Kunst

Keigrote kunst: Zwarte Kraai

In Rotterdam in het museumpark en achter het Natuurmuseum staat een kraai. Hij staat bekend als ‘Zwarte Kraai’ en is met 6 meter hoogtekeigrote kunst.

Zwarte Kraai Rotterdam

Zwarte Kraai is een kunstwerk van metaal gemaakt door Florentijn Hofman. Deze Rotterdamse kunstenaar staat bekend door zijn grootschalige, veelal blije kunstwerken vaak in de vorm van dieren. In Arnhem ligt zijn feestelijke aardvarken en ergens dobbert zijn enorme badeend. Hoewel het werk van Hofman vaak maar een tijdelijk cadeau aan de omgeving is, staat Zwarte Kraai op een vaste locatie bij het Natuurmuseum.
Zwarte Kraai staat sinds 2006 op zijn huidige plaats maar werd gemaakt voor het Crossing Border Festival waarbij de kunstenaar zich liet inspireren door een mythe over een zwarte kraai als onheilbrenger. Doelend op de mythe waarbij de kraai ’s nachts op het raam tikte van een Scheveningse vrouw die die nacht haar zoon verloor. Voordat het het Natuurmuseum de kraai opnam in zijn collectie, maakte deze een zwerftocht onder de naam ‘Zwarte Kraai on tour’. Deze tour gericht op scholieren was een literair programma gelinkt aan bibliotheken. De Kraai stond daarbij onder andere in Zoetermeer, Leiden en Delft. Ook stond de kraai nog op het dak van het stadhuis in Den Haag. Maar nu is hij neergestreken in de tuin van het Rotterdamse Natuurmuseum en is daar aangenomen in de niet-natuurhistorische collectie. Met de komst van Zwarte Kraai hoopt Natuurmuseum Rotterdam dat zijn soortgenoten zich niet langer te pletter vliegen tegen de glazen gevel.