Met een schuin oog volgde ik de commotie over een nieuw te bouwen monument in Amsterdam. Drie jaar geleden besloot ik mee te betalen aan dit monument en twee jaar geleden bezocht ik de locatie. Inmiddels is het 2019, vieren we volgend jaar 75 jaar jaar vrijheid en staat het monument er nog niet. Is dit typisch Amsterdams gezeik over een nieuw nationaal monument, of hebben de buurtbewoners gelijk?
Het Holocaust Namenmonument
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden 6 miljoen Joden de dood. Onder hen 102.000 Nederlandse Joden. Zij hebben geen graf, geen laatste rustplaats en hun nabestaanden geen plaats om hen te herdenken. Zij stierven in de gaskamers van vernietigingskampen of door honger en uitputting. Het Holocaust namenmonument wil hun namen vereeuwigen op een nationaal monument, zodat nabestaanden een plaats hebben om hen te herdenken. Maar ook om de generaties die opgroeien zonder mensen die het meemaakte een blijvende waarschuwing te geven.
Opspraak
Het Holocaust Namenmonument kwam in opspraak door omwonenden. Zij vinden dat ze te weinig inspraak hebben gehad en vinden het ontwerpen te groot. Daarnaast vrezen ze voor onveilige situaties bij grote aantallen bezoekers. Snap ik dat je zoiets niet in je achtertuin wil hebben? Ergens wel. Maar ik bezocht dit plantsoen en behalve fietsers en mensen die hun hond uitliet viel me vooral op dat het een beetje vervallen plek is. Het mist liefde.
Gotspe
In het plantsoen aan de Weesperstraat, want park is een te groot woord, staat een oud monument geschonken door de Joden aan de Nederlanders voor hun hulp en bescherming. Ernstig achterhaald en bijna een gotspe want er zijn in verhouding de meer Joden uit Nederland weggevoerd dan uit andere landen. Zelfs letterlijk van deze plek. Deze plek was vroeger de Jodenbuurt en werd na de Februaristaking afgesloten. Het verraden van een (ondergedoken) jood leverde 7.50 gulden op. Een groot bedrag toen, zeker in de tijd dat mensen geen geld hadden en betaalde in voedselbonnen waar ze moesten hopen dat er nog wat te krijgen was.
Eerste locatie
Terug naar het monument. Er is ook nog een parkje met het Auschwitz monument. Moest ook meer worden dan de gebroken glasplaat die het nu is. Ook deze bewoners waren er tegen en wonnen hun slag. Op weg naar de dierentuin kwam ik het eens tegen ideale plek om je hond uit te laten. Weggestopt je ziet de kransen vanaf het fietspad al niet meer liggen. Enorm zonde ook want hoeveel mensen zijn er niet weggevoerd vanuit de Schouwburg en in Auschwitz gestorven?
Nog een Namenmonument?
De Schouwburg is dichtbij gelegen en met een eeuwige vlam zijn daar ook de 102.000 namen vereeuwigd. Moet het dan nog eens? Als het aan mij ligt wel. De Schouwburg zal voor veel nabestaanden een stap te ver zijn. Een monument in een plantsoen is voor iedereen toegankelijk en bereikbaar. Zeker als het dichtbij een metrostation, tramlijnen en het centrum wordt gebouwd.
Uitspraak
Inmiddels is er na ruim 12 jaar duidelijkheid gekomen. Het Holocaust Namenmonument gaat er komen. Hoewel er nog wordt nagedacht over hoger beroep, hoop ik dat de buurtbewoners zich erbij neer gaan leggen. En wie weet het monument in hun hart gaan sluiten, al is het maar omdat het plantsoen ooit een huizenblok was bewoond door mensen die nu alleen nog een naam zijn.
Nicky says
Ik vind het mooi dat het monument er komt. En ik heb sterk de indruk dat het niet de rasechte Amsterdammers zijn die klagen maar de mensen van buitenaf die in Amsterdam zijn komen wonen omdat dat zo hip is en vervolgens rust willen. Zo gaat dat vaker. Al moet ik toegeven dat Amsterdam inderdaad een pretpark aan het worden is (ben niet voor niets vertrokken). En dat je tegen de opening van de zoveelste Nutella-winkel bent, kan ik me voorstellen. Maar tegen zo’n monument? Kom op, zeg.
VillaSappho says
Ja dat begrijp ik ook. Andere strden doen andere dingen. Wil je me op de hoogte houden ik zou er graag een blog over schrijven als die stenen gelegd worden.
Mrs. T. says
Ik zit er een beetje dubbel in eigenlijk. Maar dat heeft (groten)deels ook te maken met de financiering van een en ander en het gebedel (gedram zeg maar) van de organisatie bij bijvoorbeeld gemeentes. En altijd maar weer Amsterdam…
Hier gaan struikelstenen komen, herdenken en gedenken op lokaal niveau vind ik vaak net zo belangrijk.
AnneMarie says
Wij menen dat we ons overal mee moeten bemoeien. Natuurlijk kan niet alles door de beugel maar een monument op een plek die daardoor alleen maar mooier wordt?
Waar zeuren ze over?
willyfotoblog says
lange procedures en altijd voelt er zich wel iemand tekort gedaan…
hier is het niet anders..
hopelijk komt dit nationaal monument er snel
groeten
Regenboogvlinder says
Ben het helemaal met Karel eens… Amsterdammers zeiken niet.. niet meer dan Rotterdammers of Hagenezen of inwoners van welke stad dan ook in ieder geval.
Dat monument zou mooi zijn buiten de stad, waar het nog steeds Amsterdam heet. Daar is echt nog wel ruimte.
Deze gebeurtenissen mogen niet vergeten worden, is ook mijn mening, maar overal waar ’te’ voor staat is meestal niet goed of niet nodig.
rietepietz says
Nederland is sowieso een beetje doorgeschoten in mogelijkheden om protest tegen wat dan ook aan te tekenen. Er is ondertussen een groep die er een levenstaak van lijkt te maken om overal tegen te protesteren en in Amsterdam lijken die hun hoofdkwartier te hebben.
mizzD says
Inderdaad.. je gaat ook niet in Amsterdam wonen omdat het er zo lekker ruimtelijk is..! ;-)
Naomi says
Monumenten vind ik heel waardevol. Even een herinnering, zomaar midden op straat, aan wat er allemaal is gebeurd. Wat mij betreft komt het monument er dus zeker!
logbankje says
Je hebt het goed verwoord, dit monument moet er komen.
Het is goed voor de volgende generatie om te weten wat er is gebeurd, net als de herdenkingssteentjes die worden geplaatst in de stoep.
Een plek om te bezinnen dat vrede niet vanzelf sprekend is. Hans
Bertie says
Inspraak hè. Iedereen moet zijn zegje doen. Jammer.
VillaSappho says
Als ze nou alleen zeuren dat er geen parkeerplek is. Want dat snap ik nog. Voor de rest is heel Amsterdam vol laat ze dan dat monument daar bouwen waar mensen er makkelijk kunnen komen met het ov.
Sjoerd says
Ik sluit me bij je aan…onvoorwaardelijk.
mizzD says
’t Is met dat soort dingen tegenwoordig overál gezeik.. iedereen bemoeit zich overal mee en alle social media geeft dat soort gezwam een platform. Inspraak is goed, maar bij sommige dingen zouden de verantwoordelijken gewoon hun ding moeten kunnen doen.. wie zeikt er nou over zoiets integers?
Karel says
allereerst ff dit recht zetten :) Amsterdammers zeiken niet :)
je hebt het goed verwoordt , zoals altijd
ik zeg ook zet dat monument maar neer , en dan mag ik hopen dat het schoon blijft
Matroos Beek says
Fijn dat het er dan toch komt want neen, ze mogen nooit vergeten worden.
natuurfreak2 says
Echt een mooi gegeven maar de administratie werkt tergisch traag.Hopelijk komt het toch nog op tijd klaar
Edward McDunn says
Dat nabestaanden een plek hebben, om te kunnen gedenken, vind ik heel belangrijk, en mooier dan een al dan niet naamloos graf.