Batenburg
Gelderland,  Trippie

Batenburg; Het dorp met stadsrechten

Aan de vooravond van onze roadtrip van laatst zocht ik de dorpjes op onze route op. Batenburg was er één van. Vele foto’s van de ruïne maar geen enkel van de rest. Hoe groot was mijn verbazing toen we Batenburg naderde en ik behalve de ruïne nog een prachtig dorp stadje zagen.

Batenburg
Het dorp Batenburg werd bestuurd door de Heren van Batenburg. Deze heren hadden vrij weinig met Hertogen van Brabant of Gelre te maken maar hadden wel Duitse banden. Al rond het jaar 1000 verkreeg Batenburg stadsrechten en moet rond die tijd veel groter geweest zijn. Twee stadsbranden waarvan de laatste tijdens de Tachtigjarige Oorlog, verwoestte een niet meer herbouwd deel van de stad. In 1794 onderging het kasteel hetzelfde lot, nu door de Fransen. Een deel van de stenen van het kasteel zijn gebruikt om huizen, die er nu nog staan, te bouwen.

Soort van gezellig stadje
Ooit had Batenburg stadspoorten, maar nu reden we het stadje, gelegen in het Land van Maas en Waal, zonder moeite in. Met nog geen 650 inwoners is het meer een dorp, maar dat schijn je niet te mogen zeggen. De vele borden en bordjes aan de muren vertellen je van alles van het oude stadhuis tot de oude muntmeester die in olie werd gekookt door zijn valsmunterij. Voor de rest is Batenburg een best gezellig dorp hoor.

Blauwe steen
Tot we bij een steen kwamen met een oog eraan. Daar vertelde het bord dat als iemand met schulden de pijp uit ging met kist en al aan deze blauwe steen of gerechtssteen gelegd werd tot die schulden waren afbetaald. Pas daarna kon diegene onder de grond gestopt worden.

We wandelden en maakte hier en daar een praatje. De vriendelijke mensen leken echt trots op hun stad. Overigens iets minder op de Gemeente Wijchen waar ze bij horen. Niet heel vreemd. Wijchen voert sinds de samensmelting het stadswapen van Batenburg maar doet niets aan reclame voor het prachtige dorp stadje. En dat is zonde want Batenburg is een verborgen parel en echt de moeite van een bezoek waard.

 

17 reacties