Mijn 4 redenen om te stoppen met bloggen
Bloggen

Mijn 4 redenen om te stoppen met bloggen

Iedere blogger kent het geen zin meer compleet klaar uitgeluld en genoeg van het bloggen. Iedereen is wel eens blogmoe. Dit zijn mijn 4 redenen om te stoppen met bloggen.

Het kost teveel tijd
Heeft dit uitleg nodig? Geloof het niet hè. Bloggen kost tijd, het zou leuk zijn als we altijd zouden overlopen van inspiratie, geweldige onderwerpen en dito foto’s maar vaker komt een blog uit je tenen en alles je keel uit.

Ik wil niet steeds onderwerpen zoeken
Ja die onderwerpen. Soms verdoezelen we het met een tag (ik heb nog een leuke fietstag geschreven mocht je er nog 1 zoeken) of maken we ons er anders makkelijk vanaf. Maar af en toe moet er toch gezocht worden naar een onderwerp terwijl je eigenlijk op de bank wil hangen met een groot glas (vul zelf in) om alles te vergeten.

Ik wil wel eens ergens heen zonder voorbereiding
Ja das dan weer een ding van mij, als ik een stad bezoek dan wil ik er pas heen als ik er naast mijn dagje-weg blog nog minimaal 2 andere onderwerpen uit kan persen. En dan moet het weer er ook nog naar zijn, wil ik geen treinvertragingen, liefst ook geen bizar drukke dagen, goed licht. Perfectionistisch als ik ben realiseer ik me soms te laat dat ik dit voor mijn lol doe. Laatst in Nijmegen flikkerde ik de planning aan de kant en besloot ik gewoon maar eens te gaan fietsen buiten de stad. De mooie foto’s kwamen toen iig als vanzelf.

Ik wil wel eens gewoon foto’s maken om foto’s te maken.
Elke blog die ik schrijf heeft zijn eigen door mij gemaakte foto’s ter illustratie. Ik zeg het nog eens, alle foto’s op mijn blog heb ik zelf gemaakt en dan zijn alle hoofdfoto’s ook nog eens spiegelreflex werk en niet even makkelijk een telefoonfoto. Ik kan (en wil) me er niet makkelijk door vanaf maken met foto’s van internet plukken en ja dan is het veel werk. Ga ik een dagje ergens heen dan is dat allemaal wel te doen, maar voor andere onderwerpen moet ik een foto zoeken of een ander onderwerp kiezen. En das best waardeloos als je een geniaal idee heb qua tekst.

Zomaar een handjevol redenen waarom ik er af en toe te brui aan wil geven. Het zijn genoeg redenen om te stoppen met bloggen maar er zijn er altijd meer om ermee bezig te blijven. Herkennen jullie mijn punten? Wat zijn jouw redenen om te stoppen met bloggen? Of toch door te gaan?

49 reacties

 • VillaSappho

  Ik hou van bloggen en verhalen vertellen en fotograferen en dagjes weg en van m’n vriend en fietsen en lezen en weet dat gaat niet allemaal. Be ook al drastisch aan het minderen in reageren. Ik zie wel, hou van genoeg dingen en waar de meeste mensen nnu een pauze hebben, ga ik begin september een berg inplannen en vakantie vieren. Stoppen zit er niet in hoor. Noworries, blijf jij die 2 knullen erop zetten?

 • Spontanity

  Ik heb/had ook altijd een soort van moeten.
  Anders word ik vergeten en krijg ik helemaal geen reacties.
  Net als dat ik het gevoel heb/had van moeten reageren op alle logjes, anders reageren ze ook niet op die van mij.
  Ik kan je vertellen, dat is over.
  Ik schrijf wanneer ik zin heb en reageer wanneer ik zin heb.
  Dus ik hoef niet te stoppen.
  Net zoals dat jij niet elke dag hoeft te schrijven, tenzij je het wilt natuurlijk.
  Dus stoppen, waarom zou je?

 • Lenjef

  Kleurgevoelig

  leg de verslavende laptop weg en geef elkaar in bed een zoen
  knuffel een beetje
  want weet je
  voor waar het écht om gaat staat het licht te weinig op groen

  En… gewoon verder doen! :)
  Lenjef

 • henk50

  Bloggen helpt me om na te denken over thema’s waar ik toch al mee bezig ben. Bovendien bouw ik een aardig archief op dat ik later soms weer kan gebruiken. En soms blijkt dat mensen iets aan de inhoud hebben. Daarnaast heb ik een psychologische rondzendbrief en een eigen krantje. Hoeft dus niet allemaal via internet. Met het schrijven van fietsverhalen beleef ik nog een keer mijn fietstocht. Ook aardig. En als iemand anders dat leuk vindt is het mooi meegenomen. Soms denk ik dat het wel wat teveel is (twee keer per dag) en dat ik af en toe best eens kan minderen…

 • Vlinder1960

  Nee, ik herken daar niets van. Ik merk dat voor veel bloggers het een soort ‘moeten’ is. Mijn hoofdreden om te bloggen is omdat ik het gewoon leuk vind. Ik ben dan ook niet heel geforceerd aan het zoeken naar onderwerpen. Ik schrijf over wat ik beleef, wat ik voel, wat ik denk. Ik zie het niet als moeten, maar het is bij meer een soort drang. Ik móet gewoon even mijn verhaal kwijt. En dan meer voor mezelf dan voor anderen…

 • Zo simpel is dan geluk

  Helemaal stoppen daar heb ik tot nu toe eigenlijk alleen over nagedacht omdat het lichamelijk op dit moment lastig voor mij is om te bloggen (duimblessure). Toch heb ik vooralsnog besloten om gewoon door te gaan en te bloggen als het lukt en zo niet, dan niet.

 • minoesjka2

  Herkenbaar hoor, dat heeft denk ik elke blogger ………. de laatste tijd heb ik weinig tijd, en denk er wel eens over om te stoppen. Maar ja, ik heb ondertussen ook van die leuke contacten opgebouwd, en die mis je dan …….. bloggen zelf merk ik ga ik wel steeds minder doen, maar ik neem pas een besluit als ik er helemaal achter sta, en dat ik nog niet zo.

 • meninggever

  Alllereerst; jij schrift lekker en hebt een breed scala aan onderwerpen. Is niet iedereen gegeven. Ik herken de schrijfster in de mens al snel. Maar ook ik heb mijn momenten. Omdat ik ook nog de socials bedien. Soms is het lastig om dan een pakkend onderwerp neer te zetten in je blog. 11 jaar geleden begonnen, vol enthousiasme elke dag weer een verhaal. Later toch om de twee dagen, nu om de drie. Dan maak ik de stories langer. Altijd met beelden, want dat maakt toch een verschil. Als ik stop heb ik echt geen inspiratie meer. Lijkt me nog wel even van me af te liggen, maar je weet maar nooit…Zodra het een verplichting wordt dan is het tijd denk ik….

 • VillaSappho

  Ik stop eerder met schrijven dan met die foto’s. Ik denk dat foto’s integreren wel ergens online staat.

 • Suskeblogt

  Als je blog leuk om lezen is hoeven foto’s niet echt. Het mag natuurlijk ! begrijp me niet verkeerd. Soms heb ik een leuke foto en doe er niet mee daar ik niet weer hoe in de log te integreren.
  Bloggen kost inderdaad tijd maar zolang ik het leuk vind vind ik het ook niet erg.

 • Evelyne

  Ik herken dit wel. Maar dan ga ik praten met mijn andere bloggende vriendin en hopla ik krijg weer zin, hihi.

 • Mrs. T.

  Vooral de tweede reden. En verder schreef ik er vrij recent nog over. Maar ik heb onlangs toch weer voor twee jaar verlengd. Dus ik ga nog even door.

 • Stef Den Flater

  Bloggen doe ik al jaren maar ik stopte wel al tientallen keer met een blog. Bloggen is niet iets dat je moet doen, ook niet op bepaalde tijdstippen of met een zekere regelmaat. Eigenlijk is het meeste tijdverslindende om contacten te blijven onderhouden en andere blogs bezoeken en commentaar schrijven. Zelf zal ik niet rap stoppen met bloggen en mijn huidige blog is eigenlijk bedoeld als een fotoblog. Fotograferen ben ik eigenlijk begonnen om dezelfde reden als U: om mijn eigen foto’s op mijn blog te kunnen zetten en dus geen foto’s van anderen te moeten gebruiken. Enkel foto’s zonder tekst is blijkbaar toch mijn ding niet want er komt toch constant tekst bij. Hoe langer hoe meer eigenlijk. Tijdsgebrek is een reden die ervoor kan zorgen dat bloggen minder leuk wordt. Om er ook volledig mee te stoppen, is een andere kwestie. Veel mensen volgen blogs uiteindelijk toch via een soort rss-feeder dus kan je gerust de frequentie van bloggen verminderen of een tijdje stoppen. Men zal wel merken wanneer je terug blogt. Wat ik wel relatief veel doe is ergens naar toe gaan zonder echt planning en foto’s nemen enkel om foto’s te nemen. Daar gebruik ik later eventueel wel enkele foto’s van voor mijn blog. Soms ook niet. Foto’s nemen is nooit een verspilling. Toch in het huidige digitale tijdperk.
  mvg

 • Yova

  Het kost inderdaad veel tijd erin. Dat merken wij ook wel. Soms vragen wij ook af? Of wel zin hebt. Gewoon niet elke dag nieuwe blogje maken. Je kan ook 1 keer per week doen Liesbeth. Wij zijn weer terug. Hopelijk kom je wel?

 • Martha

  Ik vind dat je moet doorgaan met bloggen want ik vind je blogs leuk om te lezen maar ik herken wel wat je schrijft. Het kost tijd en je moet ook maar net een goed idee hebben en uitschrijven en posten en ik ben op het moment ook een beetje blog inspiratieloos ofzo en soms heb ik ook gewoon even geen zin om te bloggen dan wil ik gewoon even weer iets anders met mijn leven doen gewoon omdat het kan en omdat je maar 1 keer leeft natuurlijk.

 • Michel

  Soms moet ik mijn hersenen echt uitwringen om een logje te kunnen schrijven en dan vraag ik me wel eens af, waarom doe ik dit eigenlijk? Maar ik voel de drang om te schrijven. En soms gaat het me ook wel gemakkelijk af.

 • That's me

  Gewoon even pauzeren Liesbeth….. verstand op nul en blik op oneindig…. en even genieten van die gene die je lief zijn.

 • FotoAnna

  Dit geld niet voor mij, Liesbeth. Ik vind het delen van wat ik allemaal tegen kom in onze tuin… hartstikke leuk. Het op zoeken van wat het is of er een gedichtje er bij zoeken… daar kan ik zo van genieten… gek hè :D
  Maar soms heb ik het weleens te druk en heb dan geen tijd… maar ach dat is ook niet zo erg.
  Lieve weekend groetjes van Anna :D

 • EJW

  Herkenbaar. Vroeger moest ik van mezelf één keer per week bloggen en dat plaatste ik op vrijdag. De laatste tijd laat ik dat een beetje los wat bevrijdend werkt. Soms heb je inspiratie (blah) en soms is dat helemaal weg. En een mens veranderd met de tijd zodat de blogs mee veranderen omdat je nieuwe inzichten krijgt

 • Matroos Beek

  Er zijn van die dagen/weken dat het ene verhaal of gedicht na het andere uit mijn pen rolt. Momenteel is dat niet zo. Volgende weken willen man en ik eindelijk eens wat meer uitstappen maken, maar ook die ga ik gezellig houden, niet constant denkend aan een nieuw blogverhaal met de camera in aanslag. Het ‘moeten’ probeer ik eruit te laten. En als ik ‘wil’ schrijven, dan doe ik het wel.
  Men hoeft niet te stoppen met iets wat men graag doet, men kan het gewoon op een lager pitje zetten.

 • Ximaar

  Ik blog sinds een jaar of 14 maar een paar keer per week. Gewoon omdat het voor mij een hobby is dat niet in werken moet uitdraaien. Soms zijn het lange berichten waar ik nog meer uitzoekwerk aan heb gehad en soms stelt het niets voor een maak ik me er van af. Ik had ook wat thema’s, maar kwam er achter dat je niet te vaak en te veel over hetzelfde moet bloggen. Aan onderwerpen nooit een gebrek gehad. Met 2x per week valt het tijdgebrek ook wel mee. Tijd gaat bij mij meer zitten in het bezoeken van andere blogs.

 • Regenboogvlinder

  Helemaal stoppen nee.. Daar denk ik nooit aan. Ik blog al 13 jaar met tussenpoze’s. Soms een paar weken, soms korter. Soms door andere omstandigheden. Maar ik pak het altijd weer op. Vind het veel te leuk. Maar ik leg me niks meer oo. Met Iris Papilio, gestart in januari 2015, kreeg ik veel meer volgers/lezers die ik dus ook ging volgen. Dat is een beetje uit de hand gelopen. Ik las ook alles bij iedereen en dat werd te gek. Dus een blogpauze en bedacht wat ik moest doen. Gewoon niet meer alles willen lezen bij iedereen en dat werkt nu prima. Bovendien zo goed als gestopt met Facebook, dat scheelt ook veel tijd. En sla ik eens een paar dagen over, dan haal ik het ook niet meer in.

 • natuurfreak

  In alles wat men doet moet men de gulden middenweg vinden en die is voor iedereen weer wat anders.Een blogpauze inlassen helpt bij sommigen.ik vind het fijn telkens weer even bij je te komen lezen.Ik heb dit problem niet..daar, ik alleen, ben geeft mijn blog me meer contact met de buitenwereld en zelf steek ik er altijd wel wat van op.Ik denk ook dat je er zelf niet zo gauw zal mee stoppen misschien als het te druk wordt even minder frequent posten.

 • Victoria Hanmer

  Ik ben nog maar pas begonnen, zou dus niet weten waarom ik er al mee zou willen stoppen :) ik zou het wel jammer vinden je niet meer te lezen :)

 • fietszwerver

  ik vermoed zo maar dat je bij je fotoblog vertelde waar ze gemaakt waren , of op zich duidelijk herkenbaar waren
  ik fotografeer ook een beetje , kom op mooie plekken tijdens wandelingen of fiets ritjes\
  de meeste bezoekers van zo’n blog zijn bij voorbaat al moe , en geven geen reactie :)
  ben blij te lezen dat je blijft schrijven

 • Rietepietz

  Nee ik ken die redenen om te stoppen niet en he \b ook geen andere redenen om te stoppen. Naar onderwerpen zoeken doe ik vrijwel nooit, er komt altijd wel iéts op m’n pas. Tja, dan krijg je natuurlijk niet altijd meeslepende en diep interessante logjes maar al bij al is het toch een soort dagboek voor me. Behalve dat ook mijn lijntje met de buitenwereld nu mijn wereldje steeds kleiner wordt.
  Wel heb ik er altijd voor gewaakt niet ál teveel “linkjes” als vaste kring te hebben, het is belangrijker voor me dat ik met de gelinkte bloggers “iets heb” en er een soort interactie is. Maar logisch dat jij nu soms in tijdnood komt, je leven is een andere weg ingeslagen en een partner vraagt ook tijd en aandacht. Gewoon een beetje aanpassen dus, je hoeft niet écht iedere dag te bloggen, hoofdzaak is dat het geen “moeten” wordt.

 • Marja

  Tijd kun beperken door minder vaak te bloggen. Mijn drukste jaar telde 577 berichten. Bizar!
  Verplichtingen ga ik uit de weg. Dan gaat de pret verloren.
  Iets minder trouw meelezen en reageren helpt ook als je in tijdnood komt.
  Stoppen overweeg ik niet. Het bloggen is mijn uitlaatklep en een van de belangrijkste communicatiemiddelen waarover ik beschik.
  Ik heb al diverse bloggers zien stoppen en opnieuw zien beginnen. Dat zegt ook wel iets.

 • AnneMarie

  Niet stoppen Liesbeth. Dan maar iets minder bloggen maar laat wel wat van je horen. Ik verheug me vaak op een blog van je. Je verhalen, taalgebruik en foto’s zijn voor mij een vorm van ontspanning, inspiratie en wat al niet meer. Kortom ik geniet ervan.
  Ik denk wel,dat het ook komt doordat je nu een hele fijne relatie hebt. Daardoor kom je gewoon tijd te kort voor je blog. Maar wat is er mooier dan zo’n schat van een Frans. Zet het bloggen maar gewoon op een lager pitje. Prioriteiten stellen zeggen ze dan altijd.

 • Blewbird

  Voor mij is de combinatie van tekst met foto’s belangrijk. De foto’s gebruik ik ook nog op andere plekken. Als ik zou stoppen met bloggen, zou dat geen ramp zijn, de foto’s gaan dan gewoon door. Nog een tip om fris te blijven: gooi meer weg! Check bij je lezers wat ze willen; het hele verhaal of een goede impressie. Jaag jezelf niet nodeloos op, jij bepaalt wanneer, hoe vaak en met wat.

 • VillaSappho

  Ja dat was het ook met mn fotoblog nu nog wel trwns nu meer echte verhalen waardevoller nog dan elke dag een foto.

 • Bertie

  Je moet het natuurlijk zelf weten maar ik zou het niet doen. De spijt is misschien te groot en dan wil je toch weer…
  Ik ben ervaringsdeskundige.☻
  Pauze houden kan ook hoor.

 • Sjoerd

  Mijn blog is ook mijn levensverhaal, mijn online dagboek, mijn geheugen en naslagwerk. Ik wordt al een dagje ouder en vergeet wel eens wat. Hier vind ik het dan weer terug. Het zijn ook mijn vriendschappen, mijn herinneringen aan al die mensen. Maar ook het verdriet van verloren vrienden, plotseling overleden, of na een langdurig ziekbed. Nee, ik denk niet aan stoppen.

 • VillaSappho

  Alleen fotoblog vind ik te saai juist de combinatie vind ik leuk. Maar wie weet een makkelijk dagje in de week of 2. Ik verzin nog ff.

 • petergreyphotography

  Sinds de relatief korte tijd dat ik je blog volg ben ik een fan Liesbeth. Niet alles wat je schrijft vind ik even interessant, maar ik lees alles, met aandacht. Over je foto’s hoef ik het niet te hebben. Die zijn altijd klasse. Ikzelf blog met enige regelmaat maar niet heel vaak. Ik ben ermee begonnen omdat ik de fotootjes die ikzelf naar behoren vind niet alleen op mijn harde schijf wil hebben staan, maar ook eens aan andere wil tonen. Ik begrijp heel goed dat een dagelijks (!) blog veel vergt, qua tijd en inspiratie. Helemaal als je jezelf ook oplegt alles tot in de puntjes voor te bereiden en te illustreren met eigen materiaal, of überhaupt. Je zou als het je teveel wordt kunnen denken aan een aantal alternatieven. Henk Jonkvorst noemde er al een. Je kunt ook denken aan minder vaak bloggen, drie keer week bijvoorbeeld, of één keer. Of alleen wanneer je denkt iets te melden te hebben wat betreft tekst en/of beeld. Of eens alleen tekst. Of het toeval meer een rol laten spelen: komt er iets uit, dan Bingo! Zo niet, jammer dan. Of een pauze inlassen. Of…. Varianten genoeg. Of, inderdaad, stoppen. Maar dat zou mij in elk geval erg spijten want ik ben gehecht geraakt aan je ontboezemingen en je plaatjes.

 • VillaSappho

  ja precies! Zodra ik vertel dat ik fotografeer krijg ik zo vaak het antoowrd ‘oja ik maak ook foto’s’. Ik ben ene beetje een klier want ik vraag dan om een website en camera en favoriet onderwerp. Ik vind het heerlijk mensen te laten zien waar ik was en wat ik mooi vind. Ik wil net als jij meer dan opslaan op de computer.

 • VillaSappho

  Ik stop echt niet met schrijven. In de tijd dat ik m’n fotoblog had kreeg ik steeds de vraag waar ik mijn foto’s maakte en als ik mazzel had wilde ze ook nog weten hoe. Toen zocht ik ook al dingen uit, nu schrijf ik het erbij op.

 • fietszwerver

  een ieder heeft zijn eigen redenen om een blog te maken
  en zo zo ook een ieder zich wel herkennen in dit blog hier boven
  ik ben het ooit , in de tijd van space , begonnen om powerpoints te delen , met af en toe wat dagelijkse rompslomp van mezelf
  starte onderlaatst een foto blog om mijn wandelhobby in beeld te brengen
  redenen om te stoppen heb ik zat , maar zolang ik 1 glimlach ontvang is mijn blog geslaagd , en ga ik dus door

  Henk zegt het goed , probeer dat eens , al zullen er zijn die jou mooie schrijven gaan misse

 • VillaSappho

  Ja tijd, ken het hoor. Van de week lag ik in bed met mijn vriend naast me een blog te typen. Dat doe ik nooit meer tenzij ik in plaats van hem door de hiereengeweldigeblogtekst-muze wordt gekust.

 • VillaSappho

  Ik heb 5 jaar lang een fotoblog gehad, weinig bezoek daar ging het ook niet om. Ik wilde mijn foto’s online hebben samen met een portfolio. Dus niet je 12 geweldigste foto’s maar tonen dat er een constant iets inzat. Leverde toen wat geld op, plezier een heel stuk minder dan nu. Ik ben altijd een verhalenverteller geweest, pas sinds een paar jaar schrijf ik ze op. Minder tekst, ik zal er eens aan denken.

 • annaberg

  Tijd die vrij komt om andere dingen te doen zou een belangrijke reden kunnen zijn. Maar voorlopig zijn er nog te veel positieve kanten aan om er mee te kappen. ☺

 • Henk Jonkvorst

  Ik zie mezelf niet echt als blogger maar meer als plaatjesschieter :) en wat is er nou leuker dan je beeldmateriaal wereldkundig te maken op het web als je weet dat er iedere maand gemiddeld 20.000 keer op geklikt wordt. Hoogstwaarschijnlijk zou je blogtijd kunnen besparen door het eens om te gooien naar minder tekst en de foto wat meer zijn eigen verhaal te laten vertellen. Temeer omdat je voor mij al lang hebt bewezen dat je met een camera om kan gaan en een fotografisch oog hebt voor de dingen rondom je