Nieuwe Bibliotheek

Eén van de filialen van mijn nieuwe bibliotheek

Nieuwe Bibliotheek

Eén van de dingen die je kort na een verhuizing moet regelen is abonnementen en lidmaatschappen. De belangrijkste had ik allang geregeld, maar toen ik me officieel had ingeschreven in mijn nieuwe woonplaats, besloot ik maar meteen eens naar de bibliotheek van deze buurt te gaan. Mijn nieuwe bibliotheek  heeft verschillende vestigingen waarvan een paar op fietsafstand liggen. De vestigingen zijn klein en dat benauwde me een beetje. Ik was als kind namelijk al een grotere bibliotheek dan dit gewend, die was niet veel groter maar vandaar af werd het wel alleen maar groter. Tijd voor een gesprek en dus besloot ik de grootste vestiging op fietsafstand, eens te bekijken.

Vestigingen en openingstijden
De bibliotheek is vergelijkbaar met een zaaltje. De sfeer die was goed, maar ik had wat specifieke vragen. Zo wilde ik weten of de boeken per se in dezelfde bibliotheek terug moesten. Dat was niet zo. De bibliotheek is een collectief van 6 vestigingen. Daarnaast is er in een dorp nog een ophaal- en terugbreng punt gevestigd. Dat alle vestigingen in gedeelde gebouwen te vinden zijn zorgt ervoor dat de bibliotheken zeer ruime openingstijden hebben. Is het gebouw open, dan de bibliotheek ook. Helaas betekent dat wel dat ik niet meer op zondag naar de bieb kan en ook niet meer op zaterdagmiddag. Wel is er ’s middags iemand aanwezig, voor de overige tijden geld selfservice. In Eindhoven, mijn vorige bibliotheek, liep ik nogal eens vast door die openingstijden. De inleverbus werd weggehaald door vandalisme en een oplossing kwam er maar niet. Dat het te-laat geld uiteindelijk af werd geschaft was voor mijn luie aard geen goede oplossing. Dat de openingstijden van m’n nieuwe bibliotheek doordeweeks zeer ruim, maar in het weekend beperkt zijn, daar moet ik maar aan gaan wennen.

Reserveren
Nieuwe bibliotheekEén van de dingen die me in andere bibliotheken irriteerde waren de kosten van reserveren. Nieuwe boeken reserveer ik nooit, maar als een boek een half jaar uit is dan wil ik het boek eindelijk wel eens lezen. In Eindhoven las ik het eerste deel van een boek, het vervolg lag in een aangesloten bibliotheek. Zeer onhandig zeker als je je bedenkt dat je 2 keer op en neer moet want terugbrengen moet ook in die vestiging. Bij de Lage Beemden is dat probleem er niet. Binnen de 6 vestigingen kan ik overal mijn boeken inleveren en ook weer boeken halen. Bij het inleveren geeft de computer aan dat het boek in een aparte bak moet mocht het van een andere vestiging zijn. De boeken worden opgehaald en weer afgeleverd bij de goede bibliotheek. Om je een beeld te geven het gebied bedraagt zo’n 20 minuten rijden tussen de verst van elkaar gelegen vestigingen. Dat is 2 keer zo ver als waar ik mijn vervolg kon lenen. Ik vond het erg bijzonder om te horen, dat 6 kleine vestigingen het onderling beter geregeld lijken te hebben dan alle voorgaande, grotere bibliotheken waar ik lid van was. Inclusief Rotterdam wat toen de grootste van Nederland was.

Collectie
Al die kleine vestigingen bij elkaar opgeteld geeft dus genoeg ruimte om nog jaren te lezen. Ik keek eens rond en zag wat nieuwigheden qua verdeling van de boeken. Een kast met boeken voor mensen die niet goed kunnen lezen, Passend Lezen genaamd bijvoorbeeld. Ook grote letterboeken zag ik staan, ik vernam dat de bibliotheek een app heeft, een mail stuurt als de boeken verleng/terug moeten, een collectie tijdschriften heeft en dat nieuwe boeken vrijwel meteen beschikbaar zijn. Hoewel ik niet meteen de omvang van de collectie ken, weet ik wel dat 6 kleine ook 1 grote maken.

Lid geworden
Uiteraard ben ik meteen lid geworden, terug reizen naar Eindhoven is niet handig of voordelig en dus besloot ik het ruimste abonnement te nemen en er meteen van te gaan genieten. Ik dook een kast in, huurde zonder hulp mijn eerste aanwinst en liep met een glimlach op mijn gezicht mijn nieuwe bibliotheek uit.

22 thoughts on “Nieuwe Bibliotheek

 1. Afgelopen week weer ontdekt hoe handig het is om digitaal te kunnen verlengen en te reserveren. Neemt niet weg dat snuffelen het leukst is.
  Zijn jullie al een beetje gewend aan het samenwonen?

 2. Klinkt goed allemaal.
  Ik ben lid van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Ben daar zeer tevreden over. Kan online boeken reserveren en e-books downloaden. De boeken kunnen in elke vestiging van de OBA worden teruggebracht en gereserveerde boeken kun je afhalen op de vestiging van jouw keuze. En dat allemaal voor een bedrag van niks.

 3. Nee heb het wederom geprobeerd maar verlangde naar een echt boek. Ik kreeg het boek maar niet uitgelezen maar toen ik het als papieren versie vast had was ik er zo doorheen.

 4. Wat handig dat je bij iedere vestiging de boeken kunt inleveren.
  Een stukje service.
  Ben zelf ook jaren lid geweest van de bib. Maar uiteindelijk las ik zo weinig dat ik het heb opgezegd. Inmiddels het lezen weer te pakken maar doe alles digitaal.
  Dus ook mijn abonnement.

 5. Ik ben al jaren geen lid meer van de plaatselijke bieb, dus geen idee hoe het er hier aan toe gaat.

 6. Zo kan het ook dus… Hier hebben we alleen een traditionele bibliotheek, waar ik allang geen lid meer van ben. We hadden destijds het gevoel dat we alles al gelezen hadden…

 7. In onze Biblioplus kan ik ook veel reserveren maar lang niet alles. Nieuwe of juist heel oude uitgaven komen uit de landelijke of provinciale bibliotheken en kosten drie euro per reservering. Is niet erg. Wel jammer is dat eindeloos struinen er niet meer bij is maar dat was toch al niet te vergelijken met een grote bieb.

 8. In Rotterdam kan ik ook in heel veel vestigingen de boeken ophalen als ik zou willen, maar ik kan ze ook reserveren en dan laten ‘bezorgen’ in de vestiging die ik wil. Super handig is dat! Geen extra kosten aan verbonden, behalve als je een gereserveerd boek niet binnen 5 openingsdagen komt ophalen.

 9. Soms sta ik er ook van versteld dat kleine bibliotheken soms dingen beter organiseren dat grotere en zoals je zegt kleinere maken ook grotee schijnt er vlug je draai gevonden te hebben

 10. Wat leuk om te lezen. Ik heb jaren in een bieb gewerkt, en het gaat me echt aan het hart dat de bibliotheken zo uitgekleed worden. Ik vind de app ideaal. En dat het reserveergeld en vooral het telaatgeld afgeschaft zijn… helemaal fijn.

 11. Het zou overal zo goed geregeld moeten zijn, hier moet ik er tegenwoordig ook wat verder voor weg.
  Heerlijk muziekje, Sting altijd fijn om te horen.

Comments are closed.

Back To Top