Op 17 september begint Operatie Market Garden, het Britse Amerikaanse Canadees Pools offensief om om de Siegfriedlinie (versterkt gebied met bunkers en wapens om de vijand tegen te houden). De linie lag vanaf Basel ter hoogte van Frankrijk dus, tot aan Arnhem en beschermde het Ruhrgebied, het economisch hart van Duitsland . De geallieerden wilde daar graag eens orde op zaken stellen. Arnhem was dus belangrijk want daar zouden ze een mooi bevrijd gebied naartoe bouwen en dan afslaan Moffrika in. Liep anders maar er was nog hoop.
Operatie Market Garden was de grootste luchtlandingsoperatie ooit ter wereld. De met parachutisten bezaaide lucht is een iconisch beeld van onze bevrijding, die gasten sprongen uit Dakota’s dat is overigens de Britse bijnaam van de Douglas C-47 Skytrain. De naam komt waarschijnlijk van DACoTA’ (Douglas Aircraft Company Transport Aircraft) en was de Britse naam voor dit vliegtuig. De Amerikanen noemden het vliegtuig de C-47 waarbij de C voor cargo staat, zoals f voor fighter (F16) en de B voor bomber. De Dakota was een echt transportvliegtuig.
Sinds het begin van Market Garden vlogen bevoorradingsvliegentuigen volgens afspraak naar Oosterbeek bij Arnhem. Daar waren parachutisten geland helemaal vrijwillig uit Dakota’s gesprongen er werd hard geknokt tot de Britse opmars uit Leopoldsburg aan zou komen met hun tanks (dat is die enorme opmars uit Leopoldsburg Eindhoven Veghel et cetera). Para’s hebben een heleboel voordelen maar beperkte ruimte in hun zakken en dus leverde Dakota’s (DC3’s) eerst hun af en later kwamen ze nog met de spullen die ze ook nodig hadden. Deze voorraden werden resupply genoemd.
Dezelfde vliegtuigen vlogen meerdere keren per dag met dezelfde crew, de piloot wisselde weleens met de tweede piloot. Zowel goederen als manschappen werden met Dakota’s gebracht eventueel hing daar nog een Horsa of Waco glider aan. Een vliegtuig zonder motor grotendeels van hout aan een lijn die werd losgemaakt als ze de landingszone naderde.
De route die gevlogen werd ging over de corridor het bevrijdde deel van Brabant Leopoldsburg, Eindhoven, Nijmegen Arnhem (de zuidelijke route). De noordelijke route ging over het rivierengebied. De gebieden aan de grond waren bevrijd en werden ‘gehouden’ door de geallieerden in afwachting van het 30e corps wat Arnhem moet gaan ontzetten. In volgende operaties is het de bedoeling dit bevrijdde deel uit te gaan breiden maar dat loopt anders.
De volgende keer: Wat doet een air despatcher?
די מריו says
Zo simpel die benaming en toch heb ik dat even van jou geleerd. Mooie foto’s heb je er weer bij.
Love As always
Dimario
Aukje says
Jij weet er echt heel veel van af.
Nu ook weer dingen gelezen die ik nog niet wist.
rietepietz says
Ik heb persoonlijk niet heel veel met oorlogsverhalen, dat weet je. Dat er mensen zijn die ondanks alles oorlog willen voeren ligt meestal echt niet aan gebrek aan kennis maar meer aan gebrek aan empathie . Maar jouw verhalen komen voort uit oprechte interesse naar de feiten en dat waardeer ik.
Joke says
Ze waren dus heel belangrijk omdat ze zowel troepen als essentiële voorraden en uitrusting via de lucht naar de slagvelden brachten, ondanks zware verliezen en vijandelijk vuur.
Jan K. alias Afanja says
Mooi stukje en dito foto’s van de Dakota.
Tekstueel sluit ik me aan bij Sjoerd. Ik viel ook over het woord ‘Moffrika’. Dat lijkt me 80 jaar na dato en binnen huidige situatie niet een benaming die inhoudelijk iets toevoegt.
Edward McDunn says
Inderdaad heel leerzaam, het is uitgelopen op een drama.
willy says
Knappe foto’s in dit interessante logje Liesbeth
Prettige zondag
Judy says
Mijn neef was lang lid van de Dutch Dakota club. Jammer dat dat enige Nederlandse toestel neerstortte. Maar leuk om te lezen van de geschiedenis van de dakota’s.
Sjoerd says
Een mooi verhaal Liesbeth, ik snap het wel, maar toch vind ik Moffrika in zo’n verhaal niet passen. Niet voor het woord Mof, maar wel voor de rest.
Naomi says
Leerzame blog, met prachtige foto’s. Als ik dit lees, gaat gelijk mijn juffenhart spreken en denk ik: ik hoop dat zoveel mogelijk jongeren deze blog(serie) gaan lezen.