Kerststallen route 2019

kerststallen route 2019

Kerststallen route 2019

Het is de periode van tradities, van lichtjes, korte dagen en bomen in huis. En zodra ik die dagen maar aan zie komen dan begint het bij me te kriebelen. Dan wil ik typisch kerstdingen en één daarvan is toch wel het rijden van een kerststallen route. In zowel Brabant als België zijn kerststallen te vinden en dus is het elk jaar een sport van mij om de mooiste stallen te vinden en daarnaast een zo mooi en onbekend mogelijke kerststallen route te rijden lees hier over mijn kerststallen route 2019.

Geschiedenis
De kerststal zoals wij die kennen is ontstaan in Italië onder leiding van Francis van Assisi (Sint Franciscus). Franciscus bedacht de kerststal niet, maar vestigde de aandacht erop door de eerste levende kerststal te creëren. Hij trok zich het verhaal van de geboorte van Jezus erg aan en liet middenin de bossen van het Italiaanse Greccio een stal bouwen. Hij vond een boer bereid Jozef uit te beelden, leende een ezel en een os en vond ook een boerin bereid Maria te spelen. In een voerbak legde hij een klein kindje en maakte daarmee wat wij nu een levende kerststal noemen. Het hele dorp kwam kijken en kerstnacht werd daar de mis opgedragen. Het dorp liep ervoor uit en de volgelingen van Franciscus, de Franciscanen, verspreidde dit verhaal over de hele wereld.

Kerststallenroute Brabant en België
Bepakt met een zakken worteltjes en appeltjes stapten we in de auto. Onze eerste kerststal zou die van Waalre worden. Dit kleine dorp onder Eindhoven is me welbekend maar van het bestaan van de kerststal was ik niet op de hoogte. Terwijl om me heen de kramen werden opgebouwd voor de kerstmarkt, keek ik vol bewondering naar de mooie aangeklede stal. Ik zag een knappe witte ezel en eenmaal terug met een wortel en appel zag ik nog een ezel die meteen commentaar begon te leveren. Ik wandelde, geheel tegen de zin van een man die met zijn te volgeladen auto blind probeerde te manoeuvreren, nog eens op en neer en gooide op goed geluk nog wat lekkers naar de dieren. Ik wenste de marktlui goede verkopen en sprong in de auto. Een klein eindje rijden is een voor mij bekende kerststal in Westerhoven. De wigwam in dit dorpje is niet voorzien van ezels maar wel van schapen en kippen. Een engel verteld hier het kerstverhaal voor 20 cent. Ik voerde zowel de kippen als schapen en stapte weer in.

Bergeijk de Bosrand
In Bergeijk een verderop gelegen gemeente zouden 5 kerststallen zijn, maar na 3 locaties gaf ik het op en zocht ik degene die ik gevonden had via internet. Aldaar aan de Mollenstraat 1 werd ik begroet door een geopend kraampje, lammetjes en meer lammetjes en de vrouw die vol trots vertelde dat de poppen van haar hand waren. De poppen zijn van gaas en polyester gemaakt en gemaakt naar mensen uit de omgeving. Ook vertelde de lieve vrouw dat ze een leasepony hebben omdat de ezel tijdelijk uitgeleend was. Past bij het verhaal, het was tenslotte Maria die op een lease ezel naar Bethlehem ging. Ondertussen werd me glühwein aangeboden wat ik afsloeg en kreeg warme chocomelk. Het kraampje wordt open gehouden door buurtvereniging De Bosrand en ze zijn afhankelijk van giften. Had ik uiteraard al op gerekend. Met een laatste blik op alle lammetjes die echt niet uit het hok wilde komen, vertrokken we via ’t Loo waar de dieren nog niet waren, naar België.

Zwanger!
Net over de grens in Postel wist ik nog een kerststal, internet vertelde me dat die daadwerkelijk opgebouwd was, maar ik had deze nog niet gezien. Ik vond de kerststal bij restaurant de Klothoeve en zag iets heel bijzonders, deze Maria was zwanger! Wat een leuk detail, hier dus een lege kribbe, dikke Maria en hebberige ezel. De bange schapen en pluimvee liet ik voor wat ze waren. Genoeg om te zien, maar ik bleef niet hangen. De reeds bekende kerststal in Retie was nog erg leeg. Ezeltjes Juul en Quinze wilde me ook niet vertellen of ze Maria en Jozef al hadden gezien, zelfs niet voor een appel. Ik zal de weg wel wijzen, mocht ik ze zien. In Arendonk was de kerststal al neergezet, maar nog gesloten. Moet schijnbaar met de huidige woningnood, de stal staat naast het stadhuis allicht dat ze de sleutel daar kunnen halen.

Rolluik
Ook in Oud-Turnhout staat de kerststal voor het gemeentehuis. Ging ik niet meteen op af, ik zag zo’n verrijdbaar toilet en behalve niet op slot was die ook niet smerig. Ik vervolgde mijn weg richting kerststal. Geheel ingericht aaide ik de ezeltjes en haalde worteltjes uit de auto. Bleek hen wel te smaken, maar toen ik me omdraaide zag ik het niet voeren bordje pas. Oeps, sorry hoor. Ik had wel naar de briefjes aan de buitenkant gekeken en de rand van het rolluik herkend, het is een schande dat het nodig is

Gesloten en afwezig
In Kasterlee wist ik ook nog een mooie kerststal, maar ook deze was gesloten we reden meteen verder want verderop langs deze weg zou er ook nog één zijn. Kon er niets van vinden en enigszins teleurgesteld en driftig zoekend waar de volgende zou zijn reden we bijna Tenaard voorbij. Ik herkende de kerk op het laatste moment. Binnen stonden twee ezeltjes ongeduldig te trappelen er was ook een duif maar die bewoog net genoeg om te zien dat die niet opgezet was.

Geel
We waren al eerder in Geel, maar behalve dat dit een grotere stad was, was toen ook elke straat opgebroken. Toen vluchtte we, nu vonden we de kerststal vrijwel meteen. We parkeerden naast de kerk, gratis op zondag, maar omdat we enigszins illegaal stonden bleef Frans bij de auto. Op het plein was een winters feest gaande inclusief bar, ijsbaan en doorloop-kerststal. Hier waren de niet voeren bordjes in overdaad aanwezig. Het was druk in de stal, maar de dieren konden hier naar buiten en leken geen last te hebben van alle drukte. Mensen hielden halt toen ik foto’s wilde maken, groette me vriendelijk en er was ruimte genoeg voor een gezellig praatje. Sla Geel vooral niet over!
Zonder boete vertrokken we richting Mol. In de wijk Millegem wist ik nog een kerststal met een hele leuke ezel. Had ik al gezegd dat ik een zwak voor ezeltjes heb? De ezel mag hier alleen worteltjes en terwijl ik hem knuffelde bokte hij naar Frans. De gesneden appel ging mee terug de auto in.

Inmiddels was het donker geworden en dus vertrokken we richting huis. In wilde nog even in Dommelen stoppen maar daar was het een drukte van belang bij de kerststal en dus reden we even langs in Valkenswaard. De hekken waren weg, de poppen nieuw en de levende dieren vervangen voor stenen versies. Daarmee reden we in een dag 14 kerststallen die je gerust mee kan nemen in je kerststallenroute 2019. Klik hieronder op de kaart daar heb ik zoveel mogelijk kerststallen aangegeven en kan je eventueel een andere route maken. Van het lijstje hieronder weet ik zeker dat de kerststallen er staan. Klik op de kaart voor de meeste complete kerststallen route 2019 en stel je eigen route (voor in de kerstvakantie) samen!

Bezochte adressen kerststallen Brabant en België:
Kerststallenroute BrabantWaalre Markt 22
Westerhoven Dorpsstraat 22
Bergeijk Mollenstraat 1 tip!
’t Loo Luyksgestel Bosscheind 62
Postel Klothoeve Eerselseweg 1
Retie Markt 1
Arendonk Vrijheid 27
Oud-Turnhout Dorp 1
Kasterlee Markt 1
Tenaard Vaartstraat 51
Geel Markt 49 tip!
Mol Millegem Lindeplein 15
Dommelen Bergstraat 15
Valkenswaard Markt 53

30 thoughts on “Kerststallen route 2019

 1. Ik ben berucht! Maar dit lijstje is geen top 10 hoor, ik bezocht jullie alleen niet op die dag. Ik heb in totaal 4 verschillende kerststallenroutes gedaan en heb jullie grote kerststal wel degelijk bezocht en nee ik ben jullie niet vergeten. Wacht maar af;)

 2. Van een enthousiast wandelaarsduo hoorden we van je blog.. In Best organiseren we al voor de 7e keer een mooie kerststallenroute en deze staat niet in jouw top 10. Je bent van harte welkom om een bezoekje te brengen aan Kerst in de Vleut te Best en zoiezo uitgenodigd om tussen 14 uur en 21 uur een warm drankje te komen drinken bij de herberg die staat bij de grote kerststal in de Vleut!

 3. Hier stond een levende kerststal tijdens de Kerstmarkt. Maar die heb ik gemist. Ik was niet in het dorp die dag. Leuk dat je er een hele route van gemaakt hebt.

 4. Wij kennen het fenomeen. Een van de katholieke kerken in de buurt heeft in de tuin een grote kerststal staan, waaraan tot de kerstdag het kindeke Jezus mankeert. Mooi gedaan altijd. In Limburg zag ik deze uitstallingen ook wel eens en tijdens de bezoeken aan de Duitse kerstmarkten doen we vaak ook even een kerk (of meer) aan en dan zie je toch het verschil tussen katholiek en protestant dan wel niets. Fraai aangekleed. Jouw verhaal was even een leuke inkleuring voor de sfeer die past bij deze weken voor de Kerst…

 5. Ooit was mijn kind into kerststallen. Mijn moeder zag een advertentie in de krant over een bustoer langs de kerststallen en boekte voor vijf personen. En zo ging zoon met zijn moeder, oma, opa, oudtante en 40 andere bejaarden op kerststallen tocht. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk.

  Het jaar daarop was zijn liefde voor kerststallen over. Zo gaan die dingen.

  Je hebt mooie stallen bezocht op een deels bekende ‘route’..

 6. Volgens mij komt dit in de randstad helemaal niet voor, ik heb tenminste nog nooit ergens een levende kerststal gezien, het heeft wel iets als ik zo de foto’s bekijk.
  Heb 7 jaar geleden overwogen een kerststal te maken voor mijn kerstwens, maar had toen niet het lef de pasgeboren Levi ervoor te leen te vragen aan de jonge ouders. Heb ik nog spijt van;-)

 7. een ganse tocht Liesbeth

  de kerststallen zie je hier wel minder…

  in Leuven hebben ze er nog één met levende schapen ze , maar een os of een ezel moet wel zeldzaam zijn..

  leuke foto’s

  op naar fijne kerstdagen

 8. Ik weet nog dat je dat vorig jaar ook al deed.
  En misschien het jaar daarvoor ook al, maakt niet uit, weer met plezier gelezen.

 9. Wat een leuk idee. Ik weet eigenlijk helemaal niet of en waar er hier kerststallen zijn. Ik vind het een originele activiteit om te doen: een kerststallen tocht! Dankjewel voor de inspiratie.

 10. Hier in de buurt zie ik eigenlijk nergens kerststallen, maar ik vind het wel mooi om te zien. Leuk ook hoe iedereen dat toch weer op zijn eigen manier vormgeeft.

 11. De route is natuurlijk erg mooi, hier een kerststal in het winkelcentrum en het dorp naast de stad. Hans

 12. Ik denk uiteraard aan het milieu, ik ga niet op vakantie, heb geen suto, fiets veel en combineer dit soort ritten zoveel mogelijk. In Baarle Hertog ligt een wandelroute, neem worteltjes mee de ezel bij 1 van die stallen is een schatje.

 13. mooie beschrijvingen, het ligt natuurlijk te ver uit elkaar, maar eigenlijk zou je die route moeten fietsen…of lopen. Al dat rijden…

 14. Wat mensen al niet verzinnen: een kerststallenroute…
  Als je het maar naar je zin hebt!
  Je hebt er werk van gemaakt met de kaart en adressen erbij.

 15. Het is een roadtrip met een hapje en drankje en dan genieten van de mooie omgeving. Het brengt altijd wel mooie nieuwe plekken, een leuk gesprek en ezeltjes.

 16. jammer dat er nog velen dicht waren , maar er zijn er wel erg veel daar in de buurt , dus jullie kwamen wel aan jullie trekken

 17. Ik vind het nog steeds een heel apart idee, een kerststal route… Maar wel een mooie tocht.

Comments are closed.

Back To Top