

Back To Top