Bibliotheek Vught

Bibliotheek Vught

Bibliotheek Vught

Nog geen jaar is de nieuwe bibliotheek Vught open, maar de bijzondere locatie is al genoemd door CNN, is genomineerd en heeft voor het einde van het jaar de 150.000e bezoeker al ontvangen. Veel meer dan de oorspronkelijk locatie in zo’n korte tijd ontving. Lees hier over bibliotheek Vught en de locatie DePetrus.

Herbestemde kerk
In 2005 viel het doek voor De Petrus, de charmante maar vervallen kerk in Vught, tijdens een uitvaart vielen de stenen naar beneden en per direct werd er besloten de Petruskerk niet meer voor religieuze activiteiten te gebruiken. De toorn des heren werd afgewend en er werden plannen voor herbestemming gemaakt. In 2011 werd de kerk gered, een aantal Vughtse ondernemers staken de koppen bij elkaar en redde wat nu al DePetrus heette, maar wat moesten ze met het markante bouwwerk?
Bibliotheek Vught

Bibliotheek en meer
Al snel werd besloten dat DePetrus meer moest worden, een ontmoetingscentrum met meerdere doeleinden was het idee. Architect Jan David Hanrath ontwierp de inrichting die modern, multifunctioneel en toch met een knipoog is. Een grappige verwijzing naar de biecht maar ook de oude schilderingen bleven in het gebouw van 3000 vierkante meter. Naast de bibliotheek is DePetrus een ontmoetingscentrum, museum Vught is er te vinden en ook de Wereldwinkel heeft er een leuke omzet.

Ervaringen
De vormen van de kerk zijn nog zichtbaar maar alles oogt fris, nieuw en modern. In het schip van de kerk glimlachen kasten vol boeken naar je maar vergis je niet, die zijn ook zo verdween want alles staat op rails. DePetrus wordt niet alleen door de bibliotheek gebruikt maar ook als concertzaal en ontmoetingscentrum. Binnen ruikt het naar het koffietentje in de hoek en een gezellig geroezemoes vult de ruimte. Laat de foto’s spreken en wees vooral niet verbaasd dat Bibliotheek Vught genomineerd is voor Beste Bibliotheek 2019. En dat komt niet door het gebouw maar door de service die deze bibliotheek verleend.

26 thoughts on “Bibliotheek Vught

 1. Is dat die grote kerk in het hart van Vught waar ook wat winkels en horeca omheen te vinden is? Dan ben ik blij dat die ker op deze wijze is behouden gebleven. Ik vond het een enorm ding i.v.m. de omvang van dat centrum. Kunnen wel heel veel boeken in…..:)

 2. Knap dat ze een nieuwe bestemming voor de oude kerk hebben gevonden en 150.000 bezoekers in daie periode is erg knap.Die moet je verdienen en daar hebben ze blijkbar de formule voor gevonden

 3. Mooi dat er op deze manier zoveel van de oorspronkelijke kerk behouden kan worden. Ik ken wel de kerk in Zwolle die boekhandel werd, ook bijzonder en beter dan het gebouw afbreken.
  Pluspunt in deze biep is wel dat er nog meer kan omdat alles weggereden kan worden, een kerk is toch eigenlijk voor samenkomsten en dat kan dus ook nog.

 4. Ik moest ook denken aan de boekwinkel in Maastricht. Maar het idee van een bibliotheek vind ik romantischer. Prachtig!

 5. dit is pas een goede herbestemming voor een kerk Liesbeth

  die van Maastricht is bijzonder mooi

  een knappe foto

  groeten

 6. ja ik denk dat de mooiste boekenwinkel in Maastricht is :)
  dus jij groot fan van pyjama dagen , toch wel alleen met rot weer hé
  de hak is al minder gevoelig , zal nog ff duren voor het weer babyhuidje is hihi
  fijne middag groet

 7. Ik ben dol op hergebruikte gebouwen. Vaak zijn blbliotheken zeer geschikt om zo’n hergebruikt gebouw te ‘bezetten’. Dank voor het delen.

 8. Goede morgen Liesbeth.
  Wat een schitterende herbestemming vond men voor deze afgedankte kerk!
  OT: bedankt voor je leve wens…

 9. Oh wauw, mijn hart gaat sneller kloppen zeg van die foto’s. Ik ben al dol op bibliotheken, maar deze ziet er wel heel mooi uit! Als ik ooit in Vught kom ga ik daar zeker heen!

 10. Multifunctioneel. Ik struin graag rond in dit soort boekenwinkels. Maastricht en Zwolle ken ik al nu moeten we dus naar Vught om deze mooie creatie te bewonderen.
  Je foto’s zijn weer erg mooi.

 11. Maastricht ken ik, er is nog een jumbokerk in Helmond en een Actionkerk ergens.

 12. Wat leuk dat je ons dit laat zien. Dat is nog eens een goede bestemming voor een oud kerkgebouw. Doet denken aan Maastricht en Zwolle, waar kerken omgetoverd zijn tot prachtige boekwinkels.

 13. een heel mooie wijze om zo’n mooi oud gebouw te behouden
  en lijkt daar prima gelukt aan de foto’s te zien
  bij lees hier , mis ik een link

  ja in Maastricht zit een boekenwinkel in een kerk

 14. Goed idee van de Vuchtenaren! Het ziet mooi uit van binnen en, zie ik op Google maps, ook van buiten. Markant noem je zoiets geloof ik. Ik begrijp heel goed dat ze het gebouw hebben willen behouden. Mooie foto’s Liesbeth!

 15. Steeds vaker worden kerkgebouwen voor andere doeleinden gebruikt.. in Dordrecht is er eentje een supermarkt geworden.. en in Crooswijk was er studentenwoonruimte in gemaakt. Maar dit ziet er echt wel gaaf uit.. en als de mensen die er werken dan ook nog een stapje extra willen doen, ja dan valt zoiets wel op! :-)

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top